1
  • BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • Antalya 18 °C

SESİMİZİ DUYURSAK NE OLACAK?

Teslime Tosun

 


SESİMİZİ DUYURSAK NE OLACAK? 

Antalya'da şöyle bir nefes almak için yerleşim yerlerinden az yukarlara doğru çıkınız, şöyle bir ormanlara, ağaçlara doğru baktığınız anda mutlaka gözünüze bir taş ocağı veya mermer ocağı takılır. 

Tüm o güzelliklerin içinde, karnı yarılmış gibi duran dağlara acıyarak, içiniz burkularak bakarsınız. Elinizden bir şey gelmemenin çaresizliği ile yutkunur ve bunu yapanlara içinizden lanet okuyarak başınızı başka yöne doğru çevirirsiniz. 

Elmalı, Finike, Kaş, İbradı, Akseki, Gazipaşa'ya kadar bunu yaşarsınız. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama Antalya'da 2 bin civarında taş ve mermer ocakları için ruhsat verildi diye hatırlıyorum. 

Bunları neden mi yazdım? 

Dün meslekten eski bir arkadaşım elinde dosyaları ile geldi. "İşçinin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle işinden istifa eden ama işveren tarafından ikna edilerek yeniden çalışmaya başlayan genç bir maden mühendisi geçen hafta mermer ocağında soket fırlaması nedeniyle öldü" dedi. 

İddiaya göre RTN Maden işletmeciliği, Nakliye, Sanayi ve Ticaret Limited şirketine ait olduğu belirtilen mermer ocağı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol işleri genel müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde, 29 Temmuz 2020 tarihinde iş sağlığı ve güvenliği bulunmadığı gerekçesiyle faaliyetleri durdurulmuş. 
Resmiyette kapatılmasına rağmen mermer ocağı çalışmaya devam etmiş ve 22 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen iş kazasında Cihan Kandemir isimli bir işçi yaralanmış.  Kapatılma kararından 2 ay sonra firma S.D.Ü.'den aldığı raporla resmi kapatılma kararını ortadan kaldırıp, mermer üretimine devam etmiş.  

Elindeki belgeleri göstererek, ayrıca, Orman Genel Müdürlüğü,  RTN Maden İşletmeciliğine yönelik olarak orman sahasını 9 bin 300 metrekare izinsiz aşım yaptığı ve erozyona yol açtığı gerekçesiyle kamu davası açtığını belirtti. 

İşte bu firmada çalışan maden mühendisi Gökhan Yıldırım, işinden ayrılarak ailesinin yanına dönmüş. Ailenin iddiasına göre eski işverenleri genç mühendisi "İş ve işçi güvenliğiyle ilgili gerekli önlemlerin alındığına" dair ikna ettikten sonra 10 Ocak 2021 tarihinde yeniden işe dönmesini sağlamışlar. 

Genç maden mühendisi işe başladıktan 6 gün sonra soket fırlaması sonucu ağır yaralanmış. Yaralı genci Beyşehir'deki sağlık merkezine götürmüşler ancak yaşamını yitirmiş. 
Aile perişan vaziyette. Gencecik oğullarının ölümünün ardından yıkılmışlar.  Bizim arkadaşımızdan yardım istemişler. O mermer ocağında başka canlar gitmesin, başka gençler ölmesin diye. Aktif gazetecilik yapmayan meslektaşım ailenin seslerini yetkililere duyurabilmek için dosyayı bana getirmiş. 

Yılgın bir vaziyette, "Yetkililere sesimizi duyursak ne olacak?" dedim. 

Bu yazı toplam 3908 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.