1
  • BIST 9693.46
  • Altın 2511.683
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7761
  • Antalya 21 °C

Medya ve Mülteciler Basın Buluşması

Medya ve Mülteciler Basın Buluşması
Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları’nın son günü Haber Kameramanları Derneği Başkanı Polatel ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Özel’in “Haber Kameramanlarının ve Foto Muhabirlerinin Gözünden Mülteciler” konulu oturumu ile başladı.

Medya ve Mülteciler Basın Buluşmasında, Gösterdiği göç fotoğraflarının hikayelerini ve mesleğin zorluklarını dile getiren Rıza Özel, “Belki biraz daha bu kareleri akılda tutarak insanların yaşadıkları durumları ortaya koymaya çalışmalıyız. En azından kendi coğrafyamızda bu hikayeleri fotoğraflarla anlatırken onlar için neler yapabiliriz ya da onlara zarar vermeden bu işi nasıl yapabiliriz bunu düşünmek lazım” şeklinde konuştu.

 

MANİPÜLASYONA ÇOK AÇIK

Konuşmasında sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarla yapılan haberlere de değinen Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Özel, “Doğru kaynağa ihtiyaç var. Bir haber fotoğrafçısı doğru kaynaktır. Sosyal medyada yer alan görüntüler ülkemizde kullanılırken yurt dışında böyle bir şey yok. Çünkü sosyal medya güvenilir kaynak değil. Türkiye'de ara sıra sosyal medyadan fotoğraf alır koyarsın ama gün gelir bir yerde patlar. Bu çok fazla yaşandığı için söylüyorum. Manipülasyon çıkabilir. O sebeple sosyal medya çok tehlikeli” ifadesini kullandı.

 

 

HAREKETE GEÇİREBİLİRSİNİZ

Medya çalışanları olarak önemli görevler üstlendiklerini hatırlatan Polatel, “Bizim mülteci ve sığınmacı noktasında yapabileceğimiz birçok çalışma olabilir. Çünkü 10 yıl sonra o çocuklar, sizin çocuklarınızla birlikte yaşayacaklar. Eğer o çocukları bu sistemin içerisinde dahil edemezseniz işte o zaman misafir kalırlar. İşte sığınmacı, mülteci adı ne olursa olsun. Sizlerle birlikte sizin çocuklarınız da torunlarınız da bu işi de yapacaklar. O anlamda sizler bulunduğunuz illerde en iyi gözlem ve analiz yapabilme yeteneğine sahip bir meslek grubunu icra ediyorsunuz. Buna karşılık yapacağınız her işte bulunduğunuz ilin kamuoyunu ayağa kaldırabilirsiniz, harekete geçirebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

 

 

BASININ ROLÜ OLDUKÇA ÖNEMLİ

Algı inşasında ve sosyal uyum konusunda basına düşen görevin önemli olduğunun altını çizen İbrahim Vurgun Kavlak, “Amacımız burada hep beraber tartışmak. Elbette ki farklı düşünceler olacak. Olmazsa zaten konuşmanın, tartışmanın çok bir manası olmazdı. Biz kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. En azından bu zamana kadar çok fazla yapılmamış özellikle son dönemin en önemli tartışma konusu sosyal uyum konusu. Sığınmacılar ve yerel halkın kaynaşması yönünde neler yapılabilir, nasıl bir sosyal uyum politikası gerçekleştirilmelidir? Son dönemin en önemli tartışma konusu bu ve biz bu noktada da özellikle basının kamuoyunu yönlendirme gücünden hareketle oldukça önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz. İnsanların düşünceleri ile ilgili yapılabilecek çalışma ya da algılarla ilgili durum bir hastane yapmak, okul yapmak ya da yol yapmak kadar kolay sonuca varılabilir bir durum değil. Dolayısıyla özellikle vatandaş sığınmacı çatışması veya ilişkisi açısından orta ve uzun vadeli sosyal uyum politikalarının gerçekleştirilmesi gerekir. Bunda da aslında kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi açısından basının rolü oldukça önemli” şeklinde konuştu. Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ve Mülteci Destek Derneği (MUDEM) tarafından organize edilen ve aralık ayına kadar sürecek etkinliklere 600’den fazla gazetecinin katılması hedefleniyor. HABER MERKEZİ

Bu haber toplam 2928 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.