1
  • BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Antalya 22 °C

Boyun ağrıları ve fıtıkları hakkında püf noktalar nelerdir.?

Boyun ağrıları ve fıtıkları hakkında püf noktalar nelerdir.?
Merhabalar bu gün sizlere pek çok hastalıkla karışan, yalnız başına teşhis koyulmasındaki güçlükler nedeniyle sorunlar yaşanan bir hastalık gurubundan bahsedeceğim

Boyun fıtıkları ile en çok karışan ve muayene sırasında net değerlendirilmesi gereken ayırt edici hastalıkları başlıklar halinde vermek istiyorum. Sonrasında ise gerçek boyun fıtığından, daralmadan bahsedeceğim.

 

1. Baş ağrıları ile birlikte olan boyun ağrıları olarak ayırabiliriz.

2. Boyun kaslarından kaynaklanan gerginliğe veya yanlış masajlara bağlı olarak gelişen ağrılar,

3. Omuz eklemlerinden kaynaklanan ağrılar, bağ yırtılmaları, eklem ağrıları

4. El bileğinde sinir sıkışmasından kaynaklanan ağrılar (karpal tünel sendromu )

 

1. Öncelikli olarak en çok karşılaştığımız ağrılardan olan, boyun ağrılarının en sık karşılaştığımız sebeplerinin başında strese bağlı gelişen ve sonrasında ruhsal rahatsızlıkla birlikte kötüleşen boyun ağrıları gelmektedir. Aslında bu hastalarda uzun yıllardır olan yapısal bir hassasiyet vardır. Bu kişiler her şeye üzülürler kafalarına takarlar ayrıntıcıdırlar, küçük kelimelere veya harflere dikkat ederler, genellikle alıngandırlar, bazı kişiler fazlası ile temizliğe düşkün olabilirler.

Hastalar aslında başlangıçta fark etmeselerde bir süre sonra sinirlenince boyunlarındaki ağrının artdığını fark ederler. Süre ilerledikçe kişilerin boyun ağrıları artar, baş ağrıları artar ve adeta dayanılmaz, hal alır. Ruhsal sıkıntılar genellikle çok ön planda değilmiş gibi görülür, fakat genel olarak hastaların değerlendirilmesinden sonra kişi kendisine dikkat ederse sinirlenince boynundaki ağrının çok artdığını fark edebilir, hatda bu ağrılar boyundan sırt ve omuzlara doğruda inebilir.

Bu kişiler genel olarak kendilerinin masaj yapıldığında rahatladığını ve ağrılarının azaldığını ifade ederler. Bu yüzden bir çok hasta omuzlarını ve boyunlarını ovdurma gereksinimi duyarlar. Bu ovdurmalar aslında erken dönemde hastalarda rahatlamış gibi bir his uyandırır. Sebebi ise boyun kemiklerinin eklem yüzlerinden orta hatda doğru ağrıyı taşıyan ağrı liflerinin ikinci dalların ovulma ile bası altında kalması ağrıyı başlangıçta kısmen azaltır. Fakat ilerleyen dönemde basının cilt altındaki ince dallarda yaratdığı zedelenmeye bağlı kanamlar ve dokudaki şişlik ( ödem ) nedeniyle ağrının dahada artmasına sebep olur.

Burada bir hastamdan bahsetmeden geçemeyeceğim, hastanede çalıştığım dönemlerden bir günde polikinliğe gelen ızdırap içindeki hastayı görünce başlangıçta

ne olduğunu anlamakta zorlandım ama inanılmaz bir hikaye ile karşılaşınca şaşırdım.

Hastanın ara ara şitdetlenen boyun ve baş ağrıları varmış ve bir yakın ile birlikte hamama gitmişler orada masaj yaptırmışlar, akşam saatlerinde iyi imiş ama sabahleyin başlayan ağrısı dayanılmaz olmuş. Boyun ağrısı artınca sıcak termofor koymuş ağrısı da dahada artmış. Burada eğer yanlışları konuşursak yapılan masaj ve sonrasında uygulanan termofor (sıcaksu torbası) yanlış idi. Hatırlıyorum da bu hastanın düzeltilmesi için oldukça çok uğraşmıştım.

