1
  • BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Antalya 30 °C

KEMER ARITMA TESİSİ DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK

KEMER ARITMA TESİSİ DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü Kemer’de örnek gösterilecek bir yatırım projesine daha imza atarak yeni arıtma tesisini hayata geçirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Kemer ilçesindeki mevcut Atıksu Arıtma Tesisi 1 Nisan 2014 tarihinde ASAT sorumluluk alanına dâhil oldu. Bakım onarım ve peyzajı yapılan tesisin eski ve yıpranmış olması, uzun vadede yetersiz kalacağının öngörülmesi üzerine kent turizminin gözbebeklerinden olan ilçe için yeni bir arıtma tesisi projesi oluşturuldu.
Yeni tesis kapasitesi günde 100.000 m3 ön arıtma ünitesi ve günde 50.000m3 ileri biyolojik arıtma ünitesine sahip olacak şekilde tasarlandı. Böylece yeni tesis 160.000 kişiye eşdeğer nüfusa hizmet verebilecek kapasite ile inşa edilmeye başlandı.
Ayrıca tesis tasarımı yapılırken gelecek yıllar göz önünde bulundurularak sadece membran ilavesi ile kapasite iki katına çıkarılabilecek şekilde projelendirildi. Yani tesis, köklü bir değişiklik olmaksızın membran eklenmek suretiyle ihtiyaç duyulduğunda 50.000m3/gün yerine 100.000m3/gün kapasiteye çıkabilecek şekilde, diğer bir deyişle 320.000 kişilik nüfusa hizmet verebilecek kapasitede düşünüldü.
Bu teknik ayrıcalıklarının yanı sıra Yeni Kemer Atıksu Arıtma Tesisi projesi, çevreci ve sosyal yaklaşımı ile örnek olacak niteliklere sahip. Tesisin koku giderme ünitelerinin bulunduğu alan, üzeri tamamen kapalı ve peyzajlı; spor ve sanat alanları ile donatılmış olarak tasarlandı. Böylece en gelişmiş şekilde arıtma işlevi görecek olan tesisin üst yapısı sosyal tesisleriyle de hizmet vermeye devam edecek.
Yapımı devam eden örnek tesisin inşaatı tamamlandığında Kemer İlçesi merkez bölgesinin 2071 yılına kadar arıtma tesisi yatırım ihtiyacı kalmayacağı hesaplandı. Tesisin hayata geçirilmesi ile Kemer’in bütününe oranla arıtma ihtiyacının yaklaşık %30’luk kısmının teknolojik ve sürdürülebilir nitelikte karşılanmış olacağı belirtiliyor.
Arıtma tipi açısından “Azot ve Fosfor Giderimli İleri Biyolojik Arıtma Prosesi”ne sahip olan yeni tesisin tamamlanması ile bölgede bulunan Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi devre dışı bırakılarak buraya gelen atık su şebekesi de yeni tesise aktarılacak, böylelikle daha sağlıklı bir arıtma hizmeti verilebilecek.


 

Bu haber toplam 2055 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.