1
  • BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Antalya 19 °C

MARLEEN'İN KURTARICISI OLDU

MARLEEN'İN KURTARICISI OLDU
KONGO'LU MARLEEN'İ SINIR DIŞI EDİLMEKTEN KURTARDI

MARLEEN7İN KURTARICISI OLDU 

Antalya'lı hukukçu Ahmet Çevik, Kongo Cumhuriyeti vatandaşı Marleen Mısonı Podeme'nin kurtarıcısı oldu. 

Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olduğu dönemde, ihtiyaçlarını karşılamak için bir kuaförde günü birlik çalışan Marleen Mısonı Podeme, emeğinin karşılığı olan parasını alamadı. Çalıştığı kuaför salonu sahibinin hakaretlerine de maruz kalan genç kız, polise başvurunca başına gelmeyen kalmadı. 

Polis kuaförden önce Marleen Mısonı Padome'yi izinsiz çalıştığı gerekçesiyle gözaltına aldı, ardından sınırdışı kararı verildi.  Hem çalıştığı parasını alamayan, hem de sınırdışı edilme ile karşı karşıya kalan Padome'nin imdadına Antalya'lı Avukat Ahmet Çevik yetişti. 

Av. Çevik, ücret almadan baktığı davada önce kararın iptali için Antalya 1’inci İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, Antalya Valiliği (İl Göç İdaresi Müdürlüğünün) 18/01/2019 tarih 4616502 sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada;  geçerli ikamet iznini veriliş amacı dışında kullandığı sabit olan davacının ikamet izninin iptaline yönelik tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı” gerekçesiyle reddetti. 

Karar sonrasında davadan vazgeçmeyen Av. Ahmet Çevik, "Sınır dışı edilme işleminin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvuruyu kabul eden AYM, Podeme’nin sınırdışı edilme işlemini tedbiren durdurdu. Çevik aynı zamanda Antalya 1’inci İdare Mahkemesi’nin verdiği kararın iptali için Konya 5’inci Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, yerel mahkemenin verdiği kararın hukuka aykırı olduğu değerlendirmesinde bulunarak kararı iptal etti. 

Konya 5. İdare Mahlekemesi, “Öğrencilerin harçlığını çıkarmak için İş Kanunu kapsamında sürekli veya kısmi süreli nitelikte bulunmayan yani bu şekilde süreklilik arz etmeyen günübirlik çalışmalarının öğrenci ikamet izninin veriliş amacı dışında kullanıldığı sonucuna varılması için yeterli gerekçe teşkil etmez" diyerek, Marleen Mısonı Padome'nin sınırdışı işlemini yürürlükten kaldırdı. 
EMSAL KABUL EDİLECEK!

Av. Ahmet Çevik, "Bu karar,  yabancı uyruklu olan öğrencilerin iş kanunu kapsamı dışında süreklilik arz etmeksizin harçlıklarını  çıkarmalarının yasadışı sayılması sebebi ile ikamet izninin iptal edilmesinin hukuk dışı olduğunu gösteriyor. Bu karar emsal teşkil edilecek ve bundan sonra yabancı öğrenciler, günübirlik işlerde çalışabilecekler" dedi. 

Haber Merkezi 

Bu haber toplam 1951 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.