‘Elektrikte Zamların Ardı Arkası Kesilmiyor’

Ağustos ve Eylül aylarında yüzde 14’er düzeyinde fiyat artışı yapılan sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama abonelerinin kullandığı elektriğe Ekim ayında yüzde 18 zam yapıldı.

Böylece yılbaşından itibaren elektriğe yapılan zam; sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama kullanıcıları için yüzde 70`i aştı.

 

KONUT ELEKTRİK ZAMMI 44.9 OLDU

 

Konut kullanıcılarının elektrik faturasına ise 1 Ekim`den itibaren geçerli olmak üzere yüzde 8.72 zam yapıldı. Bu zamla birlikte hanelerin aylık elektriğe ödedikleri fatura 2017 yılsonuna göre bu yıl yüzde 44.9 artmış oldu. Yapılan yeni zamla asgari 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası 137 lirayı geçerken, geçen yıla göre aynı elektrik tüketimi için 42.6 lira daha fazla ödenmesi gerekecek.

 

AYDA 11 LİRA ZAM

 

 

Enerji fiyatları için 3`er aylık dönemler halinde uygulanan maliyet esaslı fiyatlandırma mekanizmasının fiilen ortadan kaldırılarak, "her ay zam" düzenine geçilmesinin ardından elektriğe bir kez daha yüksek oranlı zam yapıldı.

 

Antalya Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İlhan Metin yaptığı yazılı açıklamada "Bir evdeki asgari tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin 230 kilovat saat elektrik harcadığı dikkate alındığında, fon ve vergi kesintileri de eklendiğinde konutların aylık faturası 137 liraya çıkacak. Geçen ay yapılan zamla aynı faturanın 126 lira olduğu göz önüne alınırsa, 1 ay içinde gelen zam 11 lirayı geçiyor. Geçen yıla göre ise konutların elektrik faturalarındaki artış 42.6 TL`ye ulaştı" dedi.

 

 

ELEKTRİK ZAMLARI EKONOMİK SIKINTIYI BÜYÜTECEK

 

Elektrik fiyatlarında ardı ardına yapılan yüksek oranlı zamlar bir kısır döngüye girildiğine işaret eden Metin, "Çünkü elektrik fiyatlarındaki artış ekonomi içerisinde tüm ürünlerin fiyatlarında artış anlamına gelmektedir. Ekonomi yönetiminde yaşanan kriz, elektrik fiyatlarındaki artışın devam edeceğini göstermektedir. Elektrik fiyatlarına yapılan rekor düzeydeki zamlar, ekonominin temel girdisi olması nedeniyle pek çok üründe de fiyat artışlarına neden olacaktır. Türkiye`nin içinde bulunduğu kriz ortamında bu zamlar ve getireceği enflasyon artışlarının ekonomide yaşanan sıkıntıları daha da büyüteceği açıktır." dedi..

 

SORUN DIŞA BAĞIMLILIK

 

Sorunların temelinde yıllardır sürdürülen yanlış ve dışa bağımlı enerji politikalarının büyük etkisi olduğunun altını çizen Metin, "Yerli ve milli" söyleminin arkasında ithal kaynakların egemenliği devam etmekte, özelleştirme ve serbestleştirme politikaları adı altında dış borçla büyütülen enerji sektörünün yaşadığı kriz giderek derinleşmektedir. Bugüne kadar sürdürülen yanlış politikalardan artık vazgeçilmeli, elektrik hizmeti kamusal bir anlayışla sunulmalı, bu çerçevede elektrik fiyatları da günübirlik çıkarlar ve piyasadaki etkin lobilerin taleplerine göre değil, kamu yararı doğrultusunda belirlenmelidir." dedi.  İsmail Gürel

Manşetler

Finlandiyalı turist konakladığı otelde ölü bulundu
Zincirleme trafik kazası: 1 yaralı
Huzurevindeki son gününde dehşet saçtı: 2 ölü, 1 yaralı
Aranan şahıs bu kez dolaptan çıktı
Sadece uzman hekimlerin yapabileceği işlemleri yapan merdiven altı güzellik merkezine baskın
Osmaniye’de durdurulan tırda 41 kilo 600 gram uyuşturucu ele geçirildi
Alanya’da 9 araca trafikten men cezası
İsrailli organ şebekesini Adana polisi çökertti
Elektrikli bisiklet fabrikasındaki yangının büyüklüğü gündüz ortaya çıtı
Manavgat’ta iki araç çarpıştı: 2 yaralı