KETEM’de 6 bin kanser taraması

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 24 yıllık bir hayali gerçekleştirerek Kızıltoprak Mahallesi’nde hizmete açtığı Şehit Doktor Atilla Nizam Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde hizmet veren KETEM’de bugüne kadar yaklaşık 6 bine yakın vatandaşa tarama yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi’nin Antalya’ya kazandırdığı en önemli sağlık yatırımlarından Şehit Doktor Atilla Nizam Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde barındırdığı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile Türkiye’de en sık görülen 3 kanser türü olan meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri erken teşhis edilerek hayat kurtarıyor. 

Erken teşhis önemli 
KETEM’de uluslararası standartlarda uygulanan tamamen ücretsiz testlerle kanser riski tespit edilebiliyor. Merkezin açıldığı günden itibaren bir yıllık süreçte 3 bin kadına Mamografi çekimi, 2 bin kadına rahim ağzı kanseri testi ve bin kadın ile 250 erkek vatandaşa kolon kanseri testi yapıldığı ifade edildi. Meme kanseri için 40-69 yaş aralığındaki kadınlar, rahim ağzı kanseri taraması için 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, kolon kanseri için ise 50-70 yaş aralığındaki tüm kadın ve erkekler kanser tetkiklerini Sağlıklı Hayat Merkezi’ne bağlı KETEM birimi içerisinde yaptırabiliyor. KETEM doktorları, belirtilen yaş aralığındaki tüm kadın ve erkeklerin herhangi bir rahatsızlığı olmasa dahi muayene ve testlerini yaptırmalarına vurgu yaparken, erken teşhisin hayat kurtardığına dikkati çekiyor.  

Beş bin vatandaş eğitim aldı 
Merkezde meme kanseri konusunda kadınları bilgilendirici eğitimler verilerek kendi kendilerini muayene etmeleri sağlanıyor. KETEM’de 5 bin vatandaşa bilgilendirme eğitimi verildi. Sağlıklı Hayat Merkezi’nde verilen eğitimlerin yanı sıra lise ve dengi okullarda, kurs merkezlerinde ve yüksekokullarda da uzman doktorlar tarafından kadınlara eğitim verilerek, bilinçlenmeleri sağlanıyor.  Mahsum ALTAŞ

Manşetler

Kavşak sisteminde çarpışan iki motosikletin sürücüleri yaralandı
Eski kız arkadaşının evinin önünde bıçaklanarak öldürülen gencin davada KGYS kayıtları yeniden incelenecek
Kahramanmaraş’ta kalaşnikov ele geçirildi: 1 tutuklama
Eğirdir’de bağımlılıkla mücadele ve intiharı önlemede kurumlar güç birliği yaptı
Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonları sürüyor
Damadını öldüren kayınpederin ilk duruşması görüldü
Yolun karşısına geçerken otomobilin çarptığı kadın yaşam mücadelesini kaybetti
Antalya’da narkotik operasyonunda yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi: 4 tutuklama
Adana’da etiket mevzuatı uygunluğu denetimleri sürüyor: "3 milyon 845 bin lira cezai işlem uygulandı"
Peugeot marka otomobil alev topuna döndü