1
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Antalya 27 °C

ETİN FORMÜLÜ YÖRÜK MEHMET’TE

VAHİDE YANIK

ETİN FORMÜLÜ YÖRÜK MEHMET’TE

 

Mehmet Çatalkaya, yaşı 25. Kendi deyimiyle o ‘çoban’ değil bir ‘yörük’. Çobanla yörüklük arasındaki çizgiyi de ayırıyor, “Herkes çoban olabilir ama yörüklük atadan, dededen gelir. Biz hayvan kokusunu almazsak duramayız”.

 

Yörük Mehmet Çatalkaya, 26. Hasyurt Tarım Fuarı kapsamında duayen Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım moderatörlüğünde yapılan ‘Söz Genç Çiftçide’ programına katılan konuklar arasındaydı.

 

Mehmet, doğduğundan beri hayvancılığın içerisindeymiş, babası, dedesi, atası on yıllardır küçükbaş hayvancılıkla geçimini sağlamış. Şimdi genç kuşak olarak Mehmet devralmış keçilerin sorumluluğunu. Mehmet’in 287 keçisi, 160 da oğlağı var. Aslında bu sayıyı artırmak istiyor ama beklediği desteği göremediği için hayvancılığı bırakma noktasına gelmiş.

 

Aslında babası ona küçüklüğünden beri “oku kendini kurtar” demiş. O da üniversite eğitimini enerji sistemleri üzerine tamamlamış ama ayakları onu tekrar ata topraklarına getirmiş, keçilerin yanına.

 

DEVLET BUBA

Babasının “oku kurtul” sözü aklına takılmış Mehmet’in. “Neden kurtulunur, sıkıntılı bir durumdan kurtulunur” diye içerisinde bulunduğu durumu sorgulamaya başlamış. Peki hayvancılık sıkıntılı bir durum mu? Evet artık Mehmet için hayvancılık sıkıntılı bir durum olmuş. Mehmet’in tek umudu devlette. “Biz devleti bubamız olarak görüyoruz. Buba ne yapar çocuğunu destekler” diyerek devlet babadan beklentisini dile getiriyor.

 

DOKTORA BİLE HAYVANCILIK KREDİSİ VERDİLER

Bir dönem doktorların bile teşviklerden yararlanarak kredi çekip hayvancılık işine girdiğini anımsatan Mehmet, “Doktor kredi çekiyor, hayvancılık yapıyor, bu işi bilmediği için iki gün sonra batıyor. Doktora verilen kredi, gerçekten hayvancılıkla uğraşanlara verilseydi hayvancılık bu durumda olmazdı” diye sitemini iletiyor.

 

“Hayvancılıkla uğraşana kız vermiyorlar” diyor Mehmet, ses tonu düşerek. Evet sosyal yaşantısı olmayan, sosyal güvencesi olmayan, kazancı tatmin etmeyen, yarını belli olmayan birinin ev kurması zor olsa gerek.

 

Mehmet, sadece kendi adına konuşmuyor, tüketici adına da konuşuyor. “Biz üretmezsek şehirdeki ne yiyecek?” diyerek üretimin önemini vurguluyor.

 

HAYVANCILIĞI KURTACAK 8 ÖNERİ

 

Yörük Mehmet’in hayvancılığın gelişmesi için 8 önerisi var:

 

*Maliyetler azaltılmalı

*Sosyal güvencemiz yok. Devlet, hayvan yetiştiricisine sigorta desteği vermeli. 150 anaç keçi besleyen aileden 1 kişinin sigortasını devlet karşılayabilir

*Bölgemize en uygun türün keçi olmasına rağmen keçinin bir marka değerinin bir borsasının olmaması büyük eksiklik. Üreticin yılın sadece bir gün elindeki hayvanı paraya döndürebiliyor.

*Yerel yönetimler hayvan yetiştiricisinin yanında olmalı

*Hayvanı kestirecek kasap bulamıyoruz, Batı Antalya’da mezbahane kurulmalı

*Devlet yetiştirdiğimiz hayvana alım garantisi vermeli

*Dağdaki kurt hayvanlarımızı parçalıyor, kurt devlet koruması altında olan bir tür, parçalanan hayvanımız nedeniyle oluşan zararımız karşılanmalı

*Kırsala eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlar ulaştırılmalı, böylelikle gençlerin kente kaçması önlenir.

 

ET FİYATI TIRMANIYOR

Ulusal Et Konseyi’nin 27 Nisan 2023 tarihli rakamlarına göre, dananın mezbahane kesim fiyatı 224 TL, kuzununki 204 TL. Mezbahada dana et kesim fiyatı geçen aya göre yüzde10.7, kuzu kesim fiyatı yüzde 12.03 artarken, geçen yıla göre ise dana kesim fiyatı yüzde 149, kuzu kesim fiyatı ise yüzde 115 artış gösterdi. Et sektörü temsilcileri et fiyatlarının daha da yukarı çıkacağını söylüyor. Yani tüketicinin et alma ihtimali her geçen gün azalıyor.

 

YÖRÜK MEHMET’E KULAK VERELİM

 

Yörük Mehmet’in dediği gibi devlet özellikle küçükbaşta üreticiyi desteklese, küçük üreticiyi üretimde tutmak için desteğini verse, onlar hayvan sayısını artırsa, yurdumuzda hayvan varlığında sıkıntı yaşanmasa, ithalata bağımlı kalmasak, daha makul fiyatlarla ete ulaşsak, hem çocuklarımız proteinini yeterince alsa sağlıklı büyüse hem biz sağlıklı yaşamak için en büyük protein kaynağı ete kolaylıkla ulaşsak kötü mü olur? Tabi ki olmaz. Yeter ki Yörük Mehmet’e kulak verelim.

Bu yazı toplam 898 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.