1
  • BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Antalya 18 °C

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?

KENT KONSEYİ NE İŞ YAPAR?
Geçtiğimiz haftalarda "Kent Konseyi ne iş yapar" başlıklı bir yazı ile Kent Konseyini ve başında bulunan Sema Nur Kurt'u eleştirmiştim.

Bu yazının ardından Sema Nur Kurt aradı ve beni Kent Konseyine davet ederek neler yaptıklarını anlatıp, tüm sorularımıza açık yüreklilikle cevap verdi.

 

İşte Sema Nur Kurt ve Kent Konseyinin yaptıkları

 

 

ANTALYA KENT KONSEYİ

 

Kent Konseyi, başta Antalya Valiliği olmak üzere 1 büyükşehir, 5 ilçe belediyesi ve tüm STK, meslek odaları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, vakıflar, muhtarlarında içinde olduğu bir kuruluş. Burada amaç kentin ve kentlilerin gelişimini ortaklık içinde planlamak, kenti 21. yüzyıla taşıyacak yapısal değişime hazırlamak, kentin öncelikli sorunlarını ele almak, Yerel yönetimlere ve karar alma süreçlerine halkın katılımını sağlamak, kentin kalkınma/gelişim ve eylem planlarının hayata geçirilmesini sağlamak, yerel demokrasinin gelişim ve yerleşimine katkıda bulunmak, sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir kent yaratmak amacı ile kurulmuş.

KENT KONSEYİNİN BAŞLICA FAALİYET ALANLARI

Kent yönetimine ilişkin politikaların oluşumuna katkı sağlamak, Kent yönetimine ilişkin kararların oluşumuna katılmak, Yerel Gündem 21 çalışmalarını yürütmek ; Katılımcı, demokratik yerel yönetim geleneğini oluşturma; kentlilik bilinç ve kültürünü geliştirme,
Sürdürülebilir kentler kavramını benimsetme; kentin ekonomik, sosyal, kültürel yapısını geliştirme, Çevre uyumlu kalkınma, çevre dostu ürünlerin üretimini ve tüketimini özendirme, Kent kaynaklarının adil bölüşümünü, yerinde ve etkin kullanımını, kentlilerin katılımı ile sağlamak, Yaşlıların, kadınların ve çocukların daha iyi korunmalarını sağlayacak sistemleri kurmak, Tüketici haklarını ve tüketici bilincini geliştirmek, oluşturmaktadır.

 

"GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖRE ÇALIŞIYORUZ"

Sema Nur Kurt, Kent konseyinden kesinlikle ücret almadıklarını belirterek, "Burada çalışmak, katkı koymak için ücret almıyoruz. Aksine zaman zaman cebimizden harcadığımız oluyor. Burada gönüllülük esasına göre çalışma yapıyoruz. Daha önce ben belediyede çalışıyordum. Ancak buraya başkan seçildikten sonra ayrıldım." dedi.

 

"MAKAM ARACIMIZ YOK"

 

Kurt makam aracının da bulunmadığını belirterek, "Bir aracımız var. İşi olan herkes ve her işte kullanıyoruz. Bazen üyelerimizin şahsi araçlarını kullandığımız da oluyor. 5 personelimiz var. Bu personellerimizi ise yasa gereği bize destek olması gereken belediyelerden aldık" dedi. Ayrıca gördüğünüz gibi büyük bir makam odam değil, berber dükkanından hallice olan bu ofisi kullanıyoruz" dedi.

 

"BU KENTE ÇOK ŞEY KATTIK"

 

Sema Nur Kurt kuruluşundan bu yana Kent Konseyinin kente çok kattıklarını, kazandırdıklarını, olumsuz projelerin önüne bir duvar gibi gerildiklerini belirtti. "Biz Phaselis antik kenti bir turizmciye verileceğini duyduğumuz anda, yaptığımız eylemler ile bunun önüne geçtik. Buradan 50 araç Phaselis'e giderek eylem yaptık. Sonunda haklılığımız ortaya kondu ve bu projeden vazgeçildi.

 

"ŞEHRİN YARAMAZ ÇOCUKLARIYIZ"

Kent Konseyi üyeleri olarak şehrin yaramaz çocukları gibi görüldüklerini belirten Sema Nur Kurt, "Doğru projelerin kent rantlarının toplum yararına yapılmasıyla sorunumuz var. Kamu menfaatleri her zaman önde gelmiştir. Toplum sorunlarına ilgi duyan, bunlara çözüm önerileri olan herkese kapımız açık ve bu amaçla burayı çok iyi kullanabilirler. Çünkü Kent Konseyinin aldığı kararları belediyeler meclislerine getirmek zorundalar" dedi.

 

ATSO' ÇALIŞMALARINDA VARIZ

 

ATSO'nun 4.0 akıllı kent çalışmalarında başından bu yana olduklarını belirten Sema Nur Kurt, "Burada doğal üyemiz olan tüm STK ve meslek odalarının katılımı oldu. Burada alınan kararlar bildirildi ve çalışmalara bizzat ben de dahil katıldık. Ancak hazırlanan kitap sırasında belki unvan bölümlerine uzun geldiği için yazılmamış olabilir. Mesela Şehir Plancıları Odası Başkanı Sayın Ebru Manavoğlu. Hem bizim, hem kendi odası adına katılıyor. Ancak orada kent konseyi yazılmamış.

