1
  • BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Antalya 23 °C

HAYDİ KÜMESE

Teslime Tosun

 

Dün TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğünden geçilen habere göre Antalya’da motorlu kara taşıtları sayısı 2023 Ekim ayı itibarıyla 661 bin 299’u otomobil olmak üzere 1 milyon 432 bin 636 oldu.

Hay maaşallah dedim.

Ha bu arada Antalya’lıların tercih ettiği araçları da sıralamışlar. Çok çok şatafatı sevmediğimizden orta segmentte yer alan Fiat geliyor. Arkasından Renault, Toyata, Hyundai, Opel, Peugeot, Volskwagen, Chery, Citroen, Ford, Menrecedes, Skoda, Dacia, Nissan, Kia, Honda, Audi, MG, BMW ve Volvo sıralanıp takip etmiş.

Peki en fazla hangi rengi tercih etmişiz.

Biz Antalya’lılar her şeyde olduğumuz gibi asla keskin hatları sevmediğimiz için %35’le gri rengi tercih ettiğimiz ortaya çıkmış. Sonra yüzde 27.4 ile beyazı çok sevmişiz. Yüzde 12.3 ile maviyi yakıştırmışız kendimize. Antalya’nın sıcağını iyi bilenler olarak 4. Sıraya yüzde 11.1 ile siyahı koymuşuz. Her ne kadar ‘yörüğün gözü aldadır’ deseler de, 7.4 ile kırmızı, 2.8 ile yeşil ve geri kalanı diğer renkler oluşturmuş.

Böylece otomobilde de orta yoldan gitmeyi tercih ettiğimiz ortaya çıkmış oldu.

 

BÜYÜKŞEHİR KÜMES KURUYORMUŞ!

Önceki gün bir haber düştü önüme.

Üzerine mavra çevirmekten kendimi alamadım.

Kimin fikri bilmiyorum, hangi birim olduğunu da geçilen haberden anlayamadım.

‘Unutulan köy yumurtası lezzeti sofralarımıza taşınacak’ başlıklı haberde ABB’nin yerelden kalkınma kapsamında kadın istihdamını arttırmaya yönelik bir çalışmasıymış.

Habere göre ‘Elmalı Yakaçiftlik Mahallesi’nde 11 bin 250 metrekare alana Serbest Gezen Tavuk Yumurtası Üretim Çiftliği kurulacak. Tarım ve Orman Bakanlığı Ticari Etlik ve Yumurtacı Kanatlı İşletmelerinin Biyogüvenlik Talimatı dikkate alınarak hazırlanan proje kapsamında serbest gezen tavuk yumurtası üretim kümesi’ yapılacakmış

Bunu okuyunca “Tavuklara özgürlük” diye bağırmışım.

Kürek mahkumu forsalar gibi, ayaklarında zincir takılı, cezaevi pardon kümeste yumurtlamaya çalışan kader mahkumu tavukları düşünüp, çok ama çok üzüldüm.

ABB’nin 11 dönüm 250 m2 alana kuracağı ve tavukların podyumda salına salına gezdiği kümeste 2 bin mutlu tavuk olacakmış.

Haberin bir yerinde “Üretilen yumurtalar ile bölgede pazar talebi yüksek olan doğal yumurta ihtiyacı karşılanacak, tüketiciye yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılarak bilinçli tüketici profili oluşturulacak, üretilen yumurtalar marka haline getirilecek.” Denilmiş.

 

Yani, kümesinde hanım hanımcık oturan değil, sokaklarda fink atan bu tavukların yumurtladıkları yumurtaları yiyen kadınlar en az 10 yaş gençleşecek, erkekler için afrodizyak etkisi yaratacağı için yumurtayı nasıl tüketecekleri konusu çok önemli.

Bu nedenle yumurtayı nasıl tüketeceklerine yönelik bilinçlendirilecek.

Mesela rafadan yumurta yerseniz güzelleşme etkisi mide tarafından daha hızlı emilim olacağı için, anında cilde yansımasını görebileceksiniz. Sahanda yumurta yerseniz, etkisini göstermesi elbette biraz daha uzun olacak. Ama yağlı olduğu için elbette rafadan yumurtaya göre etkisi daha uzun olacaktır’ şeklinde halkımız bilinçlendirilecek. (Burasını ben uydurdum)

Marka konusuna gelince. Yani yumurtada marka yaratılacak ya. Ben birkaç isim önereceğim. Bu konuda ABB’den kesinlikle telif hakkı istemiyorum. Bu işi meccanen yapacağım.

Mesela “Fink atan yumurta, keyif yumurtası, güz-yum (Güzelleştiren yumurta) Geztayum (Gezen tavuğun yumurtası) Kümdurtayum (Kümeste durmayan tavuğun yumurtası) gibi.

Haberin sonunda tesiste “Yüksek Verimli Tavuk Yetiştiriciliği” kursunu başarıyla tamamlayan kooperatif üyesi kadınlara yumurta tavuğu yetiştiriciliği konusunda uygulamalı eğitimler verilmesi de planlanıyor. Ayrıca tesis edilen kümesin işletilmesi ve buradan gelir elde edilmesi amacıyla da tesisin kullanımı dönemsel olarak eğitimlerini tamamlamış olan Kadın Kooperatiflerine bırakılacak.

Ha şöyle sadede gelin de neyin ne olduğunu bilelim.

Haydi kadınlar kümese!

NOT: Daha geçenlerde yazdım, AK Parti Alanya'yı istiyor. 20 yıldır aralıksız belediye başkanlığı yapan Adem Murat Yücel'e bu sefer Alanya'yı bırakmayacaklar gibi gözüküyor diye.  İddiaya göre  İçişleri Bakanlığı müfettişleri Alanya Belediyesinde inceleme yapıyormuş. Hayırlara vesile olsun inşallah

Bu yazı toplam 1645 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.