1
  • BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Antalya 23 °C

FATİH GEMİSİ ALANYA-1’DE SONDAJA BAŞLIYOR

FATİH GEMİSİ ALANYA-1’DE SONDAJA BAŞLIYOR
Vali Münir Karaloğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Fatih Gemisi'nin Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başlama törenine katıldı.

Dünyadaki en iyi 16 gemi arasında ilk 5'e giren gemiyi inceleyip gemi personelinden bilgi alan Vali Karaloğlu ve Bakan Dönmez basın mensuplarına çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

 

İLK DEFA KENDİ GEMİMİZLE DERİN DENİZ SONDAJI YAPILACAK

Antalya ve Alanya arasında kıyıdan 60 mil uzaklıkta 5 bin 500 metre olan Alanya-1 kuyusunda petrol ve doğalgaz arayacak olan Fatih Gemisi bugün sondaj çalışmalarına başladı.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih’te yaptığı incelemenin ardından, “Yaklaşık 50 yıllık deniz sondajcılığımızda, uzun zamandır emek harcadığımız enerjide yerlileşme hamlesinin en büyük adımını atarak ilk defa kendi gemimizle derin deniz sondajını başlatıyoruz” dedi.

 

ÜST DÜZEY TEKNOLOJİYE SAHİP

Barbaros Hayrettin Paşa gemisiyle 5-6 yıldır devam eden sismik araştırmaların konunun uzmanları tarafından analiz edildiğini dile getiren Bakan Dönmez, “Antalya’dan yaklaşık 100, Alanya’dan yaklaşık 65 kilometre mesafede lokasyonu tespit ettiler. Adını Alanya-1 kuyusu adı verildi. İnşallah yarın (bugün) bahsedilen yerde sondaj başlamış olacak” diye konuştu.

Geminin oldukça heybetli bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Dönmez, “Fatih, 6. nesil dediğimiz üst düzey teknolojiye sahip bir gemi. Yaklaşık 12 bin metre derinlikte yani çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyetine sahip, çift kuleli tasarımıyla hem asıl hem yardımcı işlerin aynı anda yapılma imkanı sunuyor. Her iki kule de sondaj ekipmanlarıyla donatıldı. Fatih, aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebilme özelliğine sahip” dedi.

HAYIRLI UĞURLU OLSUN

Vali Münir Karlaoğlu ise çalışmaların ülkemiz adına hayırlı olmasını dileyerek “İnşallah Fatih Gemimiz ilk sondaj yaptığı noktadan hedefi bulur. Ülkemize milli enerji alanında büyük katkılar sunar. Gemi personelimize çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Fatih Gemisi sondaj çalışmalarına başlama töreninin ardından “bugün ilk sondaj için Alanya-1 noktasına hareket etti. HABER MERKEZİ

 

Bu haber toplam 2419 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.