Aksu’da badem ağaçları şubat ortasında çiçek açtı

Antalya'da mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar bademi erken çiçeklendirdi, uzmanlar don riskine karşı uyardı.

Antalya'da mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar bademi erken çiçeklendirdi, uzmanlar don riskine karşı uyardı.

Antalya'nın Aksu ilçesinde badem ağaçları, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının etkisiyle bu yıl erken çiçek açtı. Henüz Şubat ortası olmasına rağmen beyaza bürünen ağaçlar baharın habercisi olurken, üreticiler açısından muhtemel riskleri de gündeme getirdi.

Erken çiçeklenmede don riski uyarısı

Aksu Tarım İlçe Müdürlüğü'nde görev yapan ziraat teknikeri Yusuf Yılmaz, badem ağaçlarının erken çiçeklenmesini değerlendirdi. Bademin soğuklama ihtiyacı en düşük meyve ağaçlarından biri olduğunu belirten Yılmaz, bu nedenle erken çiçek açmasının doğal bir durum olduğunu ifade etti. Erken çiçeklenmenin en büyük riskinin ise ilerleyen günlerde yaşanabilecek don olayları olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Erken açan çiçekler, sonradan gelebilecek soğuk hava ve don olaylarından etkilenerek dökülebilir. Bu da ciddi ürün ve verim kayıplarına yol açabilir" dedi.

Bahçelerde sıcaklık koruma yöntemleri

Üreticilere uyarılarda bulunan Yılmaz, mevsim geçişlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Don riskine karşı saman yakılarak dumanlama yapılması ve rüzgar fanları kullanılması gibi yöntemlerle bahçelerdeki sıcaklığın korunabileceğini belirtti. Uzun vadeli çözümün daha geç çiçek açan badem çeşitlerinin tercih edilmesi olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bölgenin don riski göz önünde bulundurularak uygun çeşitlerin seçilmesi, verim ve kalite açısından daha iyi sonuçlar sağlayacaktır" diye konuştu.

Yılmaz, badem ve erik ağaçlarının çiçeklenmesinin doğanın doğal döngüsü olduğunu belirterek, bu yıl için büyük bir verim kaybı beklemediklerini ancak iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle kesin tahmin yapmanın zorlaştığını sözlerine ekledi.

Uzmanlar, üreticilerin önümüzdeki haftalarda hava sıcaklıklarını yakından takip etmeleri ve muhtemel don riskine karşı tedbirli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Manşetler

Tetikçilik girişimi son anda engellendi: 6 kişi tutuklandı
Antalya’da kayıp yaşlı adam jandarma ekiplerince bulundu
Ceyhan Nehri’nde kaybolan ikinci çocuğun da cansız bedeni bulundu
Antalya’da jandarma ekiplerinden safari araçlara yönelik denetim
Antalya’da baraka yangında küle döndü, alevler villa ve lojmanlara sıçramadan söndürüldü
Ceyhan Nehri’nde kaybolan 10 yaşındaki çocuğun cansız bedeni 3 kilometre ileride bulundu
Su arızasını gidermeye çalışan muhtar kayalıklardan düştü
Alanya’da otelde arızalı asansörü kontrol ederken yaralanan teknik personel, 40 günlük yaşam mücadelesini kaybetti
Ormanlık alanda mahsur kalan alzheimer hastası kurtarıldı
Beton blokta uzandı, dengesini kaybedip merdivenlere düştü