İnovasyon Projesi başladı

AÜ Avrupa-Akdeniz Gençlik Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından genç bilim insanları ve lisansüstü öğrenciler ile kolaborasyon oluşturularak sosyal bilimlere yönelik yeni bir inovasyon projesi hayata geçirildi

Akdeniz Üniversitesi’nde (AÜ) toplumsal sorunlara bilimsel çözümler üretilmesi, bir dizi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesinin altyapısının oluşturulması, özgün ve yerel ölçek ve tanılama araçlarının geliştirilebilmesi için işbirliğine gidilmesi gibi amaçlar taşıyan “Bilim İnsanı Destek ve İnovasyon Projesi” kapsamında genç bilim insanlarına eğitimler verildi.  8 Mayıs 2019 tarihinde proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yunus Pınar’ın eğitici olarak yer aldığı ilk seminerde; katılımcılara “Dil Desteği” ve “HAVAS 5 Dil Seviyesi Tanılama Aracı” ile ilgili eğitimler verildi. Dr. Pınar, Dil Desteğinin; aile ortamında yeterli ve nitelikli uyaran/girdi (input) ile beslenemeyen çocuklardan, iki dilli çocuklara; dil yeterlilik düzeyleri çok düşük olan göçmen çocuklarından (Örneğin, Suriyeli mülteci çocukları) ölçüsüz ekran tabanlı medya kullanımına maruz kalan çocuklara kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsadığını ifade etti.

Dil edinim süreci

Dr. Öğr. Üyesi Yunus Pınar, 2000’li yılların başından itibaren dil desteği konusunda birçok Avrupa ülkesinin araştırma ve geliştirme faaliyetlerine hız verdiğini, Avrupa Parlamentosu tarafından konuyla ilgili bir eylem planı hazırlanıp, 2003 yılında yürürlüğe girdiğini belirterek, “Özellikle 2006 yılından itibaren PISA araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu olumsuz tablo ile beraber birçok Avrupa ülkesi özellikle okul öncesi dönem çocuklarının dil edinim süreçlerinin desteklenmesi konusunda harekete geçmiştir” diye konuştu. 

Dr. Pınar, Almanya ve Avusturya’da anaokullarında dil yetersizlikleri olan çocuklara “ücretsiz zorunlu dil desteği” programlarının zorunlu hale getirildiğini, teorik ve uygulamalı eğitimden geçmiş “Dil Destek Asistanları”nın gereksinim duyan çocukları anaokulunda hafta bir kez bir saat süreyle ziyaret ettiğini ve didaktik etkinlikler yürüttüğünü sözlerine ekledi. HABER MERKEZİ

Manşetler

Hatay’da fırtınanın etkisiyle 5 tekne ve 1 yat alabora oldu
Mersin’de yasa dışı bahis çetesi çökertildi: 13 tutuklama
Gözaltına alınmak istenilen firari kelepçeli halde kaçtı, polis yakaladı
Mersin-Antalya arasında selle gelen mucurlar yolu kapattı
Hatay’da otluk alanda çıkan yangın kısa sürede söndürüldü
Belediye önünde kendini ateşe veren şahıs hayatını kaybetti
Hatay’da fırtına nedeniyle tırlar devrildi
Mersin’de makas atan sürücü gözaltına alındı
Eşini öldüren 77 yaşındaki adam tutuklandı
Dereye düşen araçtaki kadının cenazesi teslim alınırken "Gitme" feryadı yürekleri dağladı