1
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Antalya 27 °C

TARIMDA GÜZEL İŞLER

VAHİDE YANIK

TARIMDA GÜZEL İŞLER

Boşuna demiyoruz “Antalya tarımın başkentidir” diye. Evet, Antalya turizmin kalbi olabilir ancak tarımın başkentidir. Örtüaltı bitkisel üretimiyle, Türkiye’yi hatta dünyayı doyuruyor. Tropikal meyve üretiminde her gün başka bir meyvenin hikayesini okuyoruz. Sahili ayrı bereketli, yaylası ayrı bereketli. Bu kadar bereketli bir kentte, kurumların etkin çalışması şüphesiz ki üretimi ve üretilenin değerini artırıyor. 


*

NOHUTUN KALBİ ANTALYA’DA 
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker’in danışmanlığında Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Tuba Eker tarafından yürütülen çalışmalarda tarımsal üretimin doğduğu topraklar Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüksek sıcaklık, kuraklığa ve yaprak galeri sineği ve tohum böceklerine dayanıklı bir nohut türü bulundu. Serada 45-55 dereceye kadar ulaşan sıcaklıklarda hala çiçeklenip dane veren tür, su kapasitesi kalmayan yarılmış toprakta bile hayatta kalabiliyor.

Keşfedilen türe, Cumhuriyetin 100’üncü yılına ithafen Cicer Turcicum Toker, J.  Berger & Göktürk ismi verildi. Yeni keşfedilen tür, bitki bilimi alanında dünyanın en önemli dergilerinden biri olan Frontiers in Plant Science dergisinde de yayınlandı. Kalp şeklinde olan yeni türün Türk tarımına kazandırılması için deneme üretimleri devam ediyor. Küresel ısınmanın 2100 yılına kadar 3-4 santigrat derece artacağı düşünüldüğünde, kuraklığa dayanıklı türün tarımsal üretim için önemini büyük. Üniversitede tarımsal çalışmalara destek veren Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’a teşekkür. 

**
ŞİMDİ ANTEPLİLER DÜŞÜNSÜN

Korkuteli Antalya’nın meyve deposudur. İklim değişikliğini göz önüne alarak bölgesel ürün yetiştiriciliği üzerinde çalışan Antalya Büyükşehir Belediyesi, kurak ve atıl alanları üretime kazandırmak için Korkuteli’deki antepfıstığı fidanı dağıttı. Antepfıstığı fidanlarını toprakla buluşturan Korkutelili üreticiler verimi ve ekonomik değeri yüksek olan antepfıstığından umutlu. Su konusunda sıkıntılı olan bölgede üretici ne ekeceğine karar veremezken, susuzluğa dayanıklı antepfıstığı üretici için umut olur, olmaz mı? Üretimin yanında olan Muhittin Böcek Başkan’a teşekkür. 

*

NUH’UN AMBARINDA BİR FİNİKELİ

Coğrafi işaretli portakalıyla ünlü Finike, artık kokulu limonu ve hicaz narıyla da adından söz ettirecek. Finike'nin kokulu limonu ve hicaz narı Slowfood Biyoçeşitlilik Vakfı’nın başlattığı Uluslararası Nuh'un Ambarı Listesi'ne (Ark of Taste) dahil edildi. Listeye girmek ne demek, dünya genelinde korunan yerel ürünlerin arasına girmek, küçük üreticinin kalkındırılması ve tüm dünyanın bu ürünleri tanıması demek. Başta Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi olmak üzere, Finike İlçe Tarım Müdürlüğü, Finike Ziraat Odası, Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği, Finike Belediye Slowfood Antalya Convivium’a teşekkür.

*

İHRACATTA TARIM FARKI

Antalya tarımı, Haziran ayı ihracat rakamlarında farkını yine gösterdi. Haziran ayında 169 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Antalya, yılın ilk yarısında 1.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre Antalya’da toplam ihracat içinde tarımın payı yüzde 5 artarak yüzde 59 oldu. Aynı dönemde sanayinin payı yüzde 1, madenciliğin payı ise yüzde 4 azaldı. Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre, Antalya’da toplam ihracat içinde tarımın payı yüzde 6 artarak, yüzde 55 oldu. Üreten, üretileni değerlendiren, dünyaya sunan herkesin emeğine sağlık. 

Aslında bu yazı iyi işlerin paylaşıldığı bir teşekkür yazısı oldu. Güzel işlerin artması dileğiyle…

Bu yazı toplam 898 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.