Adana’da kapya biber hasadı yapıldı

Adana'nın Kozan ilçesinde ilk kez ekimi ve hasadı gerçekleştirilen kapya biber tarlada kilosu 8 liradan alıcı buldu.

Adana'nın Kozan ilçesinde ilk kez ekimi ve hasadı gerçekleştirilen kapya biber tarlada kilosu 8 liradan alıcı buldu.

Kozan ilçesi Pekmezci köyünde 25 dönüm arazide kapya biber hasat yapıldı. Bu yıl ilk kez ekimi gerçekleşen salçalık, közleme ve dolmalık olarak sofraların vazgeçilmezi kapya bibere vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Üretici Cumali Arslan tarlada biberin kilosunun 8 TL, marketlerde 35 TL'ye kadar satışa sunularak üreticiden çok aracıların kazançlı olduğunu belirtti.

25 dönüm arazide aşırı sıcaklar nedeni ile verim düşüklüğü yaşandığını belirten Arslan "Bu hasatta 10 ton kapya biber hasat edildi. Sezonda 8 farklı dönemde hasatlar sürecek" dedi.

Kapya biber üretiminin bölgenin elverişli olduğunu ifade eden Arslan "Nisan ayından bu yana bin bir emekle yetiştirdik. Tellemesi, bakımını yaptık. Tek tek bebek gibi ilgi istiyor. 110 bin kapya biber fidesini toprakla buluşturduk. Bugünde haşatını gerçekleştiriyoruz. Verim güzel. Bu yıl aşırı sıcaklar nedeni ile biraz düşüş var. 25 dönüm araziye ekimi yapıldı. Bölgede ilk ve tek biz ektik. Toprak ve iklim buna elverişli. Üretimi artarsa kapya biber Kozan'da lezzet markası olmaya aday. Bölgede salça fabrikaları var ve üretim artarsa çok daha güzel olacak diye düşünüyorum. Bu yıl tarlada kilosu 5 TL'den satılmaya başladı. Şimdi tarlada kilosu 8 TL'ye kadar çıktı. Girdi maliyetlerine göre fiyat biraz düşük. Biraz da aracılar tabii bu işin kaymağını yiyor. Pazarda da kilosu 16-17 TL. Çeşitli marketlerde de kilosu 35 TL'ye satılıyor. Sonuçta üreten biziz, kazanan aracılar ama olsun biz severek yapıyoruz işimizi. Kapya biberi çok amaçlı kullanılan bir biber. Konserve yapılabiliyor, özellikle bu biber közlemeye gidiyor, ihracata kullanılan ve salçaya da kullanılan bir biber çeşidimiz" diye konuştu.

Manşetler

Adana’da şehit polisler unutulmadı
Otomobilin açılan kapısına çarpan elektrikli bisiklet sürücüsü metrelerce savurdu
Kuaförde 26 bin liralık saç bakımı yaptırdı, "2 dakikaya geliyorum" diyerek çıktığı salona bir daha dönmedi
Egzoz patlatan araca 16 bin TL ve trafikten men cezası
Burdur’daki 7 canın yitip gittiği kazada hastane morgu önünde acı bekleyiş
Tarihi eser kaçakçılarına operasyon; binlerce sikke ve onlarca eser ele geçirildi
Sırt çantasında 8 kilogram gümrük kaçağı altın taşırken yakayı ele verdi
Manavgat’ta ’dur’ ihtarına uymayan motosikletliye 265 bin ceza
Belediye başkanından sonra muhtarın da pavyon işlettiği ortaya çıktı, pavyonda çalışan kadını öldürttü
Tavan arasına saklandı jandarmadan kaçamadı