Maraş tarhanasının olmazsa olmazı ’çığ sergisi’ böyle yapılıyor

Kahramanmaraş'ta tarhana imalatçılarının kullandığı çığ sergisi, zor doğa şartlarında toplanıp tek tek dizildikten sonra üreticilere satılıyor.

Kahramanmaraş'ta tarhana imalatçılarının kullandığı çığ sergisi, zor doğa şartlarında toplanıp tek tek dizildikten sonra üreticilere satılıyor.

Kahramanmaraş'ta yaz mevsiminin gelmesiyle beraber tarhana üretimi başladı. Tarhana üreticilerine çığ sergisi üreten konargöçerler, zor doğa şartlarında çalışıyor. Adana ve Osmaniye bölgelerinde toplanan çığ çubukları, kurutulduktan sonra oluşturulan tezgahta ip yardımıyla tek tek diziliyor. İki buçuk üç metre uzunluğunda olan ve günde ortalama üç top hazırlanan çığ sergileri tarhana üreticilerine 400-500 lira arasında satışa sunuluyor.

Kahramanmaraş'taki buldukları boş alanlarda toplu olarak konaklayan vatandaşlar, zor hayat şartlarında hazırladıkları çığ sergilerini satıyor.

Yaptıkları işin zor olduğunu anlatan konargöçer Mustafa Filiz, "Deniz sahillerinde, çölde ve ormanlık alanlarda ortaya çıkar oralardan çekeriz kuruturuz ve burada hazırlarız. Bu serginin özelliği tarhananın görünümü ve sökümü rahat olur. Bazen tek bazen de çift çığ çubukları ile birleştiririz. Günde 10 tane yaparız. Hava şartları zor bütün işleri arabada yapıyoruz ve yetkililerin bize bir yer göstermelerini istiyoruz" diye konuştu.

Tarhana üreticisi Mustafa Ejderha, "Bu ürünlerle bizler üreticiler olarak tarhana yapıyoruz. Çığ olmaz ise tarhana olmaz tanesine 500 lira diyorlar. Bu adamların da emeği var sonuçta" ifadesini kullandı.

Yaşar Time ise, "Bu ürünlerin naylonu çıktı ama bitki çığ daha sağlıklı o yüzden üretimi de zor ve Maraş halkı bilir başka kimse bilmez" diye konuştu.

Manşetler

Şarampole devrilen otomobil hurdaya döndü
10 kişinin öldüğü kazaya karışan otobüs firmasına ait başka bir otobüse aynı güzergahta aşırı hız cezası
Adana’da biri cinayetten aranan 2 firari hükümlü yakalandı
Manavgat’ta otomobille çarpışan motosikletli yaralandı
Isparta’da okul tuvaletine yerleştirilen kameralar bulunduğu yerden kaldırıldı
Adana’da 7 hırsızlık olayına karışan şüpheli yakalandı, "Pişmanım" dedi
Ters yönden gelen motosikletin otomobille çarpışma anı kamerada: 1 yaralı
Otomobille çarpışan hafif ticari araç yan yattı: 2 yaralı
Gazipaşa’da bıçaklı kavga: 2 yaralı, 4 gözaltı
Hatay’da 2 katlı müstakil ev alevlere teslim oldu