1
  • BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Antalya 20 °C

ZENGİN ANKETÇİ'DEN MONT EDEBİYATI

Teslime Tosun

KÖŞEBAŞI 

 

ZENGİN ANKETÇİDEN, MONT EDEBİYATI 

 

Güne bir adliye fıkrası ile başlamak istedim. 

Adamcağızın birisi, mahkemede işi var ama kendisine bir şahit lazım.  "Allahım ne yapacağım" derken zabıt katibi imdadına yetişir. "Şu karşıda bir kahvehane var. Yalancı şahitlerin toplandığı yerdir. Onlardan birisini kirala getir" der. 

Adam kahvehaneye gider, kahvede tek bir kişi var, o da gazete okuyor. Kahveciye utana, sıkıla "Ya benim bir davam var. Burada yalancı şahitler varmış. Bana lazım da" der. Kahveci "Yahu sabahtan gelmen gerekirdi. Arkadaşlar işe çıktı. Yani herkes bir sürü mahkemeye dağıldı. Ama şurda gazete okuyan arkadaş var ona söyle" der. Adamcağız, utana sıkıla gazete okuyan vatandaşın yanına gider, "Beyefendi bana bir yalancı şahit lazımdı. Siz bu işi yapıyor musunuz?" der. Kafasını okuduğu gazeteden kaldıran vatandaş, "Boşanma davasına 500, isim değiştirme davasına bin, alacak verecek davasına 5 bin lira alırım. Sizin ne davanız vardı?" der. "Benimki alacak-verecek davası" der. Şahit, "Abi hala ödemedi mi o şerefsiz senin yüz bin liranı?" der. Adam telaşla atılır, "Borçlu benim" der. "Ohooo güzel abim, sen kaçıncı defa ödüyorsun o parayı. Ben şahidim. Bir de utanmadan sana dava mı açmış?" der.

Şimdi piyasada zibil gibi araştırma merkezleri, anket merkezleri diye şirketler var. Anadolu da bir çok il il ve ilçe belediyelerine dadanmış durumdalar. Bastırıyorsun parayı seni en başarılı belediye başkanı, en beğenilen belediye başkanı filan seçiyorlar. 

Versem parayı, beni kainat güzeli seçecek durumdalar. 

Bundan bir kaç yıl önce böyle bir haber düştü yaygın bir haber ajansından. "Filanca belediye başkanı, Antalya'nın en başarılı belediye başkanı" diye.   Şeytan dürttü, araştırdım. Haberin kaynağı  bir anket firmasıymış. O firmanın telefonunu aradım. Dedim ki, "Ben filanca belediyenin basın danışmanıyım. Bizim belediye başkanımız da böyle bir anket yaptırmak istiyor nasıl yapıyorsunuz? Karşımdaki kişi bana uzun uzun brifing verdi. 
Olay şöyle arkadaşlar.  "Anket firması genç üniversite öğrencilerinden bir kaç tane günlük yevmiye çalıştırıyor. Bu kişiler yollarda anket yapıyorlar. Ama bu anketin gerçek verileri parayı kim bastırdıysa ona veriliyor. 

Ama anket firmasının "Partnerlerimiz" dedikleri haber ajanslarına, bazı  basın kuruluşlarına ücretini ödeyerek, (Burası misal)  "Yüzde 63 ile en başarılı belediye başkanı Muhittin Böcek,  yüzde 54 ile seçimi kazanacak Turgay Genç, , yüzde 67 ile en karizmatik belediye başkanı Ümit Uysal,  yüzde 75 ile projelerini  gerçekleştiren Hakan Tütüncü, Yüzde 71 ile en çevreci başkan Semih Esen" diye buna benzer  hazırladıkları haber bültenlerini basın kuruluşlarına ve "Partnerleri" haber ajanslarına geçiyorlar. Onlarda bizlere ulaştırıyor.  

Buradaki yüzdelere iyi bakmak lazım. Yüzde ne kadar yüksekse, anket firmasına ödenen ücret de o kadar yüksektir. 

Şimdi bu anket firmalarından birisi özellikle Antalya'yı mesken tutmuş. O kadar Antalya'yı benimsemiş ki, gele-gide "Yaşasın halkların evliliği" diye duyurduğu Urfa Viranşehir'li eşini getirip önce Konyaaltı'nda, sonra Büyükşehir'de işe yerleştirmiş. Ama hanımefendi işe gitmiş mi? Bilen-gören yok!  

Yaptığı anketler yanlış çıkarsa dükkanı kapatacağını ilan etti ama hepsi patladı. Bizim belediye başkanları sağolsun, kazancı iyi. Dükkanı-mükkanı kapatmadan tam gaz yoluna devam eden Kemal Özkiraz isimli bu anketçi beyefendi, o kadar palazlanmış ki, Antalya basın camiasına posta koyar hale gelmiş. 

Bir kaç gün önce twit atmış. Cumhurbaşkanımıza çatmak için,  "Daha bu gün montunu satan bir anne gördüm" diye. 

"At yalanı, çıkar inananı"

Antalya'daki belediye başkanlarından yıllardır binlerce lira kazanan Kemal Özkiraz  beyefendinin bu cümlesini hayal mahsulü demiyorum, ama o anne montunu nerede satıyordu da sen gördün? Peki o çaresiz anne montunu satarken sen ne yaptın? 

Siz anladınız benim ne demek istediğimi. 

Eyy Antalya ve ilçelerin özellikle CHP'li belediye başkanları, bir dediği, bir dediğini tutmayan bu anket firmalarına belediyenin-halkın milyonlarını  akıtıyorsunuz ya, Allah sizi affetmez!

Bu yazı toplam 3383 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.