Siparişler kovandan çıkmadan alınıyor, kilogramı 300 TL’den satılıyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde bin 250-2 bin metre yükseklikteki yaylalarda bal hasadı tamamlandı.

Antalya'nın Akseki ilçesinde bin 250-2 bin metre yükseklikteki yaylalarda bal hasadı tamamlandı. Kilogramı 300 TL'den alıcı bulan ve Torosların güney yamacına kurulu ilçenin Çimi, Alacabel, Kuyucak, Göktepe, Bademli, Çataloluk, Geyran gibi yaylalarında üretilen balın rekoltesi bu yıl üreticiyi sevindirdi.

İlkbahardan bu yana kovanlarını çeşitli bölgelere bırakan arıcıların hasadı, bahar yağmurlarının iyi geçmesinin ardından doğadaki bitkilerin Ağustos ayı sonuna kadar canlı olması ve arıların halen uçuşta olmasından dolayı Ağustos ayı sonlarını buldu. Hasat döneminin uzaması verimi ve rekolteyi yüzde 50 oranında arttırdı.

"Hem hayvancılık hem de arıcılık yapıyor"

Akseki'nin Yarpuz mevkiinde arıcılık ve hayvancılık ile uğraşan Ramazan Topaca, bu yıl bal hasadını tamamladıklarını ve geçen yıla göre rekoltenin yüzde 50 oranında artış olduğunu söyledi. Kendisinin Manavgat ilçesi Gebece köyünden Akseki'nin yaylalarına hayvanlarını otlatmak için çıktığını anlatan Topaça, "Hayvanlarımı yaz aylarında Akseki'nin Yarpuz Mahallesi Kaklıktaş mevkisine getiriyorum. Aynı zamanda arıcılık ile de uğraşıyorum. 60 kovan arılarım var. Bu yıl bal hasadını geç gerçekleştirdik. Geçen yıla göre bir ay daha sonra hasat yaptık. Çünkü havalar yağışlı geçti, çiçek bol oldu. Arılar uçuşta olduğu için hasada geç başladık. Allah bereket versin bal hasadımız oldukça güzel. Geçen yıllarda kovan başı 10-15 kilo bal alırken bu yıl 20-25 kilo bal aldık. Akseki'nin yaylalarında kekik, sütleğen, şalba, keven gibi yüzlerce bitki var. Bunlar bala katkı yapıyor. Aroması bu yıl daha bir farklı. Kalitenin yüksek olmasının sebebi de kar ve yağmur yağışlarının bölgedeki endemik bitki popülasyonunu artırması. Çiçek çeşitliliği de balın aromasını değiştirip güzelleştiriyor. Ballarımızı bilenler alıyor, kilogramını 300 liradan veriyoruz" dedi.

"Yol üzerinde satılan bal Akseki balı değildir"

Akseki balının kovanından çıkmadan satıldığını ve yol üzerinde "Akseki balı" diye satılanlara itibar edilmemesi gerektiğini söyleyen Topaca, "Akseki balı yol kenarına çıkmaz. Müşterileri her zaman hazırdır. Kovanlardan çıkmadan sipariş alırız. Yol kenarlarında Akseki dışından gelerek onlarca kişi "Akseki balı, yayla balı, kekik balı, kara kovan balı" diye bal satarak insanları kandırıyorlar. Bu ballar kesinlikle Akseki balı değildir" diye konuştu.

Manşetler

Drift atıp akrobatik hareketler yapan 41 sürücüye 3 milyon 202 bin TL ceza
13 yaşındaki kız çocuğunun haşema ile havuza girmesine izin vermeyen Rus uyruklu site yöneticisi tutuklandı
Genç kızın hayatını kaybettiği kazanın görüntüleri ortaya çıktı
Antalya’da bir kadın evinde ölü bulundu
Antalya’daki zincirleme kapkaç ve gasp olayında marketteki kasiyer yaşadığı şoku anlattı
Uyuşturucu kullanmaktan öğretmenlikten ihraç edilen şahıs bu kez uyuşturucu ticaretinden tutuklandı
Mersin’de balkonda akıma kapılan 1,5 yaşındaki Yamaç yaşam mücadelesini kaybetti
Tartıştığı kişi tarafından üzerine otomobil sürülüp yaralanan adam hayatını kaybetti
Ticari araç, çıkmaz sokağa girdi bahçeye düşmesine ramak kaldı
Devrilen beton mikserinin sürücüsü hafif yaralandı