1
  • BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Antalya 20 °C

BAİB ZARAR GÖRÜYOR

Teslime Tosun

 

 


KÖŞEBAŞI 

 

 

BAİB ZARAR GÖRÜYOR

Antalya'nın çok önemli iş dünyasının buluştuğu ATSO, OSB, Antalya Ticaret Borsasının ardından 4. büyük kurum olan Batı İhracatçılar Birliği maalesef aylardan bu yana yönetimsiz ve başkansız olarak atıl hale geldi. 

2018 yılında yapılan seçimin ardından başkanlığa seçilen Hakkı Bahar'a dayatılan "İstifa et" baskısına direnince 11 kişilik yönetim kurulunun istifa etmesi üzerine yönetim düşürülmüştü. Böylece Hakkı Bahar'ın başkanlığı da sona ermiş oldu. 

Daha önceki yazılarımızda yazmıştık. Başkanlık hayaliyle yanıp-tutuşan Ergin Civan, daha önce başkanlık için adaylığını koymuş olsaydı kazanamayacağını bildiği için yola çıktığı Hakkı Bahar'a 2. yılında "Yönetemiyorsun. istifa et" çağrısı yapmıştı. Böylece Ergin Civan BAİB Başkanı olarak yönetim kurulu kararıyla başkanlık koltuğuna oturacaktı. 
Hakkı Bahar ise istifa etmeyerek Civan ve diğer yönetim kurulu üyelerinin istifa etmesini sağlamış oldu. 

Geçtiğimiz günlerde Hakkı Bahar sosyal medyadan ve medya kuruluşlarına gönderdiği yazısında Ergin Civan ve diğer yönetim kurulu üyelerinin iddialarını ispatlamaya davet etti. Bahar kamuoyuna açıklama olarak kaleme aldığı yazısında "Şer olarak iftira atıp, ispatlamadan kamuoyunu yanlış yönlendirmeye kimsenin hakkı da yoktur, yetkisi de yoktur. İspatlanmadığı takdirde, şahsımızı, ticari saygınlığımızı, ailemizin onuru ve haysiyetini rencide eden bu suçlamalar nedeniyle her türlü kanuni haklarımızı saklı tutuyoruz" dedi. 

 

İşte burada Hakkı Bahar sonuna kadar haklıdır. Bunu talep etmek ve ispatlayamadıkları için onları lanetlemesi kadar doğal hiç bir şey yoktur. Hakkı Bahar tek başına yoktan var olmadı. Bahar soy ismini taşıdığı geniş bir ailesi ve kendisinden sonra taşıyacak çocukları, yeğenleri vardır. 

90'lı yılları bilenler bilir. CİVANGATE skandalını. Türk siyaset litaratürüne "Rüşvetin belgesi mi olur p . . k" diye bir deyim kazandıran Turgut Özal'ın prenslerinden  Engin Civan'ın kardeşi olan Ergin Civan'ın ticari hacmini görmek lazım. Yıllık nereye ne kadar mermer ihracatı yaptınız ve bu kente-ülkeye ne kadar döviz kazandırdınız?  (Hele birde Nasuh Boztepe'nin BAİB'le ilgili kaleme aldığı  gümrük mevzusu var ki. Merak edenler Nasuh Boztepe hocamızın  eski yazılardan bulabilirler.) 
 Ergin Civan şimdilerde sanki BAİB Başkanı gibi, kurumda çalışanlardan aldığı istatiki bilgilerle açıklamalar yapıyor.  Allah kolaylıklar versin. 

Yaklaşık 8 yıl BAİB Başkan yardımcılığı yapan Hakkı Bahar, başkan Mustafa Satıcı ve Fisun Evrensevdi Pektaş üçlüsünün aralarındaki samimiyet diğer üyeleri kıskandıracak derecedeydmiş. Ama bu arada kol kırılır yen içinde kalır düsturuyla "özel seyehatlerin ödenen uçak paraları, sevgililerin, yakınların, çocuklarını dış gezilere götürmenin tüm bedellerinin BAİB'den ödetildiği iddiasını asla dıyarda hiç kimse konuşmadı. Konuşmadı ama ihracatçılar bu konuyu da unutmadı. Seçimde Mustafa Satıcı  kaybetti.

Hakkı Bahar göreve geldi. iddiaya göre  Fisun Evrensevdi Pektaş ile Hakkı Bahar arasında "işe alınan bir kadın eleman" yüzünden tartışma çıktı. Evrensevdi Pektaş'ın görevine son verildi. Ancak Fisun Evrensevdi Pektaş pes etmedi. Çünkü 8 yıl içinde herkes herkesin herşeyini öğrenmişti. 

Şimdi Ergin Civan ve  ona destek olan Fisun Evrensevdi Pektaş var. Karşı tarafta Hakkı Bahar var. Ve 3. alternatif olarak  bunlara hiç bulaşmayan Ümit Mirzaoğlu ve ekibi var. 

Hakkı Bahar'ın Başkanlığı döneminde yaş meyve ve sebze ihracatçı firma sahiplerine yönelik "Pazarcı bunlar" diye küçümseyerek konuştuğu iddiası bir efsane gibi Antalya ihracacatçılarının neredeyse yarısını gerçekleştiren yaş meyve ve sebzecilerin çevresinde dolaşıyor.  Bu nedenle başkanlığı döneminde Toptancı Hal bölgesine giremediği de, ihracatçı işadamları Hakkı Bahar'a randevu bile vermediği gelen bilgiler arasında. 

Daha önce Corona nedeniyle aylardır başkansız ve yönetim kurulu olmadan devam eden BAİB'ın artık yürüyecek hali kalmadı. İhracatçılar Birliğini bu şekilde dağıtmaya hiç kimsenin hakkı yok. Hakkı Bahar ve Ergin Civan arasındaki başkanlık kavgası nedeniyle üye olan yüzlerce ihracatçıya zarar veriyor. 

Kontrollü mesafe ile partiler kongrelerini yapıyor, okullar açılıyor ama BAİB'le ilgili bakanlık karar bile vermedi, seçim tarihi belirlemedi. 

İhracatçılar her iki adayın preslerinden bunalmış durumdalar. "Kendi birliğimiz her iki adayın kayıkçı çekişmesi nedeniyle zarar gördü. BAİB Marka bir birlik iken şimdi skandallarla, kavgalarla adı anılır oldu. Aylardan bu yana BAİB'i yönetim kurulu olmadan ve başkan olmadan atıl vaziyete geçirdiler.Kurumsal yapısı zarar görüyor.   Bir an önce seçim olsun ve bizde bu olaydan kurtulalım. Herkesin işi gücü var" diyen ihracatçıların sesini duymak lazım. 

 

Bu yazı toplam 3998 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.