1
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Antalya 20 °C

BAŞKAN BAHAR:TRAFİK YÜZÜNDEN KADINLAR İŞİ BIRAKIYOR

BAŞKAN BAHAR:TRAFİK YÜZÜNDEN KADINLAR İŞİ BIRAKIYOR
BAŞKAN BAHAR:TRAFİK YÜZÜNDEN KADINLAR İŞİ BIRAKIYOR

 

TRAFİK YÜZÜNDEN KADINLAR İŞİ BIRAKIYOR

 

ATSO ve OSB Başkanı Ali Bahar bu gün yapılan meclis toplantısında özellikle Organize Sanayi Bölgesinde çalışan kadınların sayısında düşüş yaşandığına dikkat çekerek “OSİAD ile yaptığımız toplantıda, her geçen gün yoğunlaşan trafik nedeniyle, Antalya OSB’deki kadın istihdamında ciddi düşüşler yaşanıyor” dedi.

Başkan Bahar “Gerek mesai başlangıcı ve gerekse bitiminde yaşanan verim kaybı, insani yaşam koşullarının trafik nedeniyle ortadan kalkması, konuşulan en önemli, çarpıcı konuların başındaydı.” Dedi.

 

ATSO Meclisine hitap eden Başkan Bahar, Antalya’daki araç yoğunluğuna da dikkat çekerek “Bakın sizle Antalya’daki araç yoğunluğu ile ilgili birkaç bilgi paylaşayım. Antalya’daki araç sayısı Türkiye ortalamasından çok daha hızlı bir biçimde artıyor. 1994’te 200, 2005’te 500 bin olan Antalya’daki araç sayısı, 2017’de 1 milyonu aştı. Bugün ise Antalya’ya kayıtlı 1,4 milyon araç var. İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra Türkiye’deki en fazla araç Antalya’da.

Türkiye’deki her 20 araçtan biri Antalya yollarında seyrediyor. Yollarımızı ve otoparklarımızı dikkate aldığımızda bu çok yüksek bir oran.” Dedi.

 

MARKA OLDU

Korkuteli OSB’nin artık marka haline geldiğini belirten Başkan Bahar “Her meclisimizde dile getirdiğimiz, artık bir marka olan KORKUTELİ OSB miz. Gelinen son noktada mevcut kapasitenin dört katı kadar yatırım ve tahsis başvurusu aldık. Bu ilgi ve talep Korkuteli OSB’yi mermer ihtisas OSB’den karma OSB’ye dönüştürmenin ne kadar doğru bir karar olduğunu çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Tahsis prensipleri, birim fiyatları, uzun vadeli tahsis ödeme planları, tahmini yatırım bütçesi ve gelir-gider bütçesi netleşti. Tahsis talebi yapan firmalar ile ön tahsis protokolü üzerinden görüşmelere başlandı.” Dedi.

ÇALIŞAN 32 MİLYONUN YARISI ASGARİ ÜCRETLİ

Başkan Bahar, bugünlerde önemle takip edilen başka bir konu ise asgari ücret olduğunu belirterek, “Asgari ücretle ilgili analiz etmemiz gereken, üç konu var. Birincisi ücretin seviyesi: Asgari ücret tespiti Türkiye için sadece bugün değil, her zaman önemli bir süreç. Ancak son yıllarda, tırmanan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle daha kritik bir öneme sahip. Çok değil, bundan tam iki yıl önce 1 Ocak 2022’de net asgari ücret 2.825 liradan 5.500 liraya yükseltilmişti. Bugün 15-16 bin liraları konuşuyoruz.

İkincisi, asgari ücretin yaygınlığı: Yani asgari ücret ya da buna yakın ücret alanların sayısı çok yüksek. Türkiye’de kamu, özel, 32 milyona yakına yakın çalışan var. Bunların yarıya yakın bir kısmı ya asgari ücret, ya da bir miktar üstünde kazanıyor. Yani asgari dediğimiz ücret aslında ülkenin yarısının aldığı ücret. Bence ülkemizde asgari ücret konusundaki en büyük sorun, ücretin ne olacağından ziyade, asgari ücretin yaygınlığında ki fotoğraftır.

Üçüncüsü ise asgari ücretli olmayanların da, bundan çok daha yüksek ücretler almamasıdır.

Bizim ülke olarak ücretin ne olacağından ziyade diğer iki konuda iyileşme sağlamamız gerekiyor.

Şimdi asgari ücrete yüzde 40 zam gelirse, iş verene maliyet dolar bazında 800 dolara yaklaşmış olacak ki; bu şimdiye dek şahsen benim gördüğüm en yüksek dolar bazlı maliyet olacak. Tekstil, hazır giyim, mobilya gibi sektörlerimizin dış ticareti, hem ihracat hem ithalat boyutunda bundan olumsuz etkilenecek. Asgari ücret düzeyi maalesef bu sektörlerde kayıt dışılığı da, artırabilir” dedi.

Başkan Bahar, son söz olarak “Arkadaşlar ülke olarak kötü başladığımız yılı, başladığımızdan daha iyi bir noktada tamamlıyoruz. Antalya olarak, pek çok açıdan diğer illerimizden daha iyi bir dönem geçirdik. Öncü veriler ekonomimizde normalleşme sürecinin devam ettiğini gösteriyor. Gelecek yıl bugünlerde enflasyonda zoru geçmiş olacağız. Turizm açısından inşallah yine güzel bir yıl olacak. İhracat için 2023’ten daha iyi bir dönem bizi bekliyor. Bu iyileşmeleri 2024’ün ikinci yarısında görmeye başlayacağız.

2024’ün ülkemize, milletimize, Antalya’ya, hemşerilerimize, üyelerimize, siz değerli Meclisimize ve ailelerimize hayırlar getirmesini, bereket getirmesini can-ı gönülden diliyorum.” Dedi.

Bu haber toplam 438 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.