Serçe sürüsünün arasında gördüler, ismini ’Kömür’ koydular

Isparta'da nadir görülen siyah renkli bir serçe, kuş gözlemcileri ve doğaseverlerin ilgisini çekti.

Isparta'da nadir görülen siyah renkli bir serçe, kuş gözlemcileri ve doğaseverlerin ilgisini çekti. Uzman Biyolog Dilek Arslan Hisarkaya ve eşi Mestan Hisarkaya tarafından fark edilen ve "Kömür" adı verilen serçenin, genetik bir farklılık sonucu bu renge sahip olduğu belirtildi.

Isparta'da yaşayan Hisarkaya çifti, serçe sürüsü içinde tamamen siyah tüylere sahip bir serçeyi 22 Ocak 2025 tarihinde fark etti. Diğer serçelerden farklı görünümüyle dikkat çeken kuşun davranışları ve ötüşü ise normal bir serçe ile aynıydı.

Uzman Biyolog Dilek Arslan Hisarkaya, her sabah balkonlarına yem bıraktıklarını belirterek, "Yolda ailemle yürürken serçe sürüsü içinde simsiyah, kömür gibi bir kuş gördük. İlk başta farklı bir tür sandık ancak hareketleri ve diğer serçelerle olan uyumu bunun bir serçe olduğunu gösteriyordu. Ona "Kömür" adını verdik. Kuşun zarar görmemesi için bulunduğu yeri paylaşmak istemiyoruz" dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mestan Hisarkaya ise, "Yıllardır kuşları gözlemlerim ancak böyle bir serçeye ilk kez rastladım. Çok özel bir misafir olduğunu anladık ve bu nadir güzelliği kayıt altına almak istedik" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, siyah serçenin bu özelliğinin "melanizm" adı verilen genetik bir varyasyon sonucu ortaya çıktığını belirtiyor. Melanizmin, vücutta melanin pigmentinin aşırı artmasıyla oluştuğu ve albino durumunun tam tersi olduğu ifade edildi. Bu tür genetik farklılıkların binlerce bireyden sadece birinde görülebildiği kaydedildi.

Isparta semalarında süzülen ve "siyah pırlanta" olarak nitelendirilen serçe, şehirde doğa meraklılarının ilgisini artırırken, vatandaşlar nadir görülen kuşu görebilmek için çevrelerini daha dikkatli gözlemlemeye başladı.

Manşetler

Tetikçilik girişimi son anda engellendi: 6 kişi tutuklandı
Antalya’da kayıp yaşlı adam jandarma ekiplerince bulundu
Ceyhan Nehri’nde kaybolan ikinci çocuğun da cansız bedeni bulundu
Antalya’da jandarma ekiplerinden safari araçlara yönelik denetim
Antalya’da baraka yangında küle döndü, alevler villa ve lojmanlara sıçramadan söndürüldü
Ceyhan Nehri’nde kaybolan 10 yaşındaki çocuğun cansız bedeni 3 kilometre ileride bulundu
Su arızasını gidermeye çalışan muhtar kayalıklardan düştü
Alanya’da otelde arızalı asansörü kontrol ederken yaralanan teknik personel, 40 günlük yaşam mücadelesini kaybetti
Ormanlık alanda mahsur kalan alzheimer hastası kurtarıldı
Beton blokta uzandı, dengesini kaybedip merdivenlere düştü