1
  • BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • Antalya 20 °C

MİTOMANİ

Teslime Tosun

KÖŞEBAŞI

MİTOMANİ

Gazeteci İdris Özyol'a saldıranlar yakalandı. Elbette ilk baştan itibaren telafuz edilen isim olan MHP Muratpaşa İlçe Başkanı Talu Bilgili'nin şoförü olduğu iddia edilen Taner C. isimli kişi ve yanındaki iki ekürisiyle birlikte.

 

Tıpkı bir önceki yazımda bahsettiğim gibi abilerinin yanına koşup, yeni komutlarını almayı bekliyorlarmış.

 

İdris Özyol, sevgili Ali Buldu'nun VTV'deki proğramında saldırı anının öncesini ve sonrasını anlatırken, telefonla Talu Bilgili bağlandı. "Söz hakkı doğduğu için"

 

Aralarındaki diyalogları izledim ve dinledim. Öncelikle "Bana köpek dediniz, ben sizi tehdit etmedim. Size telefon açtım. Telefonu açar açmaz küfür ettiniz. Bana şunu dediniz, bunu dediniz, iftira attınız" diye hiç nefes almadan konuşuyor. İdris Özyol gayet sakin ve kendinden emin bir şekilde bilgisi konuşturdu ve "Talu Bilgili iftira olmayan bir şeyi söylemektir, isnat etmektir. Ben sizin hakkınızda yorum yaptım. Sizin hakkınızdaki düşüncelerimi söyledim. Beni tehdit ettiğinizi inkar ediyorsunuz, yani yalan söylüyorsunuz. Ayrıca telefonunuz bende kayıtlı değil. Bilmediğim bir numaradan gelen telefonu açar açmaz neden küfür edeyim? Hiç kimse kendisine gelen bir telefonu küfürle açmaz" dedi.

 

Üst perdeden konuşma, karşısındaki kişiyi düşman görme, doğruları konuşmama gibi süreçlerini televizyondan izlerken "Yahu ben bu tavrı tanıyorum" dedim. Hafızamı karıştırırken buldum.

 

Hani hatırlarmısınız 90'lı yılların ortalarında "Temel İçgüdü" filmindeki gibi kocasını 28 yerinden bıçaklayan Sheron Emel lakaplı bir kadın vardı. Hastalığının adı "Mitomani"ydi. O dönemde kadın polis az olduğu için polislere kadın şüphelilerin üst aramalarında ben yardım ederdim. Bu nedenle öyle içli-dışlı olmuştuk ki, sorgu yapılırken bir kısmında vardım. Bizim Sheron Emel'e polis bir soru soruyor, yeminle "Efendim" diyerek kafasını çevirirken söyleyeceği yalanı hazırlıyordu. Polisler "Pes" demişlerdi sonunda. Dava sırasında Sheron Emel'in rahmetli avukatı Zühtü Kebeli, durumu bana anlatmış, "Psikiyatristlerle görüştüm. Müvekkilimde galiba tanısı konulmamış mitomani hastalığı var" dedi. Yani yalan söyleme hastalığı. İlk o zaman duymuştum bu rahatsızlığı.

 

Tez zamanda Allah şifa versin, galiba Talu Bilgili ve saz arkadaşlarıda bu hastalıktan muzdarip.

 

Ben doktor değilim. Sadece televizyonda izlerken, üzerimde bıraktığı izlenim budur. Ama tabi böyle bir rahatsızlığı varsa öncelikle yakınlarına tavsiyem hemen bir doktora götürsünler. Bu yine de Bilgili'nin yaptığı veya yapmadığı şeyleri eleştirilmeyecek diye bir durum söz konusu olamaz.

 

Sevgili Talu Bilgili ve ekürileri. Size Ocak'ta böyle mi öğrettiler ablam. Yaptığınız eylemi nerenize sığdırıcaksınız? Ülkücülüğünüze mi?, adamlığınıza mı?, delikanlılığınıza mı? vatanseverliliğinize mi? 60 kiloluk bir gazeteciyi 3 kişi dövmeye gider mi? Biriniz olsaydı "Belki bizi döver" diye mi korktunuz?

