1
  • BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Antalya 28 °C

KEP sistemiyle zaman tasarrufu

KEP sistemiyle  zaman tasarrufu
Günümüze yeni bir kavram olarak yerleşen 'KEP' ile ilgili bilinmeyenleri TÜRKKEP Genel Müdür Yardımcısı Olgar Ataseven'e sorduk. Ataseven,"KEP Sistemi ile birlikte bireylerin ve kurumların işlevişi hızlandı" dedi

TÜRKKEP Genel Müdür Yardımcısı Olgar Ataseven Antalya'da katıldığı bir program öncesi Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ataseven, "Biz KEP için bir yazılım geliştirdik. Böylece KEP’ten gönderdiğiniz her belge karşı taraf için sorumluluk duygusunu yüklüyor. Karşı taraf gelen belgeleri 5 gün içinde okumadığı takdirde okunmuş sayılıyor. KEP sahibinin cep telefonuna ya da mail adresine uyarı gidiyor ister okusun, ister okumasın. Görmedim gibi bir bahane ortaya süremez. Bu en önemli fark. Bordrolarda böyle bir sistemimiz var. İşletme sahibi olarak çalışanlarına ibra etme durumundasın, verdiğini kanıtlamak durumundasın bir bakıma. İşletmelerin %94’ü iş mahkemelerinde böyle durumlarda davayı kaybediyor. Bu rakam son dönemlerde giderek artıyor. Çünkü işverenin dışında çalışan da daha bilinçli hale geldiği için o da avukat tutuyor. Avukat bakıyor delil yok ortada. Halbuki bizim geliştirdiğimiz sistemde her ay bordrolar sisteme yükleniyor. Çalışanların adına açılmış KEP adreslerine tak diye gidiyor. Çalışan da okumadım gibi bir bahane öne süremiyor. Ayrıca işletme çalışanıyla istediği her türlü yazışmayı bu sistem üzerinden yapabiliyor. İşten çıkarma, görev değişikliği, izinlerin ve puantajlarının dökümü gibi. Gerçekten güvenli bir iletişim ortamı sağlanmış oluyor. Bu sistemi uyguladığımız birkaç firmada sendika vardı. Sendikalar bize en başta çok karşı çıktı. 4 ay geçtikten sonra onlar da bize olumlu bir şekilde geri döndüler" dedi.

2012'den itibaren var
KEP sisteminin Türkiye'de ne zamandan beri olduğu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ataseven şöyle konuştu: "KEP 2012-2013’ten itibaren var. Kullanımı bizim istediğimiz ölçüde değil. Biz bireysel pazara ineceğini düşünüyorduk en başta. Şu anda Türkiye’de 400 bine yaklaştı rakam. Bunların çoğu işletme. Devlete zaman zaman KEP’le çalışma noktasında önerilerde bulunuyoruz. Örneğin yabancılar Türkiye’de çalışma izni alabilmek için ilk önce KEP adresi alma zorunluluğunda. Milli Eğitim Bakanlığı da okullarla olan yazışmalarını sistem üzerinden yürütüyor. Böylece rahat ve güvenli iletişimi sağlıyorlar. Ekonomi Bakanlığının ihracatçılara verdiği teşvikler var. Firmalar yurtdışına gidip harcama yaptıklarında bakanlıktan teşvik alabilmek için sistemimizden başvurabiliyorlar. Tüm bu başvurular artık KEP üstünden. Hiçbir basılı evrak almıyorlar. Bizim de bunları gönderebilecekleri, imzalarını kolaylaştıran, sisteme yüklemesini kolaylaştıran yazılımlarımız var. Biz KEP’in sadece mail gibi değil de katma değerli hizmet olacak şekilde kurgulanması için çalışıyoruz. Sayı olarak da ben şuna inanıyorum bu sistem bireylere indiğinde 400 binlerden milyonlara çıkacaktır. Türkiye’de ne yazık ki çok az mesela bu rakam İtalya’da 25 milyon."


