1
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Antalya 18 °C

AK PARTİ KULİSLERİ

Teslime Tosun


KÖŞEBAŞI 

AK PARTİ KULİSLERİ 

Dün sormuştuk yarın Ak Parti kulislerini mi, yoksa kumarda basılan oda başkanını mı yazalım diye? 

Çoğunluk kulislerden yanaydı, ama kumarda basılan esnaf oda başkanını da merak etti insanlar. 

Haydi başlayalım. 

Ak Parti Teşkilatlanma başkanı Sakarya'lı Erkan Kandemir ve aralarında Mustafa Köse'ninde olduğu  8 milletvekili yardımcısıyla birlikte son hızla partinin il kongrelerini tamamlamaya çalışıyorlar. 
Kandemir ve 8 milletvekili il yönetiminin seçiminden hariç bir de kongrelere katılan Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan'ın karşılama ve diğer organizasyonlarını da üstleniyorlar. Bu nedenle işleri oldukça güç. 

Antalya'nın kongresinin çok gecikmesinin nedeni, dedikoduların aksine aslında teşkilatın ne kadar ince detayları da düşündüğünü ortaya koyuyor. Malumunuz kış aylarındayız ve pandemi var. Bu nedenle önce çok soğuk  yerlerin il kongrelerinin yapılmasına karar verildi. Ilıman bir iklime sahip Antalya'nın il kongresi 2021 Ocak ayının ilk haftası veya ikinci haftasına göre ayarlandı. Bu kongreye Sayın Cumhurbaşkanımız da katılacak. 

Ak Parti İl başkanlığı seçimlerinde dengeler çok önemlidir. Antalya'da ilçe başkanları ve yönetiminde yapılan değişimler her ne kadar "Menderes Türel'in ekibine tırpan" gibi görünse de Menderes Türel, tıpkı rahmetli Süleyman Demirel gibi "Mazbatasını alan gelsin" şiarıyla hiç bir adaya "Yanındayım veya karşındayım" mesajı vermiyor, kongrelere gidip fotoğraf çektirmiyor.  Her platformda da "Ben Partimizin ve Cumhurbaşkanımızın adamıyım" söyleminden başka söz çıkmıyor ağzından. Yani, "Kim kazanırsa kazansın, ben onunla çalışırım" diyor. 

Tabi il başkanı seçilirken Antalya'nın Milletvekilleri, belediye başkanları arasında da temayül yoklaması yapılacaktır. Mesela burada en önemli etkenlerden birisinin Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü olduğunu düşünüyorum. Ak Parti gençlik kollarında birlikte çalıştığı arkadaşı Erkan Kandemir üzerinde herhalde bir etkisi mutlaka olacaktır. Tütüncü ayrıca Büyükşehir için hazırlanıyor. Bu nedenle il başkanlığı onun için çok önemli. İl başkanlığının önemini büyükşehir seçimlerde çok iyi gördü.  Büyükşehir seçimlerinde bazı sandıkların başında partili bile yoktu! 

Burada es geçilmeyecek bir diğer isim ise Dış İşleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'dur. Çavuşoğlu'nun kimden yana tavır koyacağı şu denklemde çok önemlidir. 

İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, il teşkilatında büyük revize yapmaya çalışıyor. İl Yönetiminde önemli değişimlerin olacağı artık kesinleşti. Ama bu değişim İ. Ethem Taş'ın'ın il başkanı olarak kalsa da yapılacak, kalmasa da. Çünkü artık mızrak çuvala sığmıyor!  

Partide kim kimin ne olduğunu gayet iyi biliyor. Daha dün ceketiyle partiye gelenlerden bazıları bu gün servet içindeler.  Haddime değil ama parti il yönetimine gireceklerin daha şimdiden mal beyanları alınıp, görevden giderken de bir mal beyanı alınsa çok iyi olur. 

Ama şu bilinsin ki bu sadece Ak partiye özgü bir şey değildir. Bu gün CHP'de aynı durumda. CHP'de de daha dün ceketiyle gelenler var. Ve belediye başkanlıkları kazanıldıktan sonra servete kavuşanlar var. Her iki partiyle ilgili olarak bana isim sormayın, bakınca görünüyor zaten.  

Şimdi gelelim Ak Parti il başkanlığı kulislerine.

Göreve geldiği günden bu yana İ.Ethem Taş'ı başarısız göstermeye çalışan teşkilat içinde bazı isimler var. Bu isimler, kendi güdümlerine sokamadıkları Taş'ı ekarte etmek için bir sürü şeyler yaptıkları, kulaktan kulağa fısıldanıyor. Ama fark etmedikleri olay, İ.Ethem Taş'ı başarısız, beceriksiz, il başkanlığı kapasitesi olmadığını teşkilat başkanlığına ve Cumhurbaşkanımıza göstereceğiz derken partiye büyük zarar verdiler.  