Hatda bu hastalarda bazen başın arka kısmından başlayan bir ağrı hızla boyunla birlikte tamamen omuzu ve başın tümünü içine alacak şekilde yayılabilir. Bu hastalar çoğunlukla migren olduklarını düşünürler ve bu ilaç tedavilerininde kullanılan ilaçlarla rahatladıklarını belirtirler. Bilinmesi gereken bir nokta daha vardır ki bu tip ilaçlar baştaki her türlü ağrıyı azaltabilir.

Beyinde bozuk olan serotonin metabolizma bozukluğunun kişilerde gerginliğe ve ruhsal durumda bozukluğa neden olur. Hastaların çoğu kullanması gereken antidepresan ilaçların (beyindeki mutluluk hormonunun düzeyini artdıran ) kendileri için sakıncalı olduğunu ve bağımlılık ve unutkanlık yaptığına inanırlar ve bu yüzden bu ilaçları kullanmak istemezler. Kulaktan dolma fısıltılar maleseftir ki pek çok hastada tedavinin yönünü bozmaktadır. Ben hastalarıma tek tek kullanacakları ilaçların ayrıntılarını anlatır iken yalan yanlış pek çok bilginin onlar tarafından benimsendiğini gördüm. Bu yüzden bu konuya önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

Bazı hastalar verilen tedaviden bir kaç gün içinde belirgin olarak rahatladığını ifade eder, bazı hastalarda bu bulgulara, baş dönmesi ve yaygın vücut ağrılarıda eklenir. Hastaların gerginlik tipi boyun ağrılarının ön planda olması ve servikal MRI da yalnızca boyun düzleşmesinin olması genelde en çok karşılaştığımız durumdur. Hatta servical MRI da boyun fıtığının da hastada bulunması hastada tanıda zorluklara ve yanlışıklara sebebiyet verebilmektedir. Artık ağrının boyun fıtığından mı?? boyun Boyun düzleşmesinden mi ?? kaslardanmı ?? eklemlerdenmi olduğunu uyguladığımız tedavi yöntemleri ile kolayca bulabiliyor ve hastalara ağrı haritaları oluşturabiliyoruz. Artık ağrını kaynağının neresi olduğunu çok detaylı ve ayrıntılı olarak bulabiliyoruz.Bu yüzden başlangıçta hastaların ağrı haritalarının çıkarılması önemlidir.

Katıldığım toplantılardan edindiğim izlenimlere de notlarımda yer vereceğimi belirtmiş idim. İstanbulda yapılan İSMİSS toplantısında uygulamş olduğum ameliyat tekniği ile ilgili olarak İNNOVATİON PAPER (en iyi buluş ) ödülünü aldığımı belirtmiştim. Arizonadan Prof. Young’ ın konuşmasından sonra ki kendisi ameliyatsız yapılan ağrı tedavi yöntemlerinden bahsetti, benimde ilk seçeneklerin ameliyat olmaması gerekliliğini belirtmem ve ağrı tedavi yöntemlerinin önceliğinin olduğunu vurgulamamdan sonra bu konuya başka ülkelerden katılan hekim arkadaşların da çok güzel destekleri oldu. Özellikle enstrüman (platin) ve vida sistemleri ile ilgili ilerleyen dönemde ortaya çıkan sorunlarıun artdığı ve bu tip ameliyatlar dan mümkün olduğunca kaçınılması vurgulandı. Endoskopik sistemle yapılan farklı bir sürü vaka Prof. John Chiu tarafından 2000 hastalık bir seri halinde sunuldu. Toplantı konusu minimal invaziv olunca (yani en az hasar ve en küçük yaklaşımla) değişik hocaların yaptığı güzel yaklaşımların sunumlarını görme fırsatı elde etdik. Teksastan katılan bir katılımcı hocamız bana doktor hanım ameliyat tekniği ile ilgili ödül aldınız ama siz hep vücut ağrı haritalarının çıkarılmasından ve tedavi planının başlangıçta buna göre yapılmasından bahsetdiniz ve vurguladınız, size teşekkür ederim belki bir gün tekrar bu konuda ki çalışmalarınızı bizimle paylaşırsınız dedi ve kartımı aldı. Yaşadığım ve unutamayacağım ikinci en güzel şeydi zannederesem bu o toplantıda. Bu güzel duygularıda siz sevgili okurlarım la paylaştıktan sonra gelecek hafta konuya kaldığımız yerden devam edeceğimizi belirterek hoşça kalın diyorum. Umarım bu haftaki şiiri seversiniz, yazılarımla ilgili görüşlerinizi de sorularınızı da e-mail le yazabilirsiniz.

Bu haber toplam 3562 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.