1
  • BIST 9973.83
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Antalya 27 °C

İNEK OTLATTIĞI ARAZİYE ENERJİ SANTRALİ KURDU

İNEK OTLATTIĞI ARAZİYE ENERJİ SANTRALİ KURDU
ARTVİN'Lİ İŞ İNSANI HAKAN ÇAVUŞ, ÇOCUKLUĞUNDA ÇOBANLIK YAPTIĞI, İNEK ORTALTTIĞI ARAZİYE BİYOKÜTLE ELEKTRİK SANTRALİ KURDU

enerji1-001.jpgenerji-4-001.jpgArtvin’in Murgul İlçesinde doğan evli ve Hasan ve Hüseyin isimli iki çocuk babası iş insanı Hakan Çavuş, memleketinin kalkınmasına katkı koymak için Arten Biyokütle elektrik santrali kurdu.

 

İş hayatına Ankara’da kurduğu Teknomed firmasıyla, medikal ekipmanlar üretmek ve pazarlamakla başlayan Hakan Çavuş, kısa sürede yatırımlarını asıl mesleği olan enerji alanında çeşitlendirdi. Çorum ve Niğde’de de küçük elektrik santralleri kuran Çavuş, yatırım yaparak hem ülke ekonomisine katkıda bulunmak, hem de istihdam yaratmak için memleketi olan Artvin’e geldi.

 

İNEK OTLATTIĞI ARAZİDE BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ KURDU

Doğanın zor şartlarında yaşayan Murgul İlçesinde, evinin hemen yakınında ailesine ait arazilerin üzerine Biyokütle enerji santrali kurmak için kolları sıvayan Hakan Çavuş, hummalı ve zor bir çalışma yılının sonunda yaklaşık bir ay gibi kısa süre sonunda bölgesel enerji ağına katılarak ilk elektriği vermeye başlayacak.

 

Doğduğu topraklarda yatırımları sayesinde, yüzlerce istihdam yaratan iş insanı Hakan Çavuş, “Bu topraklarda çocukluğumda inekleri güdüyordum. O gün hayalim, okuyup, para kazanıp, yeniden memleketime yatırım yapmaktı. İşte bu gün doğduğum ve inekleri otlattığım ailemin topraklarına Arten enerji santralini kurdum” dedi.

 

Hopa Ticaret Odası Başkanı Osman Akyürek’e kısa süre sonra tam faaliyete geçecek Biyokütle enerji santralini gezdiren ve bilgiler veren Hakan Çavuş, “Burada ormanın çer-çöpü gibi ne varsa enerji için kullanacağız. Bunun yanı sıra Niğde bölgesinde yetişen tonlarca mısır saplarını da balyalar halinde, pahalı nakliye ödeyerek Murgul’a getirttik. Santralimiz için kullanacağımız o kadar çok şey var ki! Örneğin Artvin’de çok fazla ahşap ürünleri kullanan irili ufaklı atölyeler var. Bunlar bıçkı tozu dediğimiz ağaç tozlarını derelere döküyorlardı. Derelerimiz kirleniyordu. Şimdi aynı bıçkı tozlarını biriktiriyorlar ve bize getiriyorlar. Bunların bedelini fazlasıyla ödüyoruz. Bunları toplayan insanlar çıktı şimdi ortaya. Böylece yeni bir iş sahası açmış olduk” dedi.

 

Hopatso Başkanı Akyürek’in sorularını da cevaplayan Çavuş, “Türkiye’deki 125 Biyokütle enerji santralinden birisi olduğunu” belirterek “Arten Biyokütle enerji santralinin aynı zamanda doğa dostu bir santral. Enerji piyasası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve onlarca ayrı kurum tarafından denetleniyoruz. Santralimizde iki ayrı filtre sistemi var. Yani doğayı da dumanımızla kirletmiyoruz. Şimdiye kadar 21 milyon dolar yatırım yaptık.” Dedi.

 

Enerji santralinin yanı sıra, bir çeşit yakıt tipi olan peletleri üretmek için ayrı bir fabrika daha kuran Çavuş, önümüzdeki günlerde pelet satışlarına da başlayacaklarını söyledi.

 

Hopa Ticaret Odası Başkanı Osman Akyürek’de “Artvin ekonomisine, Türkiye enerji piyasasına katkı koyan iş insanı Hakan Çavuş beyi kutluyorum. Aynı santrali başka bir ilde daha az bir masrafla ve daha az maliyetle kurabilirdi. Artvinimizin çetin doğa şartlarında iki kat efor ve para harcayarak kurulan enerji santrali bölge halkına büyük istihdam da sağlamıştır. Kendi öz kaynaklarımız, kendi öz insanımızın yatırımıyla, yine bizim insanımıza hizmet veriyor. Buradan tüm yatırım yapmak isteyen iş insanlarına da seslenmek istiyorum. Yatırım yapacak her iş insanına kapımız açıktır. Her daim yanlarında olacağımızın sözünü veriyoruz. Yeter ki gelsinler ve yatırım yapsınlar” dedi.

 

 

BİYOKÜTLE ENERJİ NEDİR: Biyokütle tesisleri ise temelde atık yakma tesisleri… Genelde termo-kimyasal yöntemi seçen bu tesisler atıkları ve odun ve benzeri şeyleri yüksek ısıda yakarak elektrik elde etmekte.

 

 

 

PELET NEDİR? kalitesi yükseltilmiş odun yakıtları olarak ağaçlardan keresteye ve diğer odun ürünlerine kadar bir çok işlemde ortaya çıkan testere talaşı, planya talaşı, yonga, kabuk gibi materyalin kurutulup, öğütülerek talaş haline getirildikten sonra yüksek basınçla sıkıştırılarak preslenmesi ile elde edilen 6-8 mm çapındaki yakıt parçacıklarıdır. Odun peletleri kimyasal bağlayıcı maddeler eklenmeden yüksek basınçla oluşturulurlar. Peletler daha çok özel pelek sobalarda ve kalorifer kazanlarında kullanılıyor.

 

 

 

Bu haber toplam 1181 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.