1
  • BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • Antalya 13 °C

Bagevkariyer’den Kadın İstihdam Verileri

Bagevkariyer’den Kadın İstihdam Verileri
Batı Akdeniz’in ilk ve tek bölgesel istihdam ofisi www.bagevkariyer.com, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle veri tabanında yer alan yaklaşık 16 bin özgeçmiş ve 2 binin üzerinde firmanın verilerini süzerek kadın istihdamı verilerini açıkladı.

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, bagevkariyer.com verilerine ilişkin şunları kaydetti:

“Batı Akdeniz’in ilk ve tek bölgesel istihdam ofisi olan BAGEV kariyer bünyesinde oluşturulan veritabanı, Bölgemizin istihdam yapısındaki değişim ve kadınların bu değişimdeki payını görebileceğimiz önemli bilgiler sunuyor.

Verilere baktığımızda iş arama başvurusunda bulunan kadın ve erkek oranının sırasıyla yüzde 31,6 ve yüzde 68,3 düzeyinde gerçekleştiğini görüyoruz. Yönetici pozisyonlarına başvuruların ise sadece yüzde 15’i kadınlardan oluşuyor.

Son 5 yılda kadınların iş arayanlar içerisindeki oranı arttı

Son beş yılda www.bagevkariyer.com ‘da ilk defa üyelik oluşturarak iş arama sürecine katılanların yüzde 48,4’ü kadınlarımız. Bu veri bize kadınlarımızın iş hayatındaki paylarını artırmak için daha istekli olduklarını gösteriyor. Bu son derece umut verici bir veri çünkü kendi ayakları üzerinde duran kadınlarımız her açıdan topluma çok daha büyük değer katıyor.

www.bagevkariyer.com ‘da yayınlanan iş ilanlarının çok büyük çoğunluğunda cinsiyet tercihi belirtilmediğini vurgulamak gerekiyor. Bay veya bayan olarak tercih belirtilen ilanların oranı genel ilanlar içinde sadece yüzde 12 düzeyinde. Dolayısıyla www.bagevkariyer.com ‘da personel ilanlarının büyük bir oranda kadınlar ve erkekler için eşit fırsat sunduğunu söyleyebiliyoruz.

İş arama başvurusunda bulunan kadınların %40’ı üniversite mezunu

www.bagevkariyer.com ‘da iş arayan kadın adayların yüzde 40’ının üniversite, yüzde 19’unun lise mezunu, yüzde 17’sinin meslek yüksekokulu, yüzde 5’inin ilköğretim okulu mezunu, yüzde 2’sinin de master ve doktora düzeyinde eğitim sahibi olduğunu görüyoruz.

Yüksek katma değerli işlerde kadınların oranı önemsediğimiz bir nokta. Özellikle kadın çalışan tercih edilen pozisyonlarda ilk üçte sırasıyla satış danışmanı, sekreter ve muhasebe elemanı yer alıyor. Bunları çağrı merkezi elemanı ve insan kaynakları uzman, mağaza veya genel satış alanları gibi pozisyonlar izliyor. Kadınların genel olarak iletişim ve arabuluculuk gibi yeteneklerin öne çıktığı satış, müşteri hizmetleri gibi pozisyonlarda avantajlı olduklarını görüyoruz. Finans, tekstil, eğitim, gıda ve sağlık kadınların en fazla istihdam edildiği ilk 5 sektör olarak öne çıkıyor.

Çalışma hayatında kalma süresinin kadınlarda 19.1 yıl, erkeklerde 39 yıl

Lise veya meslek yüksekokulu mezunu genç erkeklerin birçoğu önce askerlik yapmayı, daha sonra iş arama aşamasına geçmeyi tercih ediyor. Kadınlar ise mezun olur olmaz, hatta öğrenciyken özgeçmişlerini oluşturup iş gücüne katılma fırsatlarını değerlendirmek istiyor. Kadınların iş yaşamıyla ilgili yaşadıkları en önemli sorunların, çocuk ve yaşlı bakımı gibi sorumluluklardan kaynaklandığını biliyoruz, gözlemliyoruz. Kadınlar bu sorumlulukları nedeniyle iş yaşamlarını sürdüremeyebiliyor, iş hayatlarına, kariyer gelişimlerine ara vermek zorunda kalıyor veya iş yaşamında daha az sorumluluk gerektiren rollere çekilebiliyor.. www.bagevkariyer.com verilerimiz kadınların iş yaşamından erkeklere göre çok daha erken ayrıldıklarını, erkeklere göre daha kısa süre çalıştıklarını söylüyor. Nitekim TUİK verileri de çalışma hayatında kalma süresinin kadınlarda 19,1 yıl, erkeklerde 39 yıl olduğunu söyleyerek bizim gözlemlerimizi teyid ediyor.

Ancak bu durum her anlamda çok değerli bir potansiyelin kaybedilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle esnek çalışma koşulları kadınlar için büyük önem taşıyor. Yarı zamanlı, proje bazlı ve esnek çalışma koşulları sunan sektörlere baktığımızda mağazacılık ve çağrı merkezlerininin öne çıktığını görüyoruz. Özellikle çağrı merkezleri, evden çalışma imkânı da sunarak kadınlar için cazip bir seçim olabiliyor. Diğer taraftan kadınlarımızın iş dünyasında daha etkin olabilmeleri için ailelere özellikle çocuk bakımı konusunda destek olacak daha güçlü modellere ihtiyacımız olduğumuzu da görüyoruz.

Kadınların %65’i terfide adaletsizlikle karşılaştığını düşünüyor

www.bagevkariyer.com ‘da yayınlanan ve yaklaşık 5 bin kişi tarafından yanıtlanan anket sonuçlarına göre esnek çalışma saatleri (%56), daha fazla eğitim ve gelişim fırsatı (% 43) ve daha yüksek ücretler (%35) daha fazla kadının iş yaşamına katılmasına katkı sağlayacak ilk 3 madde olarak ortaya çıkıyor.

Anketi yanıtlayanların yüzde 65’i kadınların iş dünyasında adaletsizlikle en çok terfi süreçlerinde karşılaştığını düşünürken, yüzde 35’i de ücretler konusunda eşitsizlik olduğunu dile getiriyor. Haber Merkezi

Bu haber toplam 704 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.