1
  • BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Antalya 23 °C

Mersin’de kayısının kilosu 8 liraya kadar düştü

Mersin’de kayısının kilosu 8 liraya kadar düştü
Türkiye'nin sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan Mersin'in Mut ilçesinde, 60 lirayla başlayan kayısının kilogram fiyatı 8 liraya kadar...

Türkiye'nin sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85'ini karşılayan Mersin'in Mut ilçesinde, 60 lirayla başlayan kayısının kilogram fiyatı 8 liraya kadar düştü.

Türkiye'nin üretim merkezi Mersin'de çeşit çeşit ürünlerin hasadı yapılıyor. Ülkenin sofralık ve meyve suyu için kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Mut ilçesinde de hasat sürüyor. 77 bin 800 dekar alanda üretimi yapılan coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısında rekoltenin 150 bin tona ulaşacağı belirtildi. Bu sene fiyatların 60 TL'den başlayıp 8 TL'ye kadar düşmesi ise üreticileri endişelendirdi. Özellikle meyve suyu için verilen ürünlere talep olmaması üreticiyi zor duruma düşürdü.

Kayısı alımı yapan tüccarların bir araya gelerek fiyatları düşürdüğünü belirten üretici Birol Ay, "Bir işçinin günlüğü 400 lira, işçiye kayısıyı toplatıp hale götürsek 8 liradan satış yapılıyor. İhracata ise 8 ile 12 lira arasında satış yapılıyor. İç piyasada komisyonuyla birlikte 5 liraya kadar düşüyor. Ama kayısıyı dalından seçmeden işçi olmadan kendimiz toplayıp meyve suyu için veriyorduk. Bu da 1 lira 50 kuruş ama alan yok" dedi.

Meyve suyu için ıskarta kayısı alım fiyatı 1 lira 50 kuruş belirlendiği halde talebin olmamasına da dikkat çeken üretici Mehmet Bekler de, geçen yıl bu rakamın 8 lira olduğunu, bu sene çok düşük kaldığına dikkat çekti.

Komisyoncu firmalar ise, kayısı fiyatlarının düşmesinin sebebinin bu sene ihracatçının gelmemesinden kaynaklandığını ileri sürdü.

Bu haber toplam 237 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.