1
  • BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • Antalya 13 °C

KONUĞUMUZ ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANI NİYAZİ ÖZÇELİK

KONUĞUMUZ ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANI NİYAZİ ÖZÇELİK
YILBAŞI RÖPORTAJLARINA DEVAM. bU GÜNKÜ KONUĞUMUZ ŞOFÖRLER ODASI BAŞKANI NİYAZİ ÖZÇELİK

 


YILBAŞI RÖPORTAJLARIMIZA DEVAM EDİYORUZ

 

Siyasetten sonra esnaflara geçtik. Esnaf Odası Başkanı olarak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Niyazi Özçelik bu günkü röportajımızın konuğu. 

 

TT: Sizi tanıyalım öncelikle. Niyazi Özçelik kimdir? 

NÖ: Korkuteline bağlı Küçüklü Köyünde 1977 yılında doğan Niyazi Özçelik, evli ve 3 çocuk babası. Niyazi Özçelik, Türkiye'nin eski milli güreşçisi. 


TT: Odacılık gerçekten büyük sabır ve iyi bir sinir sistemi gerektiriyor. Nereden geldi aklınıza oda başkanı olmak? 

NÖ: Benim asıl mesleğim şoförlük. Şoförlük yapmayan insan, yani şoförlükten ekmek kazanmayan bir insan onların derdini bilemez. Ben ekmeğimi, çocuklarımın rızkını şoförlük yaparak kazanıyorum. Şu anda oda işleri olduğu için çok zaman bulup yapamasam da, şoförün derdini bilen birisiyim. Çözümü de bildiğim için bu göreve talip olduk. 

Hayatında hiç direksiyon başına geçmemiş birisi olarak birilerinin mirasyedisi olarak gelmedim bu koltuğa. Yağmurda, çamurda, sıcakta, ayazda direksiyon sallayarak geldim. Bakın benim ellerimdeki nasırlar hala gitmedi. Birileri güzellik merkezlerinde ellerine pedikür-bakım yaptırırken, ben ve benimle birlikte binlerce şoför esnafı direksiyon başındaydık. Her kesimin bize yukardan baktığı şoförlerdik biz. Şimdi meslektaşlarımın hak ettikleri onuru, gururu yaşatmaya çalışıyorum. Şoför esnafımızdan aldığımız gücü kendi çıkarımıza değil, odamızın çıkarına, şoför esnafımızın çıkarına kullanıyoruz. 

TT: Önceki başkan Mehmet Ali Alkan'ın yeniden aday olarak Şoförler Odası Başına geçmesini arzu ettiğini herkes biliyor. Siz neler yapıyorsunuz bu konuda?

NÖ: Demokratik hakkıdır. Elbette aday olabilir. Ama şoför esnafımızın karşısına çıkıp ne diyecek? O pazarlıkların yapıldığı konuşma tapeleri için ne diyecek? Geliri yüksek duraklara, yakınlarına, kendisine ait duraklara taksi  sokuşturmaya çalışmalarına ne diyecek? Şoförler Odasına Başkan olmayı elbette ister. Şoför esnafının kesesinden alınan paralar ile sürdüğü sefaya geri dönmeyi çok arzu ediyor.  Önce aklanması gerekmiyor mu? 

TT: Madem o koltuk bir sefa sürme koltuğu ise aynı şeyi siz yapmıyormusunuz? Siz sefa sürmüyormusunuz? 

NÖ: Hayır. Bu kadar net söylüyorum size. Ben göreve geldiğim günden bu yana değil Antalya'nın, Türkiye'nin  en ünlü restorantlarından birisi olan 7 Mehmet'ten aldığımız icra kararlarını sizin önünüze koymam gerekiyor. Birisini ödüyoruz, diğer yedikleri yemeklerin faturası için icra geliyor. Ne ben, ne de yönetim kurulumdan hiç bir arkadaşımız 7 Mehmet restoranta gidip yemek yemedik.  Ama Mehmet Ali Alkan'nın 7 mehmet'te yediği yemeklerin borçlarını biz ödüyoruz, biz derken şoför esnafımız ödüyor. Benim taksici arkadaşım, uykusundan feragat edip, durakta zeytin-peynirle öğün geçiştirecek, üç kuruş kazanacağım diye çalışacak, onun kesesinden çıkan parayla Mehmet Ali Alkan beyin 7 Mehmet'te yediği yemeklerin faturasını ödeyecek. Yazık değil mi benim şoför  kardeşime? 

Taksici esnafımız sadece Mehmet Ali Alkan'ın yemeklerini değil,  yakınlarına dağıtılan en pahalı telefonların parasını,  o telefonların faturalarını bile ödedi. Ben göreve geldiğimde zimmette 7-8 telefon var. Ama ortada bir tane telefon var. Nerede bu telefonlar diye araştırırken, 3-5 ay sonra "Polise vereceğiz" diyerek eşinden, çocuklarından, yakınlarından telefon topladık. 
Sefa derken bunu kast ediyorum ben. 

