1
  • BIST 10261.37
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • Antalya 22 °C

MADDE: 40

Teslime Tosun

 

Siyasetle pek ilgisi olmayan okuyucularım için peşin peşin söyleyeyim bu gün konu biraz size sıkıcı gelebilir. Kanun maddeleri falan filan.

Bu paragrafdan sonrasını okumazsanız alınmam merak etmeyin.

Konumuza dönecek olursak,

CHP 27. Dönem Antalya Milletvekili Aydın Özer, kendi partisinden aday gösterilmeyince okumuşsunuzdur haberlerde Demokrat Parti’den Kumluca Belediye Başkan adayı oldu.

Hayırlı olsun, kendisine başarılar diliyorum.

Kumluca’da benim Sultanım, başkanım Mustafa Köleoğlu olacağına vallahi Aydın Özer’in seçilmesini canı gönülden çok ama çok isterim.

Köleoğlu’nun da tekne filan aldığı söyleniyor, iddia ediliyor. Gitsin o da Adrasan’da turist gezdirsin.

Her neyse, siyasete meraklı, Anayasa, idari hukuk ve belediye kanunlarına hakim bir avukat arkadaşımla telefonda mavra yaparken “Aydın Özer vekilimiz CHP’den adaylık dosyası verip, mülakata katıldı mı?” diye sordu.

Cevaben “Bilmiyorum. Hiç ilgilenmedim ama sen bunu söylüyorsan vardır bir şey. Hadi söyle söyle” dedim.

Hukukçu arkadaşım “Siyasi Parti kanunun 40. Maddesi, 3. Paragrafına göre bir yere aday olan, başka bir partiden aynı yere aday olamaz, istifa etse dahi ancak bağımsız aday olabilir diye biliyorum” dedi.

Hadi canım sende! Dedim.

“Aç bak. Ama önce 3. Maddeyi oku, sonra 40. Maddeye geç” dedi.

Üşenmedim ‘Mevzuat gov.tr’yi açtım siyasi partiler kanuna baktım.

Tanım:1 Madde 3 – Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlara uygun olarak; Cumhurbaşkanı, milletvekili ve mahalli idareler seçimleri yoluyla, tüzük ve programlarında belirlenen görüşleri doğrultusunda çalışmaları ve açık propagandaları ile milli iradenin oluşmasını sağlayarak demokratik bir Devlet ve toplum düzeni içinde ülkenin çağdaş medeniyet seviyesine ulaşması amacını güden ve ülke çapında faaliyet göstermek üzere teşkilatlanan tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır.

Evet bu kanunda Cumhurbaşkanı, Milletvekili ve Mahalli idareler’le ilgili çatı kanunun olduğunu açıkça yazmış.

Sonra 40. Maddeye geçtim.

Siyasi partilerde aday adaylığı ve merkez adaylığı:

Madde 40 – (Değişik birinci fıkra: 28/3/1986 - 3270/11 md.) Siyasi partiler, Anayasa ve kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartlar bulunması gerektiğini tüzüklerinde gösterebilirler. Bir kimse, aynı zamanda, önseçimlerde ve merkez adaylığında değişik siyasi partilerden veya aynı partiden, aynı seçim için birden fazla seçim çevresinden önseçime katılamaz. Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz. (Değişik: 25/12/1993 - 3945/1 md.) Mahalli teşkilatın yönetim kurulu başkan ve üyelerinden, görev yaptıkları yerden aday adayı olmak isteyenlerin görevlerinden istifa etmelerine ilişkin usul ve esaslar siyasi partilerin tüzüklerinde belirlenir. Bu hükümlere aykırı hareket edenlerin adaylığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilir” diye açık açık yazmış.

“Anaaa” dedim.

Sonra aklıma geldi. Belediye ve mahalli idareler kanununda nasıl tarif ediliyor diye. Mevzuat.gov. tr’de tüm belediye mevzuatlarını inceledim, bu konuyla ilgili bir bilgiye yer vermemiş.

YSK’nın mevzuat portalına girdim. 2. Bölümde yer alan Adaylık başlıklı mevzuatın 10 maddesinde – (Değişik : 31/3/1988 - 3420/8.md.) Anayasa ve Kanunlarda yazılı şartlara uygun olarak, seçilme yeterliğine sahip olan her vatandaş, bir siyasi parti listesinden veya bağımsız olarak, il genel meclisi üyeliğine, belediye başkanlığına veya belediye meclisi üyeliğine adaylığını koyabilir.

(Değişik : 31/3/1988 - 3420/8.md.) Mahalli İdareler seçimlerinde aday tespiti 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 37 nci maddesindeki hükümlere göre yapılır. Sonrasında 37 ve 51. Maddeler arasında geçenler kabul ediliyor.

Allah, Allah diyerek ben atladım mı acaba diye tekrar hukukçu arkadaşımı aradım.

“Belediye, YSK ve mahalli idareler mevzuatında böyle bir konu hiç geçmiyor. Ben mi yanılıyorum?” dedim.

Cevaben, “Yukarda söylediğim zaten kanun maddesi. Ayrıca çatı kanun. Bu kanuna göre hem Cumhurbaşkanlığı, hem milletvekilliği hem de mahalli idarelerle ilgili genel kuralları belirlemiş. Belediye ve mahalli idarelerle baktığın ise mevzuattır. Kanun zaten belirlemiş, mevzuatta olmayabilir” dedi.

İkinci sorum ise “Daha önce Süleyman Evcilmen Muratpaşa Belediye Başkanı ve adayı iken, partisi aday göstermediği için DSP’den aday olmuştu. Peki bu kanun onu kapsamıyor muydu? Mesela Ümit Uysal’da Büyükşehire aday oldu, dosyasını büyükşehir için vermişti ama onu Muratpaşa adayı yaptılar bu nasıl oldu” diye sordum.

Cevaben “YSK’nın işaret ettiği siyasi partiler kanunu 37. Maddesinin ekinde “Ön seçim ya da aday yoklaması yapılmayan yerlerde, siyasi partilerin merkez yoklaması veya diğer usullerden biri veya bir kaçı ile aday belirleme yetkileri saklıdır.” Der.

Devamında “Seni yanıltmış olmayayım. Belki itiraz etmek kimsenin aklına gelmemiş olabilir. Bilemiyorum. Evcilmen’in olayı yaklaşık 10 yıl önceydi. Onun nasıl aday olduğunu, yapıldığını bilmiyorum ama YSK böyle bir şeyi atlamazdı diye düşünüyorum. Ümit Uysal olayına gelince. Yukardaki kanunda başka bir partiden diyor. Aynı partiden başka bir yerde aday gösterilmesinde bir sakınca yok diye yorumluyorum ben” dedi.

 

Bunun üzerine Başkan adayı Aydın Özer’i aradım. “Siyasi Partiler Kanunu 40. Maddesindeki bu fıkrayı sordum. Özer, tüm samimiyetiyle “İnanın bilmiyorum. Benim adaylığımla ilgili böyle bir şey olursa yapacak bir şeyim yok. Benim gönlüm partime kırılmıştır bir kere” dedi.

Haydaaaa

Sonra aklıma Konyaaltı’ndaki aday adaylarının başka partilerden adaylık için yaptıkları hazırlıkları geldi.

Eğer kanun böyle söylüyorsa, yandı gülüm keten helva

Vallahi çok üzülüyorum. İçlerinde çok kaliteli, çok istekli ve bu işi layıkıyla yapabilecek çok insan var.

 

Gece gece kafama takıldı ve ben bu işin içinden çıkamadım dostlar.

Bu konuyu iyice bilen birisi yorumlayabilir mi acaba?

CHP’ye dosya veren Aydın Özer Demokrat Parti’den aday olabilir mi? Veya CHP Konyaaltı Belediye Başkan aday adaylığı için başvuranlar başka partiden aday olabilir mi?

Size zahmet el cevap

NOT: Sayın Erzincanlılar Dernek Başkanı Namık Karasu beyefendi, yazı çok uzadı sizin açıklamanızı yarına hazırlayacağım. Saygılarımla

Bu yazı toplam 4384 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.