Elbette son sözü Cumhurbaşkanımız söyleyecek ama bu günlerde İ. Ethem Taş ile ilgili rapor hazırlayıp Beştepeye  gönderenler olduğunu biliyor muydunuz? Sakın yanlış anlaşılmasın bunu il başkanı adayları yapmıyorlar. Adaylara destek olmaya çalışanlar var, onların elleri böyle şeylerde çok mahir. Desteklediği il başkanı adayı göreve gelirse, kendi ismi yıpranmadan istediği her şeyi yaptırabilecek. Günü geldiğinde milletvekili veya belediye başkanı olarak yıpranmamış ismiyle halkın önüne çıkmış olacak.  Tabi arkasında bu gün desteklediği il başkanıyla birlikte. 

AK Parti Antalya İl Başkanlığı için bilindiği üzere İbrahim Ethem Taş yeniden aday. İlk dönemlerinde biraz sıkıntılı geçse de sonradan toparlayıp, yoluna devam etti. Suhulet ve nezaketle yaptığı siyaset Antalya'da kabul gördü. İnsanların yumuşak kabuğuna aldanıp, "Bunu eteğimizde oynatırız" diye baktıkları Taş'ın soy ismine yaraşır olduğunu sonradan fark edildi. Herkesin söylediklerini dinleyip, kendi kafasındakini uyguladıkça, aslında onun fazla kullanışlı olmadığını anladılar. Bunu anladıkları gün de, İ.Ethem Taş'ın ayağına hep taş atmaya çalıştılar. Bu günlerde teşkilatın tüm kılcal damarlarına kadar nüfuz etmeye çalışan ve Cumhurbaşkanımızın "Erenlerdendir" dediği Taş'ın siyasi geleceği, önümüzdeki günlerden yeniden şekillenecek. Büyükşehir seçimlerini kaybetse de, Antalya'daki oy oranını oldukça yükselten bir isim oldu ve bu rakamlar Cumhurbaşkanı tarafından biliniyor. Son dakika bir gelişme olmaz ise,  şimdilik ibreler onu gösteriyor. 


İkinci ve en çok konuşulan Osman Dirican geliyor. İki defa il başkanlığı mülakatı için Ankara'ya çağrılan Dirican her nedense kabul görmemişti. Bu günlerde Muratpaşa'da delege olarak ismi yazılmadığı için sitemkar olsa da, bunu sosyal medyadan yayınladığı sublimal mesajlar ile gösterse de  il başkan adayları arasında ismi geçiyor. Teşkilat tarafından sevilen ve saygı gören bir işadamı olan Osman Dirican'ın bu sefer şansı yüksek görünüyor. 

Üçüncü isim Rıza Sümer. Her ne kadar geçtiğimiz dönem son dakika olarak ismi değiştirilse de bu dönem yeniden il başkanı olmak için çok derinden çalıştığı bilgileri geldi. Teşkilatın en ince detaylarına kadar bilen Rıza Sümer, bu güne kadar yapılan eleştirilere göğüs germiş birisidir. Teşkilatı uzun süre sırtlanmış tecrübeli birisidir.  Antalya'nın dengelerini bilen, seçim tecrübesi olan ve partililer tarafından da kabul gören bir isimdir. İl Başkan adayı gösterilmediği günden bu güne kadar partiye ve Cumhurbaşkanımıza yönelik basına yansıyan ne sitemkar, ne isyan edici bir beyanatta bulunmadı. Sessizce köşesine çekilerek zamanını gelmesini bekliyor görüntüsü verdi.  Bence Sayın Sümer'in de şansı yüksek.

Gökçen Özdoğan Enç ismini artık Türkiye biliyor. Ak Partinin şahin kanadından gelen ve sözünü esirgemeyen bir siyasetçi olarak hafızalara kazındı. CHP'nin kalesi olarak bilinen Muratpaşa gibi bir ilçeye belediye başkan adayı olma cesaretini gösterdi. Cumhurbaşkanımız tarafından sevilen ve takdir edilen bir isim. Bu nedenle MKYK'da görev vererek siyasetten kopmamasını ve bir dahaki döneme körelmemesini  istedi. Parti içindeki bazı kanatlarda ismi hoş karşılanmasa da Antalya olarak İlk Kadın il Başkanı olursa ismini tarihe yazdırır.  

Bu arada iki isim daha var il başkanlığı için çalışan. Ama henüz sabit adımlar atmadıkları için buradan isimlerinin telafuz etmek şimdilik erken olarak görüyorum. Ama sürpriz isimler çıkabilir diyelim. 

Şimdilik eldeki kulis bilgileri bu kadar, kalın sağlıcakla 

Bu yazı toplam 5411 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 12
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.