Şimdi o telefonları topladım ve kaldırıp çekmeceye koydum. Ben hala kendi telefonumu kullanıyorum. 

TT: Oo siz bayağı çaba sarf etmişsiniz anlaşılan. 

NÖ:   Daha ne mücadeleler verdik bilemezsiniz. Pek kamuoyu ile paylaşmadık, çünkü şoförler Odası ismini değersizleştirmek istemedik. İmajımızı düzeltmeye çalışıyoruz. 

TT: İyi de, bunların kamuoyu tarafından bilinmesi gerekmiyor mu? Taksiciler, şoförler bağlı bulundukları odada neler oluyor bilmeye hakkı yok mu? 

NÖ: Tabiki hakkı var. Bunu inkar edemeyiz ama bu konuda biraz duyarlı davranmaya çalıştık. Yoksa seçimi kazandığımız gün, Şoförler Odasının klimalarını bile söküp götürmeye çalışırken suç üstü yakaladığımız adamların fotoğraflarını yayınlamayı da bilirdik, eski başkanın ve yakınlarının hangi duraklarda kaç tane taksisi var onu da yayınlardık. Ama biz şoför esnafımıza bu çekişmeyi haber vermek yerine güzel haberler vermeye çalışıyoruz. 

TT: Ne gibi güzel şeyler mesela?

NÖ: Mesela yeni kuracağımız duraklara artık eskisi gibi hısım-akraba-memleketliler ile doldurmak yerine herkes eşit şekilde müracat edecek. Mesela kazancı az olan duraklardan çıkmak isteyen arkadaşlarımız müracat edecek. Noter huzurunda çekilen kura ile durakta yer alacak arkadaşlarımızı belirleyeceğiz. Her şey şeffaf olacak. Mesela düğün salonumuz var ama bizim yetkimizde değildi. Gelir gelmez bunu hallettik. Örneğin, modern duraklar inşa etmek için çalışmalar başlattık. İlk örneğini Muratpaşa Belediyesi ile yaptığımız sözleşme ile yapıyoruz. Mesela UKOME ile istişare ederek şoför esnafımız için en iyiyi, en güzelini yapmaya çalışıyoruz. Mesela daha önce her plaka basılmasında odaya yapılan "Sorma ver" parası olan bağış mecburiyetini kaldırdık. Daha bir çok güzel şeyler yapıyoruz. O paralar şoför esnafımızın cebinde kalıyor. 

TT: Bunlar kamuoyunda pek duyulmadı. Neden?

NÖ: Yaptığımız güzel şeyleri şoför esnafımıza duyurmaya çalışıyoruz. Daha da güzel şeyler yapacağız ama bir yandan da bizim enerjimizi başka yerlerde tüketmeye çalışanlar ile mücadele ediyoruz. Her ay düzenli olarak bağlı bulunduğumuz Ticaret Bakanlığına eften-püften şeylerle şikayet ediliyoruz. Cimer'e kaç kere şikayet edildik artık saymıyorum. Bunları geçelim, icralar ile uğraşıyoruz. 7 Mehmet olayını size anlatmıştım. Eski başkan Mehmet Ali Alkan'ın yakını olan bir oda başkanı tam 150 liralık alacak karşılığında icra gönderdi. 150 liradan bahsediyoruz. Bizden önceki yönetim ne almış? Nerede kullanmış? Fatura doğru mu? 150 lira için icra gönderilir mi? derken o günkü  tüm enerjimiz bu olaya gidiyor. 150 lira için icra göndereceğini, söylese vallahi cebimden çıkarır verirdim. Ama burada amaç 150 lirayı tahsil etmek değil, bizi oyalamak. Bunların hepsinin farkındayız. O nedenle artık çok fazla takmıyoruz. Rutine bağladık işi sizin anlayacağız. 

TT: E böyle böyle siz görev yapamazsınız. 

NÖ: Bilenler bilir. Bu olaylar beni yıldıramaz. Beni daha da kamçılar. Çok inatçı ve mücadeleci birisiyim. Gecemi gündüzüme katar, yine mücadele ederim. Prensiplerimden zerre taviz vermeden, inatla yaparım. Burada bir dönem daha başkanlık yaparım. Ama önce odanın düze çıkması lazım. 
Şoför  arkadaşımın, taksici arkadaşımın sırtına yeniden binmek ve sefa sürmek isteyenlere burayı bırakmak, şoför esnafıma ihanet etmek demektir. Bu ihaneti asla yapmam. Sefa sürme heveslisi o adamların bir daha şoförler odası  makamını hayal bile edemeyecek şekilde gitmeleri gerekiyor. Daha sonra ben kendi yaşamıma dönmek istiyorum. Eşimle ve çocuklarımla sakin, doğanın içindeki yaşamıma döneceğim. 

Bu haber toplam 3027 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.