Yalan söylemek ayıp bir şeydir. Üstelik günahtır. Sen bir partinin ilçe başkanlığı gibi görevi ifa ediyorsun. Yaptıklarından hiç rahatsızlık duymadığın gibi, üstüne birde aferin bekliyorsun.

 

Bu arada sana gaz veren çevrendekilerden bazıları, seni destekleyenler, camiandakilerin bazıları senin arkandan iş çeviriyorlar haberin olsun.

 

Orada-burada "İl Başkanı kamuoyunda bize destek çıkmadı" minvalinden yaptığın konuşmalar bize kadar geliyor. Bana bunu fısıldayan yanındaki bazı destekçilerinin yalancısıyım. Ancak benim yorumum, gözünü il başkanlığına dikmen elbette ki hakkındır. Sonuçta herkes kariyerinde bir merdiven üste çıkmak için çabalıyor. Ama henüz sana o makamı yedirmezler. Zamansız olduğu için boş yere yıpranırsın.

 

 

Birkaç kelime de sayın MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy'a söylemek isterim. Sayın Aksoy, seçim çalışmaları sırasında Menderes Türel başkanın toplantısında dinledim sizi ve kürsü hakimiyetinize, vatandaşlarla kurduğunuz frekansa hayran olmuştum.

 

Sizin İlçe başkanınızın adının karıştığı ortada görüşü ne olursa olsun bir gazeteciye saldırı olayı var. Ve siz hiç gıkınız çıkmadan bekliyorsunuz. O davudi sesiniz ile bu saldırıyla ilgili bir iki kelamınızı bekliyoruz.

 

(Bu arada sizin koltuğun taliplisinin bu günlerde çoğaldığını sizinde duyduğunuzu tahmin ediyorum. Bu işle meşgul iseniz, sizi mazeretli yazarız sayın başkanım"

 

 

NOT:

Mitomani, kişilerde kendi söylediği yalana inanma hastalığıdır. Bu tür hastalar hatalarını örtmek için sürekli yalana başvururlar. Bir süre sonra söyledikleri yalanlara kendileri de inanmaya başlarlar. Zaman içinde kendi vicdanlarından uzaklaşmaya başladıkça, gerçek bir varlık elde etmek amacıyla yalan söylemeye devam ederler. Çevrenizde suçluluk psikolojisiyle hareket ederek, suçunu bastırmaya çalışan kişiler vardır. Mitomani olarak adlandırılan bu durumdaki kişiler, çıkar elde etmek ya da çevresinin ilgisini çekmek içinde yalana başvururlar. Bu yapıdaki kişiler bir makamı elde etmek için bile yalan söyleyebilirler. Mitoman kişiler için yalan söylemek yaşamlarının rutin davranışı haline gelmiştir. Söylemiş oldukları yalanların ortaya çıkması durumunda, bundan herhangi bir suçluluk hissetmezler. Mitomani kişiler için yalan söylemek olağan bir davranıştır. Bu kişiler sessizliğe tahammül edemezler. Bulundukları ortamda yalan ve abartılarla birlikte konuşmaya girerler. İlk başlarda kişilerin söyledikleri yalanlar kolay anlaşılmaz. Ancak yalanların tek tek ortaya çıkmasından sonra, çevresindekiler bu yalanlara inanmamaya başlar. Bu kişiler gerçek mutluluğu yakalayamadığından, iş ve arkadaş çevrelerini sürekli değiştirirler. Yalanlarını düzeltme amaçları olmaz. Kişilerde pişmanlık mekanizması işlemez. Eğer kişiler yalanlardan sonra pişmanlık duyuyorsa, bunlar Mitomani hastası değildir.

Mitomani özellikleri nelerdir?

Bu kişiler çoğu zaman yalan söylediklerinin farkında olur, ancak bazen yalanlarına kapılabilirler. Bu yüzden sunumlarını daha etkili yaparlar. Mitomanlar hareketli ve sosyal kişilerdir. Bazen cana yakın ve sevimli bile olurlar. Fakat onun yalanlarını ortaya çıkardığınızda, agresif ve alıngan taraflarını görebilirsiniz. Bu kişilerin yalanlarında süreklilik vardır, ancak tutarlılık yoktur. Kurgular yapsalar bile, açıkları bulunmaktadır.

Bu yazı toplam 3541 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.