Uyuz, kalabalık ve düşük hijyenik ortamlarda hızlı yayılıyor

Uyuz hastalığının sonbahar ve kış aylarında arttığı, kalabalık, toplu yaşanan ve düşük hijyenik koşullarda hızlı yayıldığı bildirildi.

Uyuz hastalığının sonbahar ve kış aylarında arttığı, kalabalık, toplu yaşanan ve düşük hijyenik koşullarda hızlı yayıldığı bildirildi.

Adana Eczacı Odası (ADEO) ile Yüreğir İlçe Sağlık Müdürlüğü birlikteliğiyle Eczane Teknisyenlerine yönelik "Uyuz Hastalığı Bilgilendirme Eğitimi" verildi.

ADEO Genel Sekreteri Ecz. Erdem Kızıltepe'nin açış konuşmasından sonra Yüreğir İlçe Sağlık İl Müdürlüğünden Eğitmen Dr. Elif Toplu Özbiçer ve Dr. Hakkı Mete Mehmetçeoğlu, eczane teknisyenlerine uyuz hastalığının bulaşması ve tedavisi konularında eğitim verdi.

Uyuz hastalığının sadece insan derisinde yaşayan ve gözle görülemeyen parazit olduğunu ifade eden Dr. Elif Özbiçer ve Dr. Mehmetçeoğlu, şunları kaydetti:

"Uyuz hastalığı sonbahar ve kış aylarında artış eğilimi göstermektedir. Bulaş için deri teması ez az 5 dakika olmalıdır. Selamlaşmayla bulaş yaşanmaz. Ancak kalabalık, toplu yaşanan ve düşük hijyenik koşullarda hızlı yayılım olur. Yumurta-erişkin dönüşümü ortalama 2-3 hafta. Yetişkin formunun ömrü ortalama 4-8 hafta. Dış ortamda 24-36 saat yaşar. En belirgin belirtisi kaşıntıdır. Yerleşim bölgeleri el-ayak parmak araları, koltuk altı katlantıları, meme çevresi, dirsek, karın ve kasıklardır."

Eğitmen doktorlar uyuz hastalığına yakalanan bireyin yaşam alanını paylaştığı kişiler de belirti olmasa bile tedavi olmak zorunda olduklarını, kaşınmamalarının bulaş olmadığı anlamına gelmediği uyarısında bulundular.

Manşetler

Erzin’de çöplük yangını
Antakya’da tandırcı alevlere teslim oldu
Antakya’da otomobilin motorundan alevler yükseldi
Antalya’da 5 milyon liraya yakın kaçak gözlük ve parfüm operasyonu
Alev topuna dönen konteyner kullanılamaz hale geldi
Ağaca asılı halde cesedi bulunan şahsın kimliği belirlendi
Bagajına 3 kişi bindirdiği otomobile 9 göçmen sığdıran insan tacirine 102 bin TL ceza
Düğünde başlayan tartışma silahlı kavgaya dönüştü: 1 ölü, 6 yaralı
Burdur’da şiddetli yağış sonrası köprüde çökme meydana geldi
Serinlemek için girdiği baraj gölünde cansız bedeni bulundu