1
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Antalya 26 °C

ZEYTİNYAĞINDA NE OLUYOR?

VAHİDE YANIK

ZEYTİNYAĞINDA NE OLUYOR?
Tarım haberlerini yaparken, tarımla ilgili yazı yazarken artık iklim değişikliği ve etkilerini göz ardı edemiyoruz. Zeytinyağı ile ilgili ihracat yasağı kararını da iklim değişikliğinden bağımsız değerlendirmemiz mümkün değil. 
Ticaret Bakanlığı, bu yıl iklim değişikliğine bağlı olarak “yok yılı” yaşanan zeytinyağında, iç piyasadaki fiyat artışına önlem amacıyla ihracatı 3 ay süreyle yasakladı. Yani zeytin hasadının devam ettiği 31 Ekim’e kadar Türkiye’den yurtdışına zeytinyağı satılamayacak. Zeytin ve zeytinyağı üreticileri ve tüccarlar alınan yasak kararından kısmen memnun. 
ZEYTİNYAĞI DEPOLARDA
Türkiye geçen yıl zeytin ve zeytinyağında tarihinin en iyi yıllarından birini yaşadı. Bir önceki yıla göre zeytinde yüzde 71 rekolte artışıyla 2.9 milyon ton üretim yapılırken, zeytinyağında ise yüzde 79 artış ile 421.7 bin ton üretim gerçekleşti. Her ne kadar bu yıl zeytin ve dolayısıyla zeytinyağında kayıp beklense de sektör temsilcilerinin anlatımına göre, üreticinin ve tüccarın elinde geçen yıldan kalan epey bir zeytinyağı var. 
TAKSİCİ BİLE STOK YAPMIŞ
Bu yıl zeytinde rekoltenin azalacağı tahminlerini fırsata çevirmek isteyen ticaretin içerisinde olmayan birtakım kişiler (taksicisinden doktoruna kadar zeytinyağı ticaretiyle uğraşmayan bir çok isimden bahsediliyor) birkaç ay öncesinden zeyinyağı stoğu yapmaya başlamış. Yani bu yıl zeytinyağı üretimi düşecek, zeytinyağı fiyatı artacak, beyler 5’e aldığını 10’a satacak…
BİR ANDA FIRLAYAN ZEYTİNYAĞI FİYATI
Her ne kadar bu yıl zeytin rekoltesinde yüzde 50 civarında kayıp beklense de  geçen yıldan kalan zeytinyağlarıyla iç piyasada talebin karşılayacağı öngörülüyor. Bu yıl zeytin ve zeytinyağında geçen yıl ve bu yıl yine kuraklığa bağlı “yok yılını” yaşan Avrupa, Türkiye’den ihraç ettiği dökme zeytinyağı için dört gözle ihracat beklerken, Ticaret Bakanlığı bir hamle yaparak zeytinyağına ihracat yasağı getirdi. 
TÜRK ZEYTİNYAĞINA YABANCI İLGİSİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, 2022 Ocak - Temmuz döneminde 29 bin ton zeytinyağı ihraç eden Türkiye, bu yılın aynı döneminde 107 bin ton zeytinyağı ihraç etmiş. Ülkemiz, 2022 yılı Temmuz ayında 4 bin ton zeytinyağı ihraç ederken, rakam bu yılın temmuz ayında yaklaşık 14 bin tona çıkmış. Rakamlar zeytinyağına yurtdışından talebini patladığını göstermeye yeterli sanırım. 
İhracat yasağı kararı alınmadan önce fiyatlar bir anda öyle bir zıpladı ki 180 TL olan bir litre sızma zeytinyağının fiyatı bir anda 260 TL’ye çıktı. 
Tabi bu yasak kararı dönemsel olarak iç piyasada fiyatların altüst olmaması için olumlu bir adım olsa da  uzun vadede üretici için iyi bir karar mı, orası tartışılır.
MARKALAŞMADAN BU İŞ OLMAZ
Zeytinyağı sektörünün hem üretim, hem ticaretinde önde gelen temsilcileri, zeytinyağında markalaşmanın önemini vurgulayarak bu konuda acil adımlar atılması gerektiğini söylüyor. Yıllardır zeytinyağıyla ilgili toplantılarda dile getirilen ancak hep kulak arkası edilen markalaşma çalışmalarına bir an önce başlanılmalı. Çünkü yaşanan krizlere karşı önlem için markanızın sağlam olması gerekiyor. Siz marka yaratırsanız kapınızda malınızı en iyi fiyatla alacak birileri mutlaka bulunur.
DÖKME ZEYTİNYAĞI TİCARETİMİZ ARTMIŞ
Ticaret Bakanlığı’nın rakamlarına göre, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında marka ürünlerdeki satışı yüzde 3 artarken, dökme üründeki satışı yüzde 550 oranında artmış. Yani bizim el emeği göz nuru ile ürettiğimiz zeytinyağından Avrupalı tüccar elini bile sürmeden daha fazla para kazanıyor. Markalaşma çalışmalarını yapmazsak, Türkiye, İspanya, İtalya hatta Yunanistan’ın marka zeytinyağlarını besleyen dökme zeytinyağı tedarikçisinden ileri gidemez. 

Niye Valenciya’daki Antonio, Manavgatlı üretici Hasan’ın alın teriyle daha fazla para kazansın. Öyle değil mi?

Bu yazı toplam 893 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.