1
  • BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Antalya 26 °C

ZEYTİNPARK, KEPEZ BELEDİYESİNE

Teslime Tosun

 

ZEYTİNPARK, KEPEZ BELEDİYESİNE 

Bilmem farkında mısınız ama Antalya'nın artık şehir merkezinde kalan eski Muratpaşa Vakıflar zeytinliği, yeni adıyla Antalya Zeytinpark bu günlerde zor zamanlar geçiriyorlar. 

"Hoppalaaa. Nerden çıktı şimdi bu iş. Yıllar önce bu sorun çözülmemiş miydi" diyenleriniz olabilir. 

Meseleyi sizlere dilim döndüğünce açıklayayım. 

Yıllar önce binlerce dönüm civarında olan Muratpaşa Vakıf zeytinliğinin bir kısmı şehirlerarası Otogara, Akdeniz Sanayi Sitesine, bir kısmı Yeşil Antalya sanayi sitesine, bir kısmı ana yola ve en büyük kısmını ise gecekonduculara kaptırılan vakıfların arazisinden bu gün  2.630.000 m2’lik bir alan kaldı.  İçinde yaklaşık 25 bini bulan başta zeytin,  limon, nar, incir, amme, şeftali, incir, hurma, çitbenbik, çilek, kavak, palamut ve keçi boynuzu gibi bir çok ağaç çeşidine yuva olan Vakıf çitliğini başta Antalya Ticaret Borsası olmak üzere, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kepez Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Konyaaltı Belediyesi, Döşemealtı Belediyesi, Antalya Tanıtım vakfı, ATSO ve çeşitli şirket ve holdinglerin ortak güç birliğine giderek Vakıf arazisinin ağzının suyu akan mütahitlere verilmesinden kurtarıldı. 

Sosyal sorumluluk projesi dahilinde ve ATB Koordinesinde, kar amacı gütmeden "doğal yeşil dokusunun, tarımsal niteliğinin korunması ve geliştirilmesi” amacıyla, bir işletme olarak kuruldu.  Zeytinparktan elde edilen zeytinler, zeytinyağları her yıl toplanıyor ve ya işlenmiş olarak ya da öylece satışa sunuluyor. 

Buraya kadar bilgilerimizi tazeledik değil mi? 

Ancak ATB Başkanı Ali Çandır koordinesindeki işletme bir türlü kendi kendisini döndürecek parayı kazanamadı. Her yıl Vakıflar Bölge müdürlüğüne ödenen bir kira bedeli ve işletmede çalışan onca kişi var. Bu nedenle iştirakçi kurumlar ve şirket yetkilileri kasalarından çıkan para fazlalaştıkça elbette sıkıntılar başladı.  

Zeytinpark'ın içinde çeşitli işletmeler açarak, kahvaltı salonları, çay bahçesi, restorant açıp, kiraya vererek biraz gelir elde etmek istediler. Ancak  mevzuat izin vermediği için bunu da yapamadılar. Yaptıkları tüm girişimler çözümsüz kaldılar. 

Ve sonunda Ali Çandır yönetimindeki Antalya Ticaret Borsasının gündemine iştirakten çekilme gibi bir konu gündeme geldi. 

Edinebildiğim bilgilere göre Muratpaşa Vakıf Zeytinliği arazisine kendi bölgesinde olduğu için  Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü talip olmuş. Galiba önümüzdeki günlerde bu konu daha fazla işlenecek ve daha hızlı ilerlenecek. 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü, ATB Başkanı Ali Çandır ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün arasında yapılacak yeni bir sözleşme ve anlaşmayla tüm yetkiler devredilme gibi bir olay söz konusu.  Zira risk almaktan her daim imtina edip, sakin yapısıyla bilinen Ali Çandır'ın belki yapmayı göze alamadıklarının daha fazlasını Hakan Tütüncü yapabilir.   

Bence çok daha iyi olur. Zira Hakan Tütüncü bir işe el attığı andan itibaren o işin olmamasının imkanı yoktur. hiç vakit kaybetmeden, daha cesur adımlar atıp, kararlar alarak uygulayabilme yeteneğine sahip Hakan Tütüncü'ye teslim edilmelidir. Emin olunuz hem oradaki onlarca zeytin ve meyve ağaçları kurtulur, hem de halkın içinde yaşayabildiği, entegre olduğu çok güzel bir alana dönüştürebilir. 

Bu benim düşüncem elbette. 

NOT: Günlerdir sosyal medyadan takip ediyorum. Özellikle siyasetçiler her gün bir başka aşure gününe katılıyorlar. Hele Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen ve Ak Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş aşure kazanın başında durduğu bir fotoğraf vardı. Ağzımın suyu aktı resmen. Yahu erenler, şu aşure işini dağıtmadan önce haber verseniz de, benim gibi aşure yapmayı beceremeyen garibanlar da yararlansa olmaz mı? Aşureyi yapıyorsunuz, dağıtıyorsunuz, oturup kendiniz yiyorsunuz ve bunu sosyal medyadan paylaşıyorsunuz. Dağıtmadan önce haber verin de biz de nasiplenelim lütfen.

Bu yazı toplam 4500 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.