1
  • BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Antalya 20 °C

Ecdat yadigarları depremden etkilenmedi

Ecdat yadigarları depremden etkilenmedi
Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da bazı ecdat yadigarlarının depremden etkilenmediği görüldü.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da bazı ecdat yadigarlarının depremden etkilenmediği görüldü. Bugün Suriye sınırları içerisinde bulunan ve II. Abdülhamid Han tarafından inşa ettirildiği düşünülen demiryolu köprüsü ile Hatay'ın Hassa ilçesinde bulunan Türkmen Mezarlığında hasar bulunmadığı görüldü.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana belen ve "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremler 11 ilde en büyük yıkımı Hatay'da yaşattı. Türkiye'nin yanı sıra Suriye'yi de vuran deprem nedeniyle Halep kentinde de büyük yıkıma neden oldu. Kültür varlıklarının da zarar gördüğü depremde bazı ecdat yadigarlarının etkilenmediği görüldü.

Hatay'ın Hassa ilçesinde Türkiye ile Suriye sınırının hemen Suriye kısmında bulunan ve II. Abdülhamid Han tarafından inşa ettirildiği düşünülen demiryolu köprüsünün ilk günkü gibi ayakta durması dikkat çekti. Gerek demiryolu gerekse de köprü hakkında kaynaklardan net bir bilgiye ulaşılamasa da köprünün II. Abdülhamid Han döneminde Hicaz demiryoluna bağlantı olarak inşa ettirildiği tahmin ediliyor. 1900-1908 yılları arasında yaptırılan Hicaz demir yolunun Suriye bağlantı kısmı olduğu düşünülen demiryolu köprüsünün inşa tarihi ise bilinmiyor.

Öte yandan depremde pek çok mezarlığın da yıkıldığı dikkat çekerken Hatay'ın Hassa ilçesinde bulunan Türkmen Mezarlığında herhangi bir hasara rastlanmadı. Kayı Boyu damgalı mezar taşlarının bulunduğu mezarlık ve çevresindeki taş duvar ile mezarlığın içinde bulunan kubbeli yapı depremde hasar görmedi. Pek çok farklı Türk boyunun da damgalarının yer aldığı mezarda arkeolojik çalışmalar sürdürülüyor.

Bu haber toplam 282 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.