1
  • BIST 10186.44
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Antalya 25 °C

Türkiye’nin Eylül Ayı ihracat rakamları Antalya’da açıklandı

Türkiye’nin Eylül Ayı ihracat rakamları Antalya’da açıklandı
Vali Münir Karaloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2018 yılı Eylül ayı İhracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısına katıldı. Karaloğlu, Tarımın, turizmin, ticaretin merkezi Antalya’yı 4T teknolojinin de merkezi haline getireceklerini açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Başkanı İsmail Gülle, Eylül ayı ihracat rakamlarını Antalya'da açıkladı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) ev sahipliğinde Akra Hotel'de düzenlenen toplantıya, Vali Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, TİM Başkanı İsmail Gülle, ATSO Başkanı Davut Çetin, BAİB Başkanı Hakkı Bahar ile Antalya, Isparta ve Burdur'dan iş dünyası temsilcileri ve ihracatçılar katıldı.

 

İHRACATA DAYALI BÜYÜME GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Toplantıda konuşan Vali Münir Karaloğlu, Türkiye’nin ihracata dayalı büyümeyi öne alan bir yapısı olduğunu vurgulayarak “Türkiye yıllardır ihracata dayalı olarak büyüyor. İhracat; bu ülke için sadece bir alışveriş, bir ticaret değil. İhracat; aynı zamanda kalkınma, aynı zamanda toplumun, refahı aynı zamanda hedefimiz olan büyük Türkiye’ye ulaşmada en önemli araçlarımızdan bir tanesidir. Bundan dolayı ihracat yapan iş insanlarımıza, toplum olarak hepimizin minnet ve teşekkür borcu var. İhracat yapmak için ülke ülke dolaşan, Türkiye’de ürettiği malı satma derdinde olan bütün iş dünyası insanımıza teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun.” dedi.

 

ANTALYA’NIN POTANSİYELİ 1 MİLYAR DOLARIN ÇOK ÜSTÜNDE

Antalya’nın geçen sene 1 Milyar Doların üzerinde ihracat yapan iller ligine girdiğini söyleyen Vali Münir Karaloğlu, bunun Antalya için yeterli olmadığını hatta komik bir rakam olduğunu ve Antalya’nın çok daha fazla ihracat yapabilecek potansiyele sahip bir şehir olduğunu belirtti.

Antalya’dan ihraç edilecek bir kısım ürünlerin bazı lojistik problemler dolayısıyla Mersin’ ve İzmir limanlarından ihraç edildiğinin farkında olduklarına da değinen Vali Münir Karaloğlu, bu sorunların çözüldüğünde Antalya’nın rakamlarının 1 milyar doların çok üzerinde olduğunu göreceğiz.

 

4. “T” NİN DE MERKEZİ ANTALYA OLACAK

Antalya ‘da ana sektörün turizm olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, “Son dönemde artık turizmci dostlarımızda TİM’in çatısı altında girdi. İnşallah yakın zamanda turizm rakamları da ihracat rakamı olarak kabul edildiğinde Antalya’nın ülkeye sunmuş olduğu katkı çok daha net olarak ortaya çıkmış olacak. Antalya bir turizm şehri olduğu kadar önemli bir tarımsal üretim merkezi, önemli bir ticaret merkezi. Biz Antalya’ya “3T” diyoruz. Tarım, ticaret, turizm. Şimdi Antalya’da bu 3T’nin yanına dördüncü T’yi, Teknolojiyi koyma peşindeyiz. Antalya’yı yazılımın siber güvenliğin ve yapay zekânın merkezine dönüştürme konusunda gayretlerimiz var. Bunu da başardığımızda Antalya Türkiye’yi hedeflerine taşıyacak. Türkiye’nin çok önemli merkezlerinden birisi olmaya devam edecek” dedi.

 

Türkiye'de ihracatçı sayısı ve ihracat niteliğinin artmaya devam ettiğini belirten TİM Başkanı İsmail Gülle ise Türkiye'nin büyümesine en büyük katkıyı ihracatın sağladığını, 2018 yılının da rekorlar yılı ilan edildiğini söyledi.

 

SON 12 AYDA 165 MİLYAR DOLAR
Eylül ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22, 6 artışla, 14,5 milyar dolar olduğunu belirten Gülle, "Bu artışla en fazla ihracat gerçekleştirilen ay Eylül oldu. Yılın 9 ayında ihracatımız yüzde 7 artarak, 123,1 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracatımız ise bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artarak 165 milyar dolar oldu. Eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 88'e yükseldi. Bu, tüm zamanların en yüksek ikinci oranı oldu. Huzurlarınızda bu başarının mimarı olan ihracatçılarımızı yürekten alkışlıyoruz" diye konuştu.

Açıklamaların ardından TİM Başkanı İsmail Gülle ve BAİB Başkanı Hakkı Bahar ihracata verdikleri desteklerden ötürü Vali Münir Karaloğlu ve Isparta Valisi Şehmus Günaydın’a teşekkür plaketi takdim etti. Haber Merkezi
 

Bu haber toplam 1969 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.