1
  • BIST 9577.46
  • Altın 2823.722
  • Dolar 33.9719
  • Euro 37.8606
  • Antalya 30 °C

Subaşı'ndan işitme engelliler için soru önergesi

Subaşı'ndan işitme engelliler için soru önergesi
Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, İşitme engelli vatandaşların ötv sorunu ile iligli Hazine Bakanı Berat Albayrak’a soru önergesi verdi.

İşitme ve konuşma bozukluğu engeli olan vatandaşlar için ÖTV Kanununun 7/2. maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanamıyorlar. Bu sebeple, % 90 altında işitme engeli bulunan vatandaşlar, işitme engeli ile hareket ettirici tertibat arasında bir ilişki bulunmadığından ÖTV indiriminden faydalanamamaktadır.

4760 sayılı ÖTV kanunu, bazı şartları taşıyan malul ve engelliler ile şehit yakınlarına her 5 yılda 1 defa vergi istisnası ile araç satın alma hakkı vermektedir. Bu tarz araç alımlarında kişiler ÖTV’den (özel tüketim vergisi) muaf tutularak araç satın alabilirler.

ÖTV muafiyetinden yararlanmak için rapor %90, ÖTV indirimden faydalanmak için en az %40 olmalıdır.

Ancak işitme engeli sahibi vatandaşlarımız için istisnai bir uygulama mevcuttur. İşitme ve konuşma bozukluğu özrü nedeniyle araçta hareket ettirici özel tertibat yapılması söz konusu olmadığından, sadece işitme ve konuşma bozukluğu olanların ÖTV Kanununun 7/2. maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.

Bu sebeple, % 90 altında işitme engeli bulunan vatandaşlar, işitme engeli ile hareket ettirici tertibat arasında bir ilişki bulunmadığından ÖTV indiriminden faydalanamamaktadır.

Gerekçe olarak 30 Nisan 2010 tarih ve ÖTV-2/2010-3 “Özel Tüketim Vergisi Sirküleri/12” sirküleri gösterilmektedir. Buna göre “3.Uygulama Esasları a) Sakatlık Dereceleri” bendinde, “Sakatlık derecesi %90’ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın; altında olanlar için ise “h” sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. sakatlık derecesi % 90’ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır” ibaresi yer almaktadır.

 

Yine aynı sirkülerin “3. Uygulama Esasları b) bendine de kısaca eklemek gerekirse“Kanunun 7. Maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığı ile uyumlu olması da yasal zorunluluktur” ibaresi var.

 

Bu bilgiler ışığında

  1. İşitme engelli vatandaşlarımız için yeni bir düzenleme ve engelliler arası oluşan farklılığın giderilmesi düşünülmekte midir?
Bu haber toplam 1125 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.