1
  • BIST 9524.59
  • Altın 2493.168
  • Dolar 32.5037
  • Euro 34.7353
  • Antalya 20 °C

ETE SULTANIM DİYECEKSİNİZ

VAHİDE YANIK

ETE SULTANIM DİYECEKSİNİZ!

 

Aslında yaşadıklarımızın hiçbiri tesadüf değil. Plan, program yapmadan başladığımız işler hem elimize hem de yüzümüze bulaşıyor. Hemen hemen her gün hayvancılıkla ilgili, etle ilgili, sütle ilgili haberler yazılıyor, yorumlar yapılıyor, bir şey değişmiyor. Plansızlığın, programsızlığın bedelini cebimizden ödüyoruz.

 

Malum Ramazan ayı yaklaştı, her yıl olduğu gibi kutsal Ramazan ayından önce gıda fiyatları gündeme gelir, özelinde de et, gündemi asla bırakmaz. Ben de usule uyarak eti yazacağım.

 

HAYVAN SAYIMIZ AZALIYOR

 

Devletin resmi rakamları hayvan varlığının azaldığını gösteriyor. TÜİK'e göre, 2021 yılında 18 milyon 36 bin olan büyükbaş hayvan varlığı, yüzde 5.6 azalarak 17 milyon 24 bin oldu. Büyük baş hayvan varlığı sayımız 1 yıl içerisinde 1 milyon 12 bin azalmış.

 

Küçük baş hayvan varlığımız ise yüzde 2.2 azalmış. 2021 yılında 57 milyon 519 olan küçükbaş hayvan varlığımız, 2022’de 56 milyon 265 bine inmiş.

 

Dikkatinizi çekiyorum; nüfusumuz artarken, temel besin maddesi etin tedariki için gerekli olan hayvan sayımız git gide azalıyor.

 

RAMAZAN VE TURİZM KORKUTUYOR

 

Bu arada et ithalatına karşı çıkan sektör temsilcileri ithalatı savunur hale geldi. Neden mi? Yaklaşan ramazan ayı ve turizm sezonu nedeniyle.

 

ATB 5. Meslek Komitesi Üyesi Adnan İngeç, kesimlik hayvan sayısında sıkıntı olduğunu bildirirken, 11 ilde büyük yıkım ve can kaybına neden olan depremde de var olan hayvan varlığının bir bölümünün yok olduğunu belirtiyor.

 

İngeç, önümüzde Ramazan ayı olduğunu ve turizm sezonunun açılacağı için et talebinde artış olacağına dikkat çekiyor ve mevcut et kesiminin talebi karşılayamayacağını ve et fiyatlarının daha da yukarı çıkacağını söylüyor. İngeç, onaylamasa da, bu dönem için et ithalatının gerekli olduğunu söylüyor.

 

Zaten et ithalatı yapılmaya başlandı bile. Et arzı ya da fiyatında yaşanan her sıkıntıda başvurduğumuz ithalata milyarlarca lira para harcamışız. Yine de çözüm olmamış, bu seferki ithalat çözüm olur mu bilmiyorum.

 

ET FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 9 Mart 2023 tarihli tablosuna göre, bir kilogram dananın kesim fiyatı ortalama 177 TL. Dananın kesim fiyatı Şubat ayına göre yüzde 26.3, geçen yıla göre yüzde 122.1 oranında artmış.

 

Sektör temsilcileri, Ramazan ayı önünde büyükbaş hayvanın kesim fiyatının 200 liraya gelebileceğini söylüyor.

 

Mezbahada 200 TL olan etin fiyatı kasapta kaç TL olur? Kira, elektrik gibi ödemelerle dükkan giderleri, eleman, vergi, stopaj, kar oranı… derken tüketici kasaptan eti kaça alır?

DÜNYADA FİYATLAR DÜŞÜYOR

 

Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) gıda endeksine göre, dünyada gıda fiyatları gerilirken, FAO Et Endeksi şubat ayında bir önceki aya göre aynı kaldı. Peki dünyada fiyatlar düşüş eğilimindeyken bizde neden artıyor?

 

Bu arada Ramazan ayının başlamasına 12 gün kaldı…Şimdiden hayırlı Ramazanlar.

Bu yazı toplam 1125 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.