 

4.0 GEÇ KALINMIŞ BİR PROJE

 

"Ayrıca 4.0 akıllı kent projesi bize göre geç kalınmış bir proje. Biz bunu yıllar önce akıllı kentin oluşturulması için önerge verdik. Çalışma yapıldı. Bundan sonra asıl nasıl hayata geçirilecek. Rapor hazırlanır, önemlisi bunu hayata geçirmektir. Bu çalışmayı Valilik ne kadar benimseyecek veya belediye. İşte orada Kent Konseyi olarak bu organizasyonu bizim yapabileceğimizi söylüyorum. Çünkü tüm oda, STK, kurum ve kuruluşlar ile büyük bir ağa sahibiz. Bunu ancak kent konseyi olarak biz yapabiliriz" dedi.

 

"HER YIL ÇALIŞMA RAPORLARIMIZ YAYINLANDI"

 

Kent konseyinin kurulduğu günden bu yana çalışma raporlarının yayınlandığını belirten Sema Nur Kurt, "İnternet sayfamızın güncellenmesiyle ilgili bir sorunumuz vardı. Arkadaşlar birkaç gün içinde çözecekler. 2018 ve hatta 2019 çalışma raporlarımızı tamamladık ve yayınladık. Bu raporlarımız Cumhurbaşkanlığı, meclisteki tüm milletvekillerimize, tüm STK'lara, belediyelere ve ilgili kurum ve kuruluşların hepsine gönderdik." dedi.

 

İŞTE 2019 ÇALIŞMA RAPORUNDAN BİR KAÇ ÖRNEK

 

-Kentin imar planlarına esas olmak üzere; Antalya Kentinin teknolojik gelişmeler ve değişen dünyada geleceğe taşıyacak, kent vizyonu ve stratejileri belirlenerek bu stratejiler kentin bütüncül planlama çalışmalarına aktarılmalıdır.

 

-1991 yılından beri ikisi resmi olmak üzere su kaynakları koruma alanları 5 defa değişmiştir. İmara açılmaması gereken yerlere izin verilmiş, imara açılması gereken yerlere ise izin verilmemiştir. En son hazırlanan su koruma alanları haritalarında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Örneğin debisi 10 metreküp/saniye den büyük iki su kaynağının beslenme alanı ve beslediği kaynaklar belirsizdir.

-Çevre sorunu olarak karşımıza çıkan sokak toplayıcıları; güvenlik, trafik, sağlık ve şehirde yarattığı olumsuz psikolojik algı oluşturmakta, sorun olmaktadır. Ayrıca bu kişiler yurt içi göçlerini ve Suriyeli göçünü tetiklemektedir. Antalya'da oturma izni olmamasına rağmen örgütlenmiş halde sokak toplayıcılığı yapan, ardiyeler kuran Suriyeliler mevcuttur. Belediyelerin bu konuda efektif önlemler alması gerekmekte ve sistem entegrasyonu konusunda modeller oluşturmalıdır."

 

ÖDÜLLÜ KENT KONSEYİ

Tüm bu çalışmaların sonunda ise Kent Konseyi Johannesburg'da yapılan birleşmiş milletler dünya sürdürülebilir kalkınma zirvesinde dünya ölçeğinde en iyi uygulama örneği olarak gösterilerek ödüllendirildi.

 

 

İŞTE KENT KONSEYİNİN KENTE KAZANIMLARI

LARA KENT PARKI

Kent konseyi Sivil Toplum Kuruluşlarıyla birlikte Turizm Bakanlığına 15 araç kaldırarak Lara kent parkının kente kazandırılmasını sağladı.

whatsapp-image-2019-10-28-at-17.30.24.jpeg

KENT MÜZESİ

 

Kent kimliğinin esas unsurlarının yer alacağı, kent değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılacağı ve kentlilik bilincinin oluşturulması amaçlı Antalya Kent müzesinin kurulmasını sağladılar.

DOKUMA FABRİKASI

 

Antalya'da Cumhuriyet döneminin bir simgesi haline gelen Dokuma Fabrikası alanı kültür varlığı olarak yaşaması ve korunması için düzenlenen mitingler ve çeşitli eylemlerle Antalya'ya kazandırılmıştır.

 

"Kadınlar dağa çıkıyor, kadınlar denizden sesleniyor, mor kurdela" eylemleri ve imza kampanyaları ile medeni kanunda evlilikte mal eşitliği kazanımı elde edilmiştir.

whatsapp-image-2019-10-28-at-17.30.25.jpeg

VAKIF ZEYTİNLİĞİ

Antalya Kent merkezinin en büyük yeşil alanı olarak özel öneme sahip Vakıf Zeytinliği bu özelliğinin dışında Cumhuriyet Dönemi tarım kültürünün yaşatılması, halka açılarak korunması, geleceğe aktarılması amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda 1. derecede sit alanı olarak tescil edildi.

 

AVLAN GÖLÜ SATIŞTAN KURTARILDI

Elmalı ilçesindeki Avlan gölünün yatırım alanı olarak satışa çıkartılması üzerine, yapılan çalışmalar sonunda Avlan Gölünün defterdarlık milli emlak müdürlüğü satış ilanından çıkartılması sağlandı. Teslime Tosun

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 3618 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.