1
  • BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Antalya 22 °C

GÜNDEMİ YAZDIM

Teslime Tosun

İyi bir hafta geçirmenizi dileyerek bu haftanın ve bayram sonrasının ilk yazısına başlayalım.

Aslında bu gün çok başka bir konuyu yazmak istiyordum ama teleferik kazası gündeme oturdu.

Diğer meslektaşlarım gibi ben de teleferik kazasıyla ilgili yazacağım.

Teleferik kazası bence biz Türklerin “Bişey olmaz ya” kafasıyla “Amaan bir somundan ne olacak?” denilmesinin sonucudur.

Konya’da görev yaparken, aşırı kar yağışından dolayı devasa elektrik direklerinden birisinin cıvatası nedeniyle devrilmiş, o devrilen direk maalesef üzerindeki tellerin gerilmesiyle yaklaşık 30 civarında direkleri tetikleyerek belinden kırılmasına şahit olmuştuk.

Yüce mevlamın mucizesi nedeniyle bir direk kırılmasıyla kaldı. Ya diğer direkleri de kırmadı ve ölü sayısının yükselmesini önlemiş oldu.

Şimdi olayın adli boyutundan bakalım.

ANET A.Ş.’nin Ocak 2024 yılında sözleşmesini yenilediği Mega Tower firmasının otomasyon sorumlusu Serkan Y. İsimli açık öğretim lise mezunu birisi, yüksekte çalışma belgesinin süresinin de 3 ay önce dolduğu ve koskoca teleferik işletmesinin elektrik-elektronik işlerini yaptığı ortaya çıktı.

Mahkeme ifadesini özetleyecek olursak “24 Kasım 2023 tarihinde teleferikle ilişkin 159 kalem bakım-onarım işini sunduk. Riskli yerler önceliklidir. Direklerde her yıl torklama yapılmaz, makara işlemleri her yıl değiştirilmez. Ama 159 kalemden sadece 19 kalemin bakımı yapıldı. Seçimler olmasaydı hepsinin yapılıp yapılmayacağını bilmiyorum. Ama 159 kalemden yerine getirilmeyen eksiklikler seçimlerden sonra tamamlanacaktı. Bu yıl ağır bakım yapılacaktı. Ancak Ahmet Buğra Samsunlu’nun Okan Erol’a 19 Şubat 2024’de kapatılıp 5 Mart 2024’de açılacağı talimatını vermiş. Poliste verdiğim eksik ve yapılması, değiştirilmesi gereken alet ve edevatların tüm listesini kurama teslim ettim. Bu talebim yerine getirilmedi. ANET A.Ş. masrafları karşılamadığı için talebim yerine getirilmedi şeklinde beyanda bulunmuş isem de uzun süredir uyuyamamıştım. Bu ifadeyi ne şekilde verdim hatırlamıyorum” demiş.

Mega Tower’in Yönetim Kurulu Başkanı Serdar T. İfadesinde özetle “Bilirkişi raporunda eksik somon ve direk tabanı olarak kaza nedeni olarak gösterilmiş. Bizim yaptığımız 19 kalemlik bakımda direk tabanları ve tabanlarda olması gereken somon, cıvata benzeri kontroller yoktu ve yapılmadı. Direkler arasında ve teleferik makara sistemleri kontrolü yapılmadı. Meydana gelen kazanın bizim bakımını yaptığımız işlerle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bilirkişi raporu tamamen baştan savmadır ve teknik verilerle kesinlikle uyuşmamaktadır” dedi.

 

ANET A.Ş. Genel Müdürü iken Kepez Belediye Başkanlığını kazanan ve bu kaza nedeniyle tutuklanan Mesut Kocagöz ise polis tarafından mahkemeye çağrıldığında kendisinden bilgi almak üzere çağrıldığını düşündüğünü belirterek, “28 Kasım 2023 tarihinde istifa ettim. Teleferik benden önceki genel müdür döneminde faaliyete alındı. Benim herhangi bir sorumluluğum bulunmamaktadır. Sorumluluğum var ise benim haricimde sorumluluğa gidilebilecek 4 kişi daha bulunmaktadır. Tek sorumlusu benmişim gibi gösterildi. Ben bilgi alınacak diye adliyeye gelmiştim.” Dedi.

 

Ama Sayın Kocagöz’ün son cümlesi çok ama çok önemli.

Dikkatle okuyunuz lütfen

“Benim istifa dilekçem, evrak sıra numaram hepsi dosyada kayıtlıdır. Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından (Muhittin Böcek) ANET A.Ş.’den eksilen 1 kişilik kontenjan geç bildirildiği için ticaret sicilinden tasdiklenmesi 2024 yılının Şubat ayını bulmuştur. Suçsuzum” dedi.

 

Sizin anlayacağınız Sayın Kocagöz, sıkıştığı ilk olayda suçu Muhittin Böcek başkanın sırtına yıkıvermiştir.

 

 

Şimdi biz başka şeyleri de soralım. Mesela her yıl Mega Tower firmasına bakım için ne kadar ücret ödeniyordu?

 

159 kalemden yani ağır bakım yapmaktan vazgeçip, 19 kaleme indirilmiş ya peki bu bakım için firmaya ne kadar ödenmiştir?

NOT: Kepez Belediye Başkanı Sayın Mesut Kocagöz’ün tutuklanmasına açıkçası üzüldüm. Başkan Kocagöz aynı zamanda şeker hastasıdır. İnşallah sağlığına zarar gelmeden, avukatlarının itirazı ile tutuksuz yargılanma kararı çıksın diye temenni ediyorum.

Bu yazı toplam 2611 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.