Aşırı sıcak mısırda rekolteyi düşürdü

Osmaniye'de kış aylarında etkili olan seller sonrası yaz aylarında aşırı etkili olan aşırı yağış mısırda rekolteyi düşürdü.

Osmaniye'de kış aylarında etkili olan seller sonrası yaz aylarında aşırı etkili olan aşırı yağış mısırda rekolteyi düşürdü.

Çukurova'da önemli tarım arazilerine sahip Osmaniye'de mısır hasadı başladı. Mısır tarlalarına giren biçerdöverler yoğun bir mesaiye başlarken hasat döneminde dolu, sel ve sıcaklık gibi bazı doğal afetlere maruz kalan, mısırda hasatta verim kaybı, rekolte düşüşünün neden oldu. Çiftçiler, sıcak hava etkeni ve girdi maliyetlerinin artmasını göz önünde bulundurarak taban fiyatın belirlenmesini istiyor.

Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin, "Mısırda doğal afet oldu, Mayıs, Haziran ayı döneminde çok aşırı sıcaklıklar mısırın tozlaşma dönemine denk geldi ve elimde gördüğünüz gibi maalesef mısırlarımız dölleme yapamadı. Tanelerde çok az tutkun oldu. Her bir tepe püskülünden çıkan her bir toz taneyi besler. Polen en yüksek 32 derece sıcaklığa dayanabilir. Ama mısır 40 -42 derecelere maruz kaldı. Yani burada bizim yaptığımız tespitler yüzde 30 civarında verim kaybına tekabül ediyor. Mısır sıcağı maruz kaldığında koçanlar büyük görünebilir ama asıl zarar hasat döneminde görülür. Bir de Çukurova'nın özelliği burası Şanlıurfa'dan, İç Anadolu'dan ve Ege'den daha önce erken hasat ediliyor. Erken hasattan hep zararlı çıkıyor Çukurova çiftçisi" diye konuştu.

"Sıcak hava mısırdaki verimi azalttı"

Havaların aşırı sıcak olmasından dolayı mısırda verimin düştüğünü söyleyen Murat Savaş, "Sıcaklardan dolayı verim fazla olmadı. Bu sene 75 dönüm ekim yaptım, her sene 1300 -1400 kilo aldığımız yerde bu sene 800-900 kilo arası verim alıyoruz. Sıcaklığın tabii ki etkisi var, sıcaklardan dolayı verim bayağı düştü" dedi.

Manşetler

Adana’da 7 hırsızlık olayına karışan şüpheli yakalandı, "Pişmanım" dedi
Ters yönden gelen motosikletin otomobille çarpışma anı kamerada: 1 yaralı
Otomobille çarpışan hafif ticari araç yan yattı: 2 yaralı
Gazipaşa’da bıçaklı kavga: 2 yaralı, 4 gözaltı
Hatay’da 2 katlı müstakil ev alevlere teslim oldu
Sosyal medyadan kandırıp tecavüz ettiler, parasını ve telefonunu gasp ettiler
Asi Nehri’ne düşen genç kayboldu
Mersin’deki kazada hayatını kaybedenlerin isimleri belli oldu
Araç yaya geçidinden geçmek isteyen vatandaşlara çarptı: 3 ölü, 3 yaralı
Otizmli öğrenciyi darbettiği iddia edilen öğretmene 15 bin liralık taksitli ceza ailenin tepkisine neden oldu