Ar-ge merkezi kurduk
TÜRKKEP olarak ar-ge hizmeti de verdiklerini belirten Ataseven, "Şirket olarak da ilk defa bu sene bakanlık onaylı ar-ge merkezi kurduk . 26 kişilik bir kadromuz artık ar-ge merkezi altında çalışıyor. Bir tek oradan teşvik alıyoruz. Bunun dışında bugüne kadar hiç almadık. Antalya Büyükşehir Belediyesi yenilikçi bir belediye mesela. Belediye dese ki ‘ben dilekçelerin tümünü KEP’ten kabul ediyorum.’ Ne kadar büyük bir yükten kurtulacağını düşünün. Ayrıca KEP’in yönetimi için arka tarafta belge yönetimi sistemlerimiz var. Diyelim ki bankaya  icra dairesinden bir yazı geliyor. Banka onu pdf’den okuttuğunda biz onun cevabını KEP’ten otomatik oluşturup ilgili daireye iletiyoruz. Türkiye’deki bankaların %80’i bizle çalışıyor" diye konuştu.

İş başvuruları yapılabilir
KEP sistemi ile iş başvurularının da olabileceğine değinen Ataseven, "Siz iş için başvurduğunuz şirketin KEP hesabına elektronik imzayla başvurabileceksiniz. Elektronik imza şundan dolayı gerekli, KEP elektronik imzasız çalışmıyor. Elektronik imza da sizin ıslak imzanız gibi geçerli olan bir sertifika izidir. Şehir dışında bir yere de iş başvurusu yaptığınız zaman evrak götürme gibi büyük bir sorunu ortadan kaldırıyor haliyle. Devlet sağolsun dijital iletişime dönüşüm diye bir ofis kurdu. Tahmin ediyoruz ki bu konuda ciddi adımlar atıyor. Cumhurbaşkanın da bu konuda direktifleri olduğunu duyuyoruz. Biz de kendilerinden bir randevu bekliyoruz bu aralar" şeklinde konuştu.


KEP hizmetinin maliyeti
KEP adresi almanın maliyeti, belge gönderiminin maliyeti ve hangi belgelerin gönderilebileceği hakkında da konuşan Ataseven, "Bir KEP göndermenin maliyeti 1.5 lira. Adres almanın maliyeti de 3 yıllık bir paket aldığınızda 599 lira. 1 yıllık maliyet de 299 lira.  Paketiniz bittiğinde de yazışmalarınız bizde kalmaya devam ediyor. Şirketler için de bireyler için de geçerli bu söylediklerim. İçerikte ne göndermek istiyorsanız size ait. Kanuni bir şey de gönderebilirsiniz, delil teşkil edecek bir şey de gönderebilirsiniz. Ben size çok basit bir şey söyleyeyim, diyelim ki bir kitap yazdınız bunun telifi için notere gidiyorsunuz. Bunun yerinde KEP hesabından kendinize KEP atın işte en büyük delil. KEP hesapları hem elektronik imzalı hem zaman dalgalı çalıştığı için delili teşkil ettirmiş olursunuz. Biz şimdi Kültür Bakanlığıyla da böyle projeleri devreye sokup telif haklarının korunmasını sağlayacağız" dedi.

Çevreci bir hizmet
Son olarak KEP sistemini özetleyen Ataseven sözlerini şöyle bitirdi: "Bizim için en temel şey, birincisi gerçekten çevreci bir işin yapılıyor olması, ikincisi kağıtla bağlantılı bütün süreçlerin dijitalize edilerek daha verimli hale getirilmesi, üçüncüsü tüm bunların bir güven ortamı içinde yapılması. Bunlar bizim için çok önemli şeyler. Bugün KEP’se yarın belki çok başka bir şey. Belki yarın parmak teknolojisiyle, yüz tanımayla veya başka bir şeyle girecek bir teknoloji de olabilir. Zaten dijital dediğimiz şey  her 3 senede bir kendini yenileyen bir şey. Güven unsurunu en iyi sağlayacak şirketlerden bir tanesiyiz. Çünkü lisanslı bir şirketiz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından lisansları alınmış, denetimleri yapılan bir şirketiz. Bizim mesela data merkezimizi Amerika’ya taşıma gibi bir lüksümüz yok. Her şey burada Türkiye’de olmak zorunda. Son dönemlerin tanımıyla yerli, milli durumu bizde var. Ayrıca rekabetin tepesindeyiz, lider bir rol üstleniyoruz." Mahsum ALTAŞ
 

Bu haber toplam 1333 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.