Antalya Haberal

BELEDİYEYİ BÖYLE YÖNETMİŞ

29 Nisan 2024 Pazartesi 08:47

İyi bir hafta geçirmenizi dileyerek bu haftanın ilk yazısına başlayalım.

Geçenlerde gözüm sayıştay raporlarına takıldı.

Memleketim olması nedeniyle Döşemealtı Belediyesinin yeni çıkan raporlarını okuduğumda küçük dilimi yuttum neredeyse.

CHP Genel Merkezindekiler, bu dönem başarılı olmak istiyorlarsa Sayıştay raporlarını alıp, 'Bir belediye nasıl yönetilmez' olarak eğitim seminerlerinde kullanması gerekiyor. 
 

Gidenin ardından konuşulmaz ama Sayın Turgay Genç’i bu dönem siyaset kulvarından dışarı atılmasının ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha anlamış oldum.

Sayıştay’ın yaptığı denetimlerde ortaya çıkan çok ama çok ilginç, ilginçliğinden öte bu işin arkasında başka şeyler olabileceğine dair kuvvetli şüphelerim oluştu.

Nihat U. İsimli kişi askeri personel iken istifa etmiş. Aradan bir süre zaman geçtikten sonra memur olabilmek için Döşemealtı Belediyesine başvurmuş.

Sayıştay müfettişlerinin yaptığı incelemede, İdarenin başvuru sonrasında İl Emniyet Müdürlüğünden arşiv sorgulaması istediği, Emniyet Müdürlüğünden gelen yazılarda söz konusu kişinin kesinleşmiş 13 suç kaydının olduğu, İdare tarafından komisyon kurularak suç kayıtlarının değerlendirildiği, 01/12/2017 tarihli ve 2017/1 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Değerlendirme Komisyonu kararında söz konusu kişinin memur olarak atanamayacağının belirtildiği görülmüştür.

Bu suçlar öyle trafik kazası, komşu kavgası değil arkadaşlar. Memur olmasına engel suçlar olduğunu anlamışsınızdır.

Aradan 2 yıl geçer ve dönemin belediye Başkanı Turgay Genç Nihat U. İsimli sabıkalı ve devlet memuru olamayacak kişiyi 09 Ocak 2019 tarihli ve 191142 sayı numarası ile doğrultusunda genel idare hizmetleri 7’nci derece memur kadrosuna atamış.

Yanlış okumadınız..

Gerçekten Nihat U. İsimli beyefendiyi memur yapmış.

Ama arkadaşın özgüveni, iş disiplini, görev bilinci o kadar gelişmiş ki, arkasında da koskoca belediye Başkanı Turgay Genç olunca, raporlara göre ‘2020-2022 yılları arasında İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve Fen işleri Müdürlüklerince 10 günü aşan sürelerle izinsiz ve özürsüz işe gelmediği tutanaklarla tespit edildiği ancak bu konuda herhangi bir idari işlem yapılmadığı görülmüştür’ denilmiş.

Nihat U.’nun hakkını yemeyelim şimdi. Memur olmuş ama bankamatik gibi değil arkadaşlar. Kafasına estiğinde, canı sıkıldığında şöyle bir belediyeye uğramış yani.

Elbette Sayıştay bu olayı ortaya çıkarınca Turgay Genç, bakmış kendisi gidiyor, Nihat U.’yu 31 Mart 2023 tarihinde derhal işine son verip memuriyetten çıkartmışlar.

Ama aynı belediye başkanı Turgay Genç, Sayıştay müfettişleri gidince Nihat U. İsimli sabıkalı ve iş disiplini bulunmayan bu kişiyi seçimlerden iki ay önce Döşemealtı Belediyesine yeniden işe almış.

Şimdi arkadaşlar böyle suç makinası birisini insan kardeşi olsa, evladı olsa yine işe almaz, alamaz.

İşte benim şüphelerim burada başlıyor.

Sayın Turgay Genç, bu olayın arkasında kriminal bir durum varsa derhal, hiç zaman kaybetmeden kesinlikle güvenlik kuvvetlerine veya adliyede cumhuriyet savcılığına bilgi vermesi gerekiyor.

Zira bu adam hala Döşemealtı Belediyesinde çalıştığı söylendi.

Ve başkanlık koltuğunda Menderes Dal oturuyor. Bari Sayın Dal’ın başına bela olmasın.

Şahsi bir kriminal olay varsa, kendisi bilir artık.

 

Bu arada komik ve bir o kadar da kanun, nizam bilmeden devletin ve belediyenin nasıl çalıştırıldığına dair, iki örnek olayı daha aktarayım size.

Belediyenin 2022 yılı incelemelerinde her ne kadar resmi atama yazıları olmasa da İdarede, Naci A. ve Ozan B. adında iki adet Başkan Danışmanının İstihdam edildiği, Bunlardan Naci A.’nın eski Belediye Başkan yardımcısı olduğu, söz konusu kişinin ödeme emri belgesi ve muhasebe işlem fişlerinin arka yüzlerini paraflamak suretiyle harcamalara ve işlemlere onay verdiği, Belediye içerisinde kendisine oda ve sekretarya tahsis edildiği, N.A Belediyeden herhangi bir ücret almasa da aynı zamanda belediyenin personel şirketinin yönetiminde görev almak suretiyle ücret aldığı tespit edilmiştir.

Diğer başkan danışmanı O.B’nin ise su ürünleri mühendisliği bölümünden mezun olduğu, Belediyede sözleşmeli mühendis kadrosunda istihdam edildiği, kendisine Belediye içerisinde oda tahsis edildiği, bu kişinin belediyenin sosyal medya hesaplarında paylaşımları yaptığı veya paylaşımlarla ilgili görüş belirttiği, aynı zamanda kendi sosyal medya hesaplarından da siyasi ve/veya belediyeyi ilgilendiren konularda paylaşım yaptığı görülmüştür. Belediye cevabında; bulguda değinilen kişilerin Başkan danışmanı olarak görev yaptıklarına ilişkin herhangi bir itirazda bulunulmamış ve tespit edilen husus doğrultusunda işlemlerin yapılacağı belirtilmiştir.

İlginç ve komik değil mi?

Belediyenin danışman diye bir kadrosu yok.

Yani adam çakma bir unvan ile çakma görev yapmış.

Hadi başkan buna sözlü talimat verdi de, belediyenin yetkili memurlarından hiç birisi “Yahu bu adamın bizim belediye ile ilgisi yok. Bu adamın verdiği talimatlar ile ödeme yapamayız” dememiş.

Adam, senelerce şirketlerden birisinden oldukça gallavi bir maaş almış. (Halen de şirkette çalışıyor galiba)

Belediye ile hiçbir ilgisi olmayan bu adama oda tahsis etmişler, sekreter verip, altına makam arabası çekmişler. Bir de hiçbir görevi yetkisi olmadan belediyenin harcamalarına imza atmış. Talimatlar verip, resmi evrakları imzalamış.

Bu güne kadar yetkisiz, belediyede görevi bulunmayan bu adamın imza attığı ödemeler yasal olarak ya geri alınması, yetkili kişilerce onay verildikten sonra yeniden ödenmesi, ya da Naci A. isimli kişiden tahsil edilmesi gerekmiyor mu?

İmzaladığı tüm resmi evrakların iptal edilmesi gerekmiyor mu?

Belediye ile hiçbir ilgisi olmayan sanki belediye çalışanıymış gibi davranan bu adam hakkında da yeni belediye başkanı Menderes Dal’ın suç duyurusunda bulunması gerektiğini düşünüyorum.

Ozan B. isimli su ürünleri mühendisi zaten Döşemealtı Belediyesinden, başka bir belediyeye aktarmış kendisini.

Allah yolunu açık etsin.

Yeni CHP kadrolarını ve Genel Başkan Özgür Özel’i Turgay Genç gibi birisini yeniden Döşemealtı’na veya Muratpaşa Belediyesi gibi başka bir belediyeye başkan adayı yapmadığı için teşekkür ediyorum.

Facebook'la Yorumla
İlk yorum yazan siz olun
Adınız Yorumunuz
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları

14 Mayıs 2024 Salı 09:28

DURUŞ SERGİLEDİ

13 Mayıs 2024 Pazartesi 10:09

GAZETECİLİK YAPIYORLAR

08 Mayıs 2024 Çarşamba 10:42

TASARRUF ŞART

07 Mayıs 2024 Salı 10:27

ALGI BAMBAŞKA BİR ŞEY

02 Mayıs 2024 Perşembe 07:06

DOĞU YAKASINA BAKALIM

01 Mayıs 2024 Çarşamba 09:58

KİTLE AYNI KİTLE

1