1
  • BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Antalya 26 °C

SICAK ÇARPTI

VAHİDE YANIK

SICAK ÇARPTI

 

Antalya, tarihi sıcaklıklarını yaşıyor. Anlaşılan o ki önümüzdeki dönemde sıcaklık artışını, selleri, iklim değişikliğini, kendi aramızda ‘mevsimler de kaydı’ söylemlerini daha sık tekrarlayacağız.

 

KAHİRE OLMAYA AZ KALDI

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, 2 yıl önce iklim kriziyle ilgili katıldığı bir toplantıda, 2100 yılında Antalya'nın ikliminin aynen Kahire gibi olacağını söylemişti. Yüzyılın sonunda sıcaklığın 4-5 derece artacağı uyarısında bulunmuş, tarımsal üretimin de mecburen buna göre şekilleneceğini söylemişti. Kurnaz Hocanın verdiği tarih uzak gibi görünüyor ama aslında yakın bir tarih. Levent Kurnaz, iklim değişikliğini körükleyen çılgın tüketim alışkanlığından vazgeçmemiz, araba yerine bisiklete binmemiz gibi bir dizi öneride bulunuyor. Biz ne önlem alıyoruz? Hiç.

 

SEBEBİ İNSAN, ÇÖZÜMÜ DE İNSAN

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici de tarımsal kuraklığın şiddetli olduğu bir dönemin yaşanmaya başladığını belirterek, suyun tasarruflu kullanımını ve kirletilmemesi gerektiği uyarısında bulunmuştu. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin doğal olay olmadığını, insanın yarattığı bir felaket olduğunu vurgulayan Kesici, yaşanan sıkıntının ancak insan eliyle giderilebileceğini belirtmişti. Kesici Hoca, yağmur suyunun depolanması, atık suların arıtılarak tarımda ve evlerde rahatlıkla kullanılabileceği önerilerinde bulunmuştu.

 

Bahsettiğim iki Hoca da sahaya inen, memleketin sorunlarına kafa yoran, çözüm arayan ve üreten önerilerini kamuoyu ile paylaşan değerli insanlar. Bırakın merkezi idareyi yerel yöneticiler bile bu önerilerden bir ya da birkaçını kendi illeri için uygulasa Türkiye farklı bir coğrafya olur ne dersiniz?

 

ANTALYA’NIN ULAŞIMLA SINAVI

Dediğim gibi Antalya tarihi sıcaklarını yaşıyor. Bu sıcaklarda bir yerden bir yere gitmek zulüm. Hele hele toplu taşımayı kullanıyorsanız zulüm sözcüğü daha da ağırlaşıyor. Gelmeyen otobüsler, durağa yanaşıp da yolcu almayan otobüsler, klimayı açmayarak otobüste hissedilen sıcaklığı 50 dereceye çıkaran otobüs şoförleri, sadece tabeladan ibaret olan duraklar… Evet 43 dereceleri gören Antalya’da halkın sınavı ulaşımla… Akaryakıta gelen zam ulaşım esnafını etkiledi mi, herkes gibi onları da etkiledi kabul. Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası’na bağlı otobüslerin işi yavaşlattığı iddiası doğru mu, bana göre doğru.

 

ANTALYA OTOBÜSE MAHKUM

Peki vatandaş için bu konunun muhatabı kim, tabi 5 yıl Antalya’ya yönet diye yetki verdiği Sayın Muhittin Böcek. Muhittin Böcek, Haziran’da düzenlediği basın toplantısında, 4. etap raylı sistem ağının devreye sokulması ve 62 yeni otobüsün devreye girmesiyle ulaşımın rahatlayacağını söylemişti. 4. Etap raylı sistem bugünden yarına devreye girmeyeceğine göre Antalya şu an için otobüse mahkum.

 

Daha insani koşullarda ulaşım hizmetlerinden yararlanmak isteyen Antalya halkının gözü, Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in atacağı adımdaydı. Muhittin Böcek, ulaşım sorununu çözmek için ulaşım esnafının zam talebini dikkate alarak masaya oturdu. Masadan ulaşıma yüzde 56 oranında zam kararı çıktı.

 

BU ZAM DA ULAŞIMI KURTARMAZ

 

Bazıları “ulaşıma zam yapıldı artık otobüslerde daha rahat hizmet alacağız” diye düşünebilir. Ancak zam haberinin hemen ardından Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Yasin Arslan’ın memnuniyetsiz ifadesi ve akaryakıta bir daha zam yapılmaması temennisi, Antalya’da otobüs zulmünün devam edeceğinin ipucunu veriyor. Yani benim anlamam o ki, Antalya ulaşımını yüzde 56’lık zam da kurtarmayacak, yine çeşitli bahanelerle ulaşım zulmü devam edecek.

 

Bana göre, ulaşımın en kısa sürede kamulaştırılıp tamamen belediye uhdesine alınmalıdır, söz verilen raylı sistem hatları da bir an önce yapılarak halkın hizmetine sokulmalıdır. Muhittin Başkan, ulaşım sorununu rahatlatırsa halkın teveccühünü kazanacaktır.

 

ESNAF ODASININ SESİ NİYE ÇIKMAZ?

Bu arada Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Yasin Arslan’ın akaryakıt zamlarına tepki göstermek ve ulaşıma zam istemekten başka ulaşım hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik bir açıklamasını duyan var mı? Konunun tarafı olan ve hizmet sektörünü temsil ettiğini söyleyen bir oda başkanının da halkın ulaşım hakkını kaliteli kullanması için söyleyecek bir sözü olmalı değil mi?

Bu yazı toplam 674 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Antalya Haberal | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.