Ormanın definesi "Defne" de hasat zamanı

Osmaniye'de 2 ilçede 7 köyün yer aldığı bölgede ormandaki define olarak bilinen ve kilogramı 4,5 TL'den alıcı bulan defne yaprağında hasat başladı.

Osmaniye'de 2 ilçede 7 köyün yer aldığı bölgede ormandaki define olarak bilinen ve kilogramı 4,5 TL'den alıcı bulan defne yaprağında hasat başladı.

Kadirli ve Sumbas ilçesinde orman köylülerinin yeni geçim kaynağı "ormandaki define" olarak adlandırılan defne ağacının yaprağı oldu. Gıda, ilaç, kimya, boya ve kozmetik başta olmak üzere birçok sektörde hammadde olarak kullanılan defne ağacının yaprak hasadı 7 köyü içinde alan bölgede başladı. Yaklaşık 5 ay süren hasat sezonu boyunca yaklaşık 300 ailenin 500 ton yaprak toplaması bekleniyor. Kilogram fiyatı 4,5 TL olan defne yaprağı için orman köylüleri sabahın erken saatlerinde başladıkları mesailerinde dik yamaç ve kayalıklara tırmanarak budama şeklinde dal hasadı gerçekleştiriyor. Hasat sonrası defne dalları dik yamaçlardan köylülerin sırtında yola indirilerek traktörlere yüklenip kurutma merkezlerine getiriliyor. Burada kurutulan yapraklar iç piyasa ve yurt dışına gönderilmek üzere sevk ediliyor.

Defne ağacının yaprağının köylüler için geçim kaynağı olduğunu belirten Sumbas ilçesine bağlı Yeşilyayla Köyü Muhtarı İrfan Sarıdöl " Şu anda defne hasadı başladı. Köylülerimiz defne yaprağı kesimi yapıyor. Fiyat olarak şu anda 4.5 liradan satılıyor. Köy sakinlerimizin de yüzde 70'i defne yaprağı hasadında çalışıyor, geçim kaynaklarını sağlıyorlar. Sabah erkenden işe başlanıyor sonra araçlarla fabrikalara gönderiliyor" dedi.

Köy sakinleri de, geçim kaynakları olan defne yaprağı hasadına başladıklarını ifade etti.

Manşetler

Kahramanmaraş’ta son bir haftada 31 tutuklama
Hamile eşini silahla yaralayan şahıs tutuklandı
Antalya’da 16 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü yakalandı
Motosiklet kavşağa kontrolsüz girerek otomobile çarptı: 1’i ağır 2 yaralı
Alanya’da çarpışan araba alev topuna döndü
Hamile eşini silahla yaralayan şahıs adliyeye sevk edildi
Mersin’de aranan 502 şahıs yakalandı, 115’i cezaevine gönderildi
Konaklama tesisleri ve araç kiralama firmalarına yönelik eş zamanlı denetim
Alanya’da piknik işletmesinde yangın korkuttu
Sahibiyle samimiyet kurduğu iş yerinden önce çöpleri, sonra 250 karton sigarayı çıkarttı