1
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Antalya 16 °C

MEYVE SEBZENİN SICAKLA SINAVI

VAHİDE YANIK

 

MEYVE SEBZENİN SICAKLA SINAVI

Oturduğum semtte, yan sitenin bahçesinde kocaman bir avokado ağacı var. Daha önce avokado ağacı görmemiş İç Anadolulu olarak, sarımsaklı bol limonlu salatasını çok sevdiğim avokado ağacıyla komşu olmak bana ayrı bir mutluluk veriyor.

Ancak her sabah önünden geçtiğim avokado ağacında bu yıl ters giden bir şey var. Yarısı yola sarkmış avokado ağacında sallanan yarısı güneş yanığı meyveler, tıpır tıpır yola düşüyor. Merak edip elime aldığımda buruşmaya yüz tutmuş, gelişimini tamamlamamış o güzelim avokadoların hasat dönemi gelmeden daldan düştüğüne şahit oluyorum.

AŞIRI SICAK HAVA MEYVEYİ ETKİLEDİ

Tabi benim uzmanlık alanım değil, bunu Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş Hoca’ya sorduğumda aşırı sıcak nedeniyle sıkıntı yaşayan tek bitkinin avokado olmadığını öğrendim. Antalya’da hava sıcaklıklarının yükselmesine bağlı olarak sebze ve meyvelerin döllenmesinde ve meyve tutumunda sıkıntılar yaşandığını söyleyen Dursun Hoca, bu yıl meyvede ve sebzede yaşanacak sıkıntı olacağını ifade etti.

Evet özellikle Temmuz ayını kavurucu sıcaklarla geçiren Antalya’da bir çok meyve ve sebze aşırı sıcaktan etkilenmiş, bu sıcaklar hem kaliteyi hem rekolteyi olumsuz etkilemişti. Daha net anlatmak gerekirse güneşin kavurduğu meyve ve sebze neredeyse telef olurken, dalında kalmayı başaranlarda da kalite problemi görünüyor.

Bazı üreticiler sera ve bahçelerindeki muz, mango, papaya gibi tropikal meyveleri gölge tozu, üst örtü uygulaması, kil ve kalsiyum desteği gibi yöntemlerle sıcağa karşı korumaya çalışıyor. Ancak avokado gibi açıktaki ürünlerin sıcaktan etkilenmesinin ve dökülmesinin önüne geçemiyorlar.

BÖLGELERDEN REKOLTE KAYBI HABERİ GELİYOR

Genel haberlere baktığımda, iklim değişikliğine bağlı olarak bir çok bölgedeki tarım ürünlerinde rekolte ve kalite kaybı var. Manisa’da zamansız yağışlar ve kavurucu sıcakların üzümde hastalıklara neden olurken, çoğunluğu ihracata giden ürünlerde rekolte kaybı bekleniyor. Gaziantep’te aşırı sıcaklar tarladaki karpuzu çatlatırken, çoğalan haşereler antepfıstığını telef etti. Mersin’de Akdeniz meyve sineği bahçe ürünlerine zarar verirken Antalya’da döllenme döneminde sıcağa maruz kalan zeytin döllenemedi. Bölgede, zeytinde yüzde 50’ye yakın rekolte kaybı bekleniyor.

İklim değişikliğine bağlı ürün kayıpları emin olun burada okuduklarınızdan daha fazla. Tabi bu kayıp sadece üreticiyi ilgilendirmiyor, bir tüketici olarak sizler gibi beni de kaygılandırıyor. Meyve sebze bolluğunun en fazla yaşanması gereken bu yaz aylarında yüksek fiyatla karşılaşan tüketici, sonbahar ve kış aylarını nasıl geçireceğini kara kara düşünüyor.

ÜRETİM MALİYETİ ARTARKEN UCUZA TÜKETMEK HAYAL

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Temmuz’da açıkladığı resmi verilere göre, tarım girdi fiyat endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33.22 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 87.66 arttı. Yani tarımsal üretim için gerekli olan girdilerin fiyatları geçen yıla göre artış gösterdi. Yine yapılan hesaplamalara göre üretici üretim maliyetlerinin sadece yarısını ürünlere yansıtabiliyor. Ve her geçen gün üretimi maliyetleri üreticinin üzerinde bir kambur olarak her geçen gün ağırlaşıyor.

Antalya Ticaret Borsası’nın her ay açıkladığı hal endeksine göre ise Temmuz ayında sebze miktarı yıllık yüzde 52.59 azalırken, fiyatı yüzde 89.83 arttı. Meyve miktarı yıllık yüzde 44.15 azalırken, fiyatı yüzde 57.09 arttı. Meyvede ve sebzede miktar azaldıkça fiyat artmış.

Meyve sebzede sıcağın da etkisiyle meydana gelen ürün kaybının üzerine TÜİK’in açıkladığı maliyet artışlarını koyun, yapın hesabınızı, sizce biz Ağustos’tan sonra meyve, sebzeyi kaç TL’den tüketiriz?

 

Bu yazı toplam 2216 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.