1
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.057
  • Dolar 32.3627
  • Euro 34.9422
  • Antalya 17 °C

İSTENMEYEN AKRABA: CHP'LİLER

Teslime Tosun

 

 

İSTENMEYEN AKRABA: CHP'LİLER

 

Önceki gün yaptığım analiz yazısında CHP İL Başkanı Ahmet Kumbul ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in arasında fay hattının derinleştiğini belirtmiştim. Bu fay hattının son sinyalleri üzerine devreye CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu girdi ve Sayın ABB Başkanı Muhittin Böcek'i "Acil" koduyla Ankara'ya çağırdı.

 

Bunu yazarken bazı gözlemlere dayanarak, birkaç duyum ve bazı bilgiler ışığında yazmıştım. Mesela Sayın Muhittin Böcek CHP'li iki ilçe başkanına belediye iştirakleri olan şirketlerden maaş bağlarken, ne gariptir ki il başkanı Sayın Kumbul'un bundan haberi bile yokmuş.

 

Yanlışım varsa lütfen düzeltin. Mesela İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Aydın, iki defa Başkan Böcek'i ziyaret ederken (Ki bunlardan birisi belediye iştiraklerine İYİ Partili ilçe başkanlarının maaşa bağlanması bazı partililerin ise koltuk verilmesi içindi) Ahmet Kumbul'un ilk gün hariç (İlk gün Kumbul CHP'li yöneticiler ile belediyede toplantı yapınca, "Orası belediye, CHP İl binası değil. toplantını il binasında yap" denildi.) ziyaret ettiğini göreniniz, duyanınız var mı?

 

GENEL SEKRETER NE OLDU

 

Belediyelerde genel sekterlik makamı devleti temsil eder. Teamül böyleymiş. Genellikle genel sekreterler devlette uzun süre müsteşar, hukukçu gibi üst düzey bürokratlardan atanırmış. Mış diyorum çünkü bende bilmiyordum, öğreniyoruz işte.

 

Birde genel sekreterlerin partilerin genel merkezlerinin tercih ettiği isimlerden oluşurmuş. Nitekim Türel döneminde Birol Ekici'de böyle bir atamayla gelmiş. Bunun nedeni seçilmiş belediye başkanın kafasına estiği gibi hareket etmesini önlemek birde yapılacak işlemlerin yasal zeminde yapılabilmesi içinmiş.

 

Bu nedenle geçtiğimiz günlerde İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer, halen genel sekreter olarak görev yapan isimle yoluna devam etmek istediğini belirtmiş. İstanbul'un özel önemine binaen atanacak ismin üzerinde uzlaşılarak işi halletmişler. Gelelim Antalya'ya.

 

Genel başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Milli Eğitim Bakanlığında daire başkanlığı yapan Dr. Hüseyin Karakuş'un bu görevi üstlenmesini istediği ileri sürüldü. Gelen bilgilere göre Antalya'ya gelen Dr. Hüseyin Karakuş'un Muhittin Böcek ile görüşemeden Ankara'ya döndüğü ileri sürüldü.

Bunun nedeni ise Sayın Böcek göreve geldiği günden bu yana Av. Cansel Tuncer Çevikol'u Genel sekreter koltuğuna oturtmaya çalışıyor. Ancak içişleri bakanlığı bu atamaya sıcak bakmadığı gibi onaylamadı da.

 

Şimdi üst üste koyulunca ortaya genel sekreterlik krizi, il başkanı ve parti ile aradaki fay hattı, CHP'lilerden çok İYİ Partililerin belediyeye hakim olması. Hatta HDP'lilerin bile belediyede kendilerine fazlasıyla yer bulurken CHP'lilerin (Kendi deyimleri ile) "Sayın Başkan Böcek'in ve A takımı CHP'li olan bizleri belediyeye sokmadıkları gibi bize istenmeyen akraba gibi muamele ediyorlar. 3 ay oldu biz randevu alamazken, İYİ Parti ve HDP'liler hergün başkanla oturuyorlar." Dedikleri galiba partinin üst düzeyine kadar ulaştı ve genel merkez olaya el koymaya karar verdi.

 

HERŞEY BELEDİYELERİN İYİ YÖNETİLMESİNE BAĞLI

 

Kılıçdaroğlu, CHP'nin yeni siyasi yol haritasına ve siyasi diline uygun olarak kazanılan büyükşehirlerin başarılı olmasını istiyor. Çünkü önümüzdeki 10 yıl ve Türkiye'nin geleceği buna bağlı. Eğer büyükşehirlerde istenilen sonuç alınamaz ise ortaya attığı başkanlık için referandum ve erken genel seçimde Cumhurbaşkanlığı tehlikeye girecek. bu nedenle Belediyelerin yönetimlerini tamamen belediye başkanlarına bırakmak yerine kontrollü bir yönetimi tercih edecekler.

 

Yani genel merkeze çağrılan Sayın Muhittin Böcek, Kılıçdaroğlu'nun "Belediyeler belediye başkanlarına bırakılamayacak kadar değerli ve önemli. Atacağınız her adımdan haberimiz olmalı. Bu nedenle benim gönderdiğim genel sekreteri göreve getir. İl yönetimi ile iyi geçin. İYİ Parti ve HDP ile flört etmeye devam et ama asıl bağlı olduğun evindeki partiyi unutma. Ha birde Konyaaltı yaşam alanını rahat bırak" diyebilir.

Belki de yukarda bahsettiğimiz şeylerin hiç biri olmayacak ve Sayın Böcek, genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Feslikan Yaylasındaki şenliklere davet etmeye gidecek  bile olabilir yani.

Bilemem artık.

 

 

 

NOT.1

 

Bu saatlerde CHP İL Başkanlığında danışma kurulu ve değerlendirmeyle ilgili bir toplantı var. Tüm CHP'li belediye başkanları bu toplantıya katılırken, Sayın Muhittin Böcek Konyaaltı Belediyesindeki bir işçinin cenaze törenine katıldı. Muhtemelen cenaze töreninden sonra bu toplantıya katılacaktır. Orada CHP'liler Sayın Böcek'e belediyede neler olduğunu sormak için can attığını söylemeye gerek yok. Sayın Böcek'in de yarın Ankara'da olması bekleniyor. Gelişmeler geldikçe aktaracağız okuyucularımıza.

 

 

NOT 2:

GENEL SEKRETER NE İŞ YAPAR?

Büyükşehir belediyelerinde genel sekreter, belediye başkanının teklifi üzerine İçişleri Bakanı tarafından atanır. Genel sekreter, büyükşehir belediyesinde hizmetlerin yürütülmesi, belediye başkanı adına onun direktifi ve sorumluluğu altında mevzuat hükümlerine, belediyenin amaç ve politikalarına, stratejik planına ve yıllık programlarına uygun olarak belediyenin çalışmasını koordine eder.

Bu yazı toplam 